Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα με 268 ψήφους την απόφαση που επιβεβαιώνει τη νομιμότητα του προεδρικού αξιώματος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ύστερα από αποτυχία υιοθέτησης της ίδιας απόφασης την προηγούμενη ημέρα.
Η απόφαση υπογραμμίζει ότι ο Ζελένσκι εξελέγη μέσω ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών και θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι την εκλογή νέου προεδρικού υποψηφίου, καθώς οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν λόγω του στρατιωτικού νόμου που ισχύει.
Παράλληλα, η Ρωσία αμφισβητεί τη νομιμότητά του, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν τη διεξαγωγή εκλογών μετά από μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.
Πιο αναλυτικά:
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε σήμερα απόφαση που επιβεβαιώνει τη νομιμότητα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού είχε αποτύχει να την υιοθετήσει χθες, Δευτέρα.
Μια σαφής πλειοψηφία 268 μελών του κοινοβουλίου ψήφισαν αυτή τη φορά υπέρ του σχεδίου απόφασης. Χρειάζονταν συνολικά 226 ψήφοι για να υιοθετηθεί.
Το σχέδιο απόφασης είχε λάβει χθες μόνο 218 ψήφους, στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου, του Βέρχοβνα Ράντα, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία διεθνών προσκεκλημένων για να σηματοδοτήσει την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.
Πενήντα τέσσερις βουλευτές, που ήταν παρόντες στην αίθουσα, δεν είχαν πάρει μέρος στη χθεσινή ψηφοφορία, μεταξύ των οποίων 38 αντιπρόσωποι του προεδρικού κόμματος Υπηρέτης του Λαού. Οι βουλευτές δεν αποκάλυψαν τους λόγους τους γι’ αυτή την απροσδόκητη κίνησή τους.
Στην απόφαση αναφέρεται, με την ίδια διατύπωση με χθες: «Το Βέρχοβνα Ράντα υπενθυμίζει και πάλι ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη με ελεύθερες, διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές. Η εντολή του δεν αμφισβητείται από τον ουκρανικό λαό ούτε από το Βέρχοβνα Ράντα».
Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι να μπορέσει να αναλάβει ένας νέος εκλεγμένος Πρόεδρος, σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα.
Η κανονική θητεία του Ζελένσκι έληξε το Μάιο, ωστόσο δεν μπορεί να προγραμματισθεί η διενέργεια εκλογών εξαιτίας του στρατιωτικού νόμου που ισχύει εδώ και τρία χρόνια.
Εντούτοις η Ρωσία έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν επίσης όλο και περισσότερο την Ουκρανία να διεξαγάγει εκλογές αμέσως ύστερα από μια κατάπαυση του πυρός, η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ