Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό “Le Point”, αν η συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ουκρανία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παραστεί στη Μόσχα στις 9 Μαΐου 2025, συνοδεύοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην «Ημέρα της Νίκης».
Η συγκεκριμένη ημερομηνία, που γιορτάζει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να μετατραπεί σε σύμβολο μιας νέας ειρηνικής συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών.
Η παρουσία του Τραμπ θα σηματοδοτήσει μια ριζική αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία και θα μπορούσε να επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις, δημιουργώντας νέες γεωπολιτικές ισορροπίες.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Η 9η Μαΐου 2025 πλησιάζει και, εφόσον η φερόμενη συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο κόσμος ενδέχεται να παρακολουθήσει μια ιστορική εικόνα: την παρέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στη Μόσχα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να στέκεται δίπλα στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Για τον Πούτιν, η 9η Μαΐου είναι η πιο σημαντική ημέρα του έτους, καθώς σηματοδοτεί τη «Ημέρα της Νίκης» στον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», όπως ονομάζει η Ρωσία τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί των Ναζί επισημοποιήθηκε τη νύχτα της 8ης Μαΐου 1945 με τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, όμως, λόγω της διαφοράς ώρας, η ανακοίνωση έγινε στη Μόσχα τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου.
Ο Πούτιν χρησιμοποιεί διαχρονικά αυτή την ιστορική νίκη για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι ο κόσμος οφείλει πολλά στη Σοβιετική Ένωση – και κατ’ επέκταση στη σημερινή Ρωσία.
Σύμφωνα με πηγές του γαλλικού περιοδικού “Le Point”, στις 9 Μαΐου 2025 στην Κόκκινη Πλατεία αναμένεται να παρευρεθεί ένας μεγάλος προσκεκλημένος: ο Ντόναλντ Τραμπ. Εάν η συμφωνία για την Ουκρανία επιτευχθεί, η παρουσία του στο πλευρό του Πούτιν θα σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο στις διεθνείς σχέσεις.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια νίκη θα γιορτάσουν οι δύο ηγέτες εκείνη την ημέρα. Σίγουρα όχι αυτή του 1945, αλλά ενδεχομένως τη δική τους ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία. Το σχέδιο Κέλογκ, που φέρεται να προβλέπει την ολοκλήρωση της συμφωνίας στις 9 Μαΐου 2025, ενδέχεται να μετατρέψει αυτή την ημερομηνία σε σύμβολο του θριάμβου τους.
Ειδικά για τον Πούτιν, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε επικύρωση της ρητορικής του, σύμφωνα με την οποία η εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένας αγώνας κατά του ναζισμού. Όπως η ΕΣΣΔ νίκησε τους Ναζί το 1945, έτσι, σύμφωνα με το αφήγημά του, θα «θριαμβεύσει» και τώρα.
Πρόσφατα, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα», επικρίνοντάς τον για τη συνέχιση του πολέμου. Η δήλωσή του αυτή σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία, ειδικά εάν αναλάβει ξανά την προεδρία το 2025.
Η παρουσία Αμερικανού προέδρου στη ρωσική παρέλαση της 9ης Μαΐου δεν είναι πρωτοφανής, αλλά έχει συμβεί σε εντελώς διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο.
Το 1995, ο Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του Μπόρις Γέλτσιν για τα 50 χρόνια από τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τις διαφωνίες τους σε ζητήματα όπως η Βοσνία, το Ιράν και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οι δύο ηγέτες τότε επέδειξαν αμοιβαία υποστήριξη.
Το 2025, ωστόσο, η εικόνα θα είναι πολύ διαφορετική. Αν ο Τραμπ και ο Πούτιν σταθούν μαζί στη Μόσχα, δεν θα πρόκειται απλώς για έναν εορτασμό του παρελθόντος, αλλά για ένα σημείο καμπής στις γεωπολιτικές ισορροπίες.