Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα ένα σημαντικό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με αφορμή τα τρία χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις στοχεύουν στην υπονόμευση της ρωσικής πολεμικής μηχανής και στη μείωση των εσόδων που χρηματοδοτούν την καταστροφή στην Ουκρανία.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζει επίσης νέες κυρώσεις. Η Βρετανία έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε πάνω από 1.900 άτομα και οργανισμούς από την αρχή της ρωσικής εισβολής.
Ο Λάμι επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης προς την Ουκρανία και τη δέσμευση της Βρετανίας για ετήσια στρατιωτική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων λιρών.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Δευτέρα, ένα «μεγάλο πακέτο κυρώσεων» σε βάρος της Ρωσίας, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όπως γνωστοποίησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι.
«Ήρθε η στιγμή να σφίξει ο κλοιός γύρω από τη Ρωσία του Πούτιν», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι οι νέες κυρώσεις έχουν στόχο να υπονομεύσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή και να περιορίσουν τα έσοδα που χρηματοδοτούν την καταστροφή της Ουκρανίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να υιοθετήσει επίσης αύριο νέο γύρο κυρώσεων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αλουμινίου στα κράτη-μέλη.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το Λονδίνο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.900 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, τη Μεγάλη Βρετανία και ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο Λάμι, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η ώρα η Ευρώπη να διπλασιάσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία».
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να παρέχει ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών (3,6 δισ. ευρώ) στην Ουκρανία. Επιπλέον, ανέφερε πως το Λονδίνο είναι έτοιμο να αναπτύξει Βρετανούς στρατιώτες στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης, εφόσον υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
«Συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη, ξεκαθαρίζοντας πως τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», υπογράμμισε ο Λάμι.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την Πέμπτη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ έχει ασκήσει δριμεία κριτική στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ κατηγόρησε τόσο τον Στάρμερ όσο και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν—ο οποίος θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο αύριο—πως «δεν έκαναν τίποτα» για να τερματίσουν τον πόλεμο.
Η απότομη αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ και ο ξαφνικός διάλογος της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα έχουν προκαλέσει ανησυχία στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι φοβούνται ότι ο Τραμπ μπορεί να επιδιώξει να τερματίσει τον πόλεμο με όρους ευνοϊκούς για τη Ρωσία, χωρίς επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Από το ξέσπασμα του πολέμου, η Βρετανία έχει επιβάλει πολλαπλά πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Τα μέτρα στοχεύουν κυρίως:
- τον χρηματοοικονομικό τομέα
- την αεροπορία
- τη στρατιωτική βιομηχανία
- τον ενεργειακό τομέα
Επιπλέον, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε πρόσωπα που πρόσκεινται στον Βλαντίμιρ Πούτιν ή εμπλέκονται στον πόλεμο, ακόμα και σε τρίτες χώρες.