Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρίσκεται υπό ασφυκτικές πιέσεις να υπογράψει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρόσβαση στα σπάνια ορυκτά της χώρας, αλλά δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμος να το κάνει στην τρέχουσα μορφή της. Παρά τις προσδοκίες από την αμερικανική πλευρά, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τον Ζελένσκι να ζητά αλλαγές και εγγυήσεις ασφαλείας, ενώ απορρίπτει το αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ για διάθεση ορυκτού πλούτου αξίας 500 δισ.
δολαρίων. Η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως η πιο δύσκολη στιγμή της προεδρίας του, εν μέσω των προσπαθειών για τερματισμό του πολέμου.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Έντονες είναι οι διεργασίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν είναι έτοιμος» να υπογράψει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα τους προσφέρει προνομιακή πρόσβαση στα ορυκτά της χώρας, δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο θέμα.
«Ο πρόεδρος δεν είναι έτοιμος να δεχτεί το έργο στην τρέχουσα μορφή του. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε αλλαγές και με εποικοδομητικό τρόπο», εξήγησε η πηγή.
Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του αφήνει να εννοηθεί ότι η υπογραφή μιας συμφωνίας που θα είναι εξαιρετικά επωφελής για την Αμερική είναι ζήτημα χρόνου και μάλιστα την περιγράφουν ως συμφωνία υπαρξιακού χαρακτήρα για τον Ζελένσκι. Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και όπως λένε στην Ουάσιγκτον βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του, ακόμη δυσκολότερη και από την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος περίπου τρία χρόνια πριν.
Την Παρασκευή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς δήλωσε ότι ο Ζελένσκι θα συμφωνήσει «πολύ σύντομα» να υπογράψει μια συμφωνία για την εξόρυξη ορυκτών της χώρας του.
Ο Ζελένσκι απέρριψε το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διαθέσει η Ουκρανία ορυκτό πλούτο αξίας 500 δισ. δολαρίων για να αποπληρώσει την Ουάσινγκτον για τη βοήθειά της, λέγοντας ότι το ποσό που έχει παρασχεθεί μέχρι τώρα δεν πλησιάζει καν αυτό το νούμερο. Διαφωνεί επίσης επειδή στη συμφωνία δεν παρέχονται συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας.