Η Κάγια Κάλας, επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντέτεινε τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που αποκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα», επισημαίνοντας ότι αρχικά πίστεψε πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μπερδεύει τον Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε σαφώς δικτάτορα.
Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της G20, τόνισε ότι η διοργάνωση εκλογών στην Ουκρανία είναι αδύνατη λόγω του πολέμου και κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.
Επιπλέον, χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων, ενώ προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η υποχώρηση απέναντι στη Ρωσία.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλας, σχολίασε δηκτικά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί «δικτάτορα» Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας πως αρχικά πίστεψε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τον μπέρδεψε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Κατά τη διάρκεια της G20 στο Γιοχάνεσμπουργκ, η Κάλας δήλωσε: «Όταν το άκουσα, νόμιζα πως μάλλον τους έχει μπερδέψει αυτούς τους δύο. Διότι, είναι ξεκάθαρο, ο Πούτιν είναι ο δικτάτορας».
Απαντώντας στην κριτική του Τραμπ ότι ο Ζελένσκι δεν είναι πλέον εκλεγμένος, καθώς δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές στην Ουκρανία από το 2022, η Εσθονή αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «το να οργανωθούν εκλογές κατά τη διάρκεια πολέμου δεν είναι δυνατόν», σημειώνοντας ότι εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί.
Παράλληλα, κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να «κρατήσουν την ψυχραιμία τους», υπογραμμίζοντας ότι «ξυπνάμε κάθε μέρα με νέες δηλώσεις εδώ και έναν μήνα, πρέπει να το συνηθίσουμε».
Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας χαρακτήρισε «πρόωρη» τη συζήτηση, καθώς «δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός, ούτε ειρήνη» για να επιβλέψουν.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η Βρετανία και η Γαλλία εξετάζουν τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης 30.000 στρατιωτών, εφόσον υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Το Παρίσι επιβεβαίωσε μερικώς την πληροφορία, με κυβερνητική πηγή να κάνει λόγο για «συνομιλίες και διαβουλεύσεις» μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών.
Η Κάλας προειδοποίησε: «Ας κατανοήσουμε τι είδους μήνυμα στέλνουμε αν τα δώσουμε όλα στο πιάτο στον επιτιθέμενο», ενώ συμπλήρωσε πως οι Ρώσοι «δεν έχουν εγκαταλείψει τους στόχους τους» και «θέλουν να επιστρέψουν στη διεθνή σκηνή σαν να μην έγινε τίποτα».