Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ρωσία κινεί την Ευρώπη προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφερόμενος στην παγκοσμιοποίηση του πολέμου στην Ουκρανία μέσω της υποστήριξης ξένων στρατευμάτων και όπλων.
Στη διάρκεια ζωντανής εμφάνισης, υπογράμμισε την ανάγκη αντίστασης κατά της Ρωσίας και εξέφρασε ανησυχίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ειδικά ενόψει πιθανής υποχώρησης των ΗΠΑ.
Υπερασπίστηκε τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, προτείνοντας αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπονόησε ότι η Ρωσία οδηγεί την Ευρώπη στον Γ’ Παγκόσμιο Πολέμο, κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εμφάνισής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σχολιάζοντας την επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία, ο Μακρόν επισήμανε ότι η Ρωσία έχει «παγκοσμιοποιήσει» τον πόλεμο, με τις ενέργειες αυτές να αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της σύγκρουσης.
Η απειλή του Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου
Όπως αναφέρει το Politico, αν και ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «διστακτικός απέναντι σε τολμηρές δηλώσεις», επεσήμανε πως η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά drones για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία και έχει στείλει στρατεύματα από τη Βόρεια Κορέα στο μέτωπο.
«Υπάρχει μια σύγκρουση στην Ουκρανία, στην οποία οι Ρώσοι, στην πραγματικότητα, έχουν κάνει τα πράγματα παγκόσμια», δήλωσε ο Μακρόν.
«Θα περιοριστεί ο πόλεμος σε αυτό το θέατρο; Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει έτσι».
Η σχέση του με τον Τραμπ
Η σφοδρή κριτική του Μακρόν προς τον πόλεμο του Κρεμλίνου έρχεται σε μια στιγμή που οι ηγέτες της Δύσης προσπαθούν να αντιδράσουν στο ενδεχόμενο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα εγκαταλείψει τη διατλαντική συμμαχία που έχει στηρίξει την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το 1945.
Ο Μακρόν επιβεβαίωσε τα σχέδιά του να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, όπου θα προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ ότι η υποχώρηση στις απαιτήσεις του Πούτιν θα τον κάνει να φαίνεται αδύναμος στα μάτια της Κίνας και του Ιράν.
Υπερασπίστηκε τον Ζελένσκι
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος αντέκρουσε την περιγραφή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «δικτάτορα» από τον Τραμπ, λέγοντας ότι ο Ζελένσκι έχει εκλεγεί δημοκρατικά και υπερασπίστηκε την απόφαση του Ουκρανού ηγέτη να μην διεξάγει νέες εκλογές το 2024 εν μέσω πολέμου, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει στο εξωτερικό ή έχουν καταταγεί στον στρατό.
Κάλεσμα στους Γάλλους πολίτες
Ο Μακρόν τόνισε ότι διοργάνωσε την εν λόγω ζωντανή μετάδοση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, για να ενημερώσει τους Γάλλους σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και για να απαντήσει σε «ψευδείς ειδήσεις» που είχε συναντήσει τις τελευταίες μέρες.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι φήμες για υποχρεωτική στράτευση, τις οποίες ο Μακρόν απέρριψε.
Ο Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους να συνειδητοποιήσουν ότι «μπαίνουμε σε μια εποχή όπου ο καθένας από εμάς πρέπει να αναρωτηθεί τι μπορούμε να κάνουμε για το έθνος».
«Έχετε έναν ρόλο να παίξετε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η αναφορά στον Σαρλ ντε Γκωλ
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε αρκετές φορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον εμβληματικό Γάλλο πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ, ο οποίος ηγήθηκε των Ελεύθερων Γαλλικών Δυνάμεων, κατά την αντίσταση στη γερμανική κατοχή.
Ο Μακρόν σημείωσε ότι η αντίσταση απέναντι στη Ρωσία είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας του.
Macron shows the French on the map how Russia is liberating its lands from Banderovites
‘There is a war going on in this territory, which is colored pink. What Russia wants to seize is marked in yellow’ pic.twitter.com/Q6nWmyl3Cy
— Ignorance, the root and stem of all evil (@ivan_8848) February 21, 2025
Παρά το γεγονός ότι απέφυγε να συγκρίνει τη Ρωσία με την Ναζιστική Γερμανία της δεκαετίας του 1930, ο Μακρόν υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να βλέπουμε τη Ρωσία «για αυτό που είναι: μια επικίνδυνη στρατιωτική δύναμη που έχει γίνει ιμπεριαλιστική».
Δημιουργία ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης
Ο Γάλλος Πρόεδρος ρωτήθηκε και για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης, αλλά τόνισε ότι οι αποκλίνουσες απόψεις για τη στρατηγική άμυνας εντός της ΕΕ καθιστούν απίθανη μια κοινή στρατιωτική δύναμη.
Παρ’ όλα αυτά, ζήτησε εκ νέου ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και κοινές διαδικασίες για την κάλυψη των εξόδων άμυνας.
Le Président Français EMMANNUEL MACRON était en live ce soir sur Tiktok. Chose que j’ai retenu est que quelque chose ce prépare et la France 🇫🇷 pourrait probablement entrer en guerre 🚨 avec la Russie 🇷🇺. Il fait donc appel aux soutien des autres peuples notamment aux peuples 🌍 pic.twitter.com/E40ZQnE5kw
— Fahala Boris 🌍🇧🇯 (@fahala_boris) February 20, 2025
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ο Μακρόν δήλωσε ότι η αύξηση των γαλλικών δαπανών για την άμυνα στο 5% του ΑΕΠ -όπως ζητά ο Τραμπ από τα μέλη του ΝΑΤΟ- είναι «ένα από τα ζητήματα» που εξετάζει.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Μακρόν συγκάλεσε τους επικεφαλής των γαλλικών πολιτικών κομμάτων για να συζητήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ανέφερε ότι το ενδεχόμενο αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι, αν οι ΗΠΑ «αποφασίσουν να σταματήσουν να προστατεύουν την Ευρώπη».