Η Βρετανία ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, εστιάζοντας στην ανάγκη για διαπραγματεύσεις που θα τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις στοχεύουν σε διεθνείς εταιρίες που προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό, καθώς και σε ρωσικούς επιχειρηματίες και πλοία που παρακάμπτουν τις υφιστάμενες κυρώσεις.
Στη διάσκεψη στο Κίεβο, ο Στάρμερ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες και εξέφρασε την υποστήριξή του για την προστασία της κυριαρχίας της χώρας.
Πιο αναλυτικά:
Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα τη μεγαλύτερη όπως είπε δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση του πρωθυπουργού της Κιρ Στάρμερ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σε μία συνάντηση με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την οποία ο Στάρμερ δήλωσε ότι πρέπει να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου.
Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται εταιρίες σε όλο τον κόσμο που προμηθεύουν εξαρτήματα τα οποία χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό. Η δέσμη μέτρων, που ανακοινώθηκε κατά την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, έθεσε επίσης στο στόχαστρο τον υπουργό Άμυνας της Βόρειας Κορέας Νο Κουάνγκ Τσολ, με αφορμή την ανάπτυξη βορειοκορεατικών δυνάμεων στη Ρωσία, και την Keremet Bank με έδρα το Κιργιστάν.
Το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε παραγωγούς και προμηθευτές μηχανοκίνητων εργαλείων, ηλεκτρονικών και προϊόντων διπλής χρήσης, περιλαμβανομένων μικροεπεξεργαστών που χρησιμοποιούνται σε οπλικά συστήματα και παράγονται σε διάφορες τρίτες χώρες, περιλαμβανομένων χωρών της Κεντρικής Ασίας, της Τουρκίας, της Ταϊλάνδης, της Ινδίας και της Κίνας.
Στον κατάλογο των Ρώσων σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις είναι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ρομάν Τροτσένκο. Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης κυρώσεις σε 40 πλοία επιπλέον τα οποία σύμφωνα με τη Βρετανία χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο.
“Οιαδήποτε διακοπή στρατιωτικής προμήθειας, οποιοδήποτε μπλοκάρισμα στο ρούβλι και οποιαδήποτε αποκάλυψη όποιου καθιστά εφικτή την επιθετικότητα του Πούτιν, είναι ένα βήμα προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη”, ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.
Στην διάσκεψη για το Κίεβο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συντάχθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Η σύνοδος συγκλήθηκε σήμερα, που είναι η τρίτη επέτειος από την εισβολή της Ρωσίας.
Οι δηλώσεις Στάρμερ
Ο Στάρμερ δήλωσε σήμερα στην σύνοδο κορυφής ότι το Κίεβο πρέπει να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για να “αντέξει” μια συμφωνία. Ζήτησε “ενότητα” επιμένοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν κρατά “όλα τα χαρτιά” και ότι ο Ρώσος ηγέτης βλέπει τον στρατό και την οικονομία του να υποβαθμίζονται.
Όμως, μιλώντας μέσω βίντεο-σύνδεσης, ο Στάρμερ δήλωσε ότι η δραματική αλλαγή του κ. Τραμπ “άλλαξε τη συζήτηση” και δημιούργησε ένα παράθυρο για διέξοδο. Ο Κίρ Στάρμερ επανέλαβε την “ακλόνητη” υποστήριξη της Βρετανίας προς το Κίεβο, ενώ έκανε λόγο για εγγυήσεις ως προς την προστασία της κυριαρχίας της χώρας.
Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την “Ειδική Σχέση” με τον κ. Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει διαφορετικά πλέον τις παραδοσιακές συμμαχίες της χώρας του.
Ο εν δυνάμει νέος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς επιτέθηκε στην ανάμειξη των ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην υπερδύναμη.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο κ. Τραμπ “άλλαξε την παγκόσμια συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες”. “Δημιούργησε μια ευκαιρία. Αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε τα βασικά με σωστό τρόπο”, πρόσθεσε ο Στάρμερ.
Συνέχισε: “Αν θέλουμε να διατηρηθεί η ειρήνη, η Ουκρανία πρέπει να έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οποιαδήποτε διευθέτηση πρέπει να βασίζεται σε μια κυρίαρχη Ουκρανία που θα υποστηρίζεται από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.
“Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο και πρόθυμο να το υποστηρίξει αυτό με στρατεύματα στο έδαφος, με άλλους Ευρωπαίους και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, και τελικά, ένα αμερικανικό στήριγμα θα είναι ζωτικής σημασίας για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να εξαπολύσει νέα εισβολή σε λίγα χρόνια. Έτσι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ουκρανία και για όλους μας”, είπε.