Η ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης εντείνεται μετά από διπλωματικές αντιπαραθέσεις στον ΟΗΕ, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμαχούν με τη Ρωσία κατά ψηφισμάτων που καταδικάζουν τις ενέργειές της στην Ουκρανία.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι ΗΠΑ κατέθεσαν ψήφισμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης που δεν περιλάμβανε κριτική προς τη Ρωσία, το οποίο υπερψηφίστηκε από τη Μόσχα, ενώ οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι απείχαν.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ καταψήφισαν ευρωπαϊκό ψήφισμα που υποστήριζε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αποδεικνύοντας τη διπλωματική ρήξη που προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ.
Πιο αναλυτικά:
Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης μετά τις διπλωματικές μονομαχίες που διεξήχθησαν στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ουάσινγκτον συμμάχησε με την Μόσχα, μπλόκαρε και τάχθηκε κατά ψηφισμάτων των Ευρωπαίων την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ υποδεχόταν στον Λευκό Οίκο τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου
Αρχικά η Ρωσία και οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν σε ένα ψήφισμα που συντάχθηκε από την Ευρώπη, καταδίκαζε τις ενέργειες της Μόσχας στο ουκρανικό, ενώ υποστήριζε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Στη συνέχεια οι ΗΠΑ κατέθεσαν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ζητούσε τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά δεν είχε κάποια κριτική απέναντι στις ενέργειες της Ρωσίας. Η Μόσχα το υπερψήφισε.
Τελικά το ψήφισμα πήρε το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας με δέκα θετικές ψήφους. Από την ψηφοφορία απείχαν η Βρετανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Δανία. Νωρίτερα η Βρετανία και η Γαλλία είχαν προσπαθήσει να αλλάξουν τις διατυπώσεις στο αμερικανικό ψήφισμα αλλά η Ουάσινγκτον άσκησε βέτο και οι προσπάθειες τους έπεσαν στο κενό.
Η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ πρέσβης Ντόροθι Σέι υπογράμμισε ότι το αμερικανικό ψήφισμα ήταν «μία απλή ιστορική δήλωση που κοιτάζει προς τα εμπρός, όχι προς τα πίσω«. «Ένα ψήφισμα που επικεντρώνεται σε μια απλή ιδέα: τον τερματισμό του πολέμου», ανέφερε η Ντόροθι Σέι.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους έρχονται σε ευθεία σύγκρουση μέσα στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτό δείχνει και τις τεκτονικές αλλαγές που προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας.
Το χάσμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης έγινε ακόμη πιο ορατό στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που αριθμεί 193 μέλη. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες προώθησαν ένα ψήφισμα το οποίο έκανε αναφορά στις απώλειες ζωών κατά τη διάρκεια της «σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας» και ζητούσαν τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου.
Αντίθετα Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατέθεσαν ένα πιο λεπτομερές κείμενο, με το οποίο κατηγορούσαν την Ρωσία για την πλήρους κλίμακας εισβολή στα ουκρανικά εδάφη και υποστήριζαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Τελικά τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υποστήριξαν το ευρωπαϊκό ψήφισμα με 93 ψήφους. Σε αυτό το σημείο οι ΗΠΑ που διαφωνούσαν προτίμησαν να καταψηφίσουν και όχι να απέχουν προκειμένου να δείξουν ξεκάθαρα προς όλους τη ρήξη τους με την Ευρώπη.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έδωσε το πράσινο φως και στο αμερικανικό ψήφισμα, αλλά αφού τροποποιήθηκε για να συμπεριλάβει φρασεολογία η οποία υποστήριζε την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία και δεν υπερψήφισαν τη δική τους πρόταση αφού είχε αλλαγές στο κείμενο που δεν επιθυμούσαν.