Η υπόθεση της διαρροής πληροφοριών μέσω της εφαρμογής Signal έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό που τώρα προκαλεί εντύπωση είναι η αλλαγή στάσης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την Τετάρτη το βράδυ έριξε ευθύνες στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Μάικ Γουόλτς.
Αντίθετα, υπερασπίστηκε έντονα τον υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, παρά τις σοβαρές κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του.
Ευθύνες στον Γουόλτς για τη διαρροή στο Signal
«Ο Μάικ Γουόλτς, νομίζω είπε, πως ανέλαβε την ευθύνη» σχολίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Φαντάζομαι ότι δεν έχει να κάνει με κανέναν άλλο. Ήταν ο Μάικ, νομίζω, δεν ξέρω. Πάντα πίστευα ότι ήταν ο Μάικ».
Η τοποθέτηση αυτή ήρθε σε συνέχεια της δημοσιοποίησης του άρθρου του Τζέφρι Γκόλντμπεργκ στο περιοδικό The Atlantic, το οποίο ανέφερε πως ο Γουόλτς τον είχε προσθέσει άθελά του στην ομαδική συνομιλία του Signal που αφορούσε στρατιωτικές πληροφορίες.
Υπεράσπιση του Πιτ Χέγκσεθ
Ο Τραμπ αμφισβήτησε την κριτική που δέχεται ο Πιτ Χέγκσεθ, παρόλο που ο υπουργός Άμυνας είχε μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες για την επιχείρηση κατά των Χούθι στην Υεμένη, αναφέρει το Politico, συμπεριλαμβανομένων των χρόνων εκτόξευσης πυραύλων.
«Πώς μπορείς να εμπλέξεις τον Χέγκσεθ σε αυτό; Δεν είχε καμία σχέση – κοιτάξτε, όλο αυτό είναι ένα κυνήγι μαγισσών», δήλωσε ο Τραμπ.
Ο Χέγκσεθ, από την πλευρά του, υπερασπίστηκε τον εαυτό του μέσω διαδικτύου, αναφέροντας πως η διαρροή που επικαλείται το The Atlantic δεν περιλάμβανε ονόματα, στόχους, τοποθεσίες, στρατιωτικές μονάδες, διαδρομές, πηγές ή μεθόδους, ενώ δεν περιείχε καμία απόρρητη πληροφορία.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, ενώ τα Μέσα κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να διαδίδουν ψέματα», δήλωσε ο Χέγκσεθ.
So, let’s me get this straight. The Atlantic released the so-called “war plans” and those “plans” include: No names. No targets. No locations. No units. No routes. No sources. No methods. And no classified information.
Those are some really shitty war plans.
This only proves…
— Pete Hegseth (@PeteHegseth) March 26, 2025
Αντίδραση για τον Γουόλτς
Ο Τραμπ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι δεν σκοπεύει να απολύσει τον Γουόλτς και τον υπερασπίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη, λέγοντας πως «έμαθε το μάθημά του και είναι καλός άνθρωπος».
Η υπόθεση διαρροής πληροφοριών στο Signal έχει φέρει την κυβέρνηση Τραμπ στα σχοινιά του πολιτικού ρινγκ εδώ και τρεις ημέρες, μετά την αποκάλυψη ότι ο Γκόλντμπεργκ είχε προσκληθεί εκ παραδρομής στην ομαδική συνομιλία των κυβερνητικών αξιωματούχων, η οποία περιλάμβανε επίσης τον Χέγκσεθ, τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς και άλλους υψηλόβαθμους.
Έρευνες
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λίβιτ, επιβεβαίωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι ο Τραμπ είχε δει ολόκληρο το περιεχόμενο της συνομιλίας στην εφαρμογή Signal, την οποία δημοσίευσε το The Atlantic.
Επίσης, αρνήθηκε να χαρακτηριστεί τις πληροφορίες στη συνομιλία ως απόρρητες, αποκαλώντας την «ευαίσθητη πολιτική συζήτηση».
Εν τω μεταξύ, διάφοροι πρώην και νυν στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το περιεχόμενο των μηνυμάτων του Χέγκσεθ, τονίζοντας ότι η διαρροή ευαίσθητων λεπτομερειών για την επίθεση ήταν «ανεύθυνη και επικίνδυνη».
Ρούμπιο: «Μεγάλο λάθος»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβερνητική ομάδα στο Signal είχε δημιουργηθεί για συντονιστικούς σκοπούς, αλλά κάποιος «έκανε μεγάλο λάθος» προσθέτοντας έναν δημοσιογράφο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Τζαμάικα, ο Ρούμπιο ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος διερευνά το πώς συνέβη αυτό και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν σχέδια πολέμου στη συνομιλία, με το Πεντάγωνο να επισημαίνει ότι οι πληροφορίες δεν ήταν απόρρητες.
Προσφορά από τον Έλον Μασκ
Η Λίβιτ, σύμφωνα με το Reuters, ανέφερε ότι το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το νομικό γραφείο του Λευκού Οίκου εξετάζουν τη συνομιλία στο Signal.
Πρόσθεσε ότι η ομάδα του Έλον Μασκ έχει προσφερθεί να συνεισφέρει στις έρευνες τις υπόθεσης, προκειμένου να ανακαλύψει πώς αυτός ο αριθμός προστέθηκε κατά λάθος στη συνομιλία και ο υπεύθυνος να αναλάβει την ευθύνη, διασφαλίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά.
«Ο Έλον Μασκ προσέφερε να βάλει τους ειδικούς σε αυτή την υπόθεση για να καταλάβουν πώς προστέθηκε αυτός ο αριθμός κατά λάθος στη συνομιλία και να αναλάβουν την ευθύνη και να διασφαλίσουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά», είπε χαρακτηριστά η Λίβιτ.