Στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Βρετανίας ανακοίνωσαν σχέδια για την αποστολή ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία, με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας. Οι συμμετέχουσες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, απέρριψαν την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι η στρατιωτική δύναμη θα αναπτυχθεί μόνο μετά από συμφωνία ειρήνης.
Οι ηγέτες εξέφρασαν την ανάγκη για ενότητα και συνεργασία, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Στάρμερ να επισημαίνει ότι οι Ρώσοι κωλυσιεργούν τις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι εξέφρασε την επιθυμία συμμετοχής των ΗΠΑ στην επόμενη διάσκεψη, ενώ ο Κροάτης πρόεδρος Μιλάνοβιτς επανέλαβε ότι δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Πιο αναλυτικά:
Ισχυρό μήνυμα ενότητας και στήριξης προς το Κίεβο έστειλαν οι χώρες που συμμετείχαν στην σημερινή Διεθνή Διάσκεψη του Παρισιού για την Ουκρανία παρουσία του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Γαλλία και Βρετανία προωθούν τα σχέδια την αποστολή ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης σε ουκρανικά εδάφη ενώ οι ευρωπαίοι ομόφωνα απέρριψαν το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος οι εγγυήσεις ασφαλείας που θα προσφερθούν στην Ουκρανία. Αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα, δηλώνουν ότι δεν είναι έτοιμες να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Ωστόσο φαίνεται ότι το σχέδιο για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στα ουκρανικά εδάφη, το οποίο στηρίζουν Βρετανία και Γαλλία, προχωράει κανονικά.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν η συγκεκριμένη στρατιωτική δύναμη, η οποία αποκαλείται «δύναμη εξασφάλισης» (reassurance), θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία μόλις συμφωνηθεί η ειρήνη με την Ρωσία.
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για την αποστολή «στρατιωτικών δυνάμεων εξασφάλισης» από κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, σε κάποια σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος στην Ουκρανία, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Ο σκοπός της δύναμης αυτής δεν θα είναι να ενεργήσει εκ μέρους της Ουκρανίας ή να μπει στην πρώτη γραμμή του μετώπου αλλά θα έχει ως στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Μακρόν, οι ευρωπαίοι στρατιώτες θα εργαστούν για την αποτροπή μελλοντικής επιθετικότητας από την Ρωσία.
Σε ερώτηση για την συγκρότηση αυτής της στρατιωτικής δύναμης ο Μακρόν εξήγησε ότι τα γαλλο-βρετανικά σχέδια προβλέπουν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Άμυνας της Βρετανίας και της Γαλλίας να συγκροτήσουν μία ομάδα και να συναντηθούν με τους Ουκρανούς ομολόγούς τους.
Η Ουκρανία ξέρει τι χρειάζεται, πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος και εξήγησε ότι τίποτα δεν αποκλείεται. Παράλληλα ανέφερε ότι εξετάζουν την υποστήριξη της Ουκρανίας από ξηρά, αέρα και θάλασσα, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι εύχεται η ανάπτυξη αυτών των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων να γίνει με αμερικανική υποστήριξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και το σενάριο της ανάπτυξής τους χωρίς αμερικανική υποστήριξη.
Επιπλέον ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η επιτάχυνση της εκταμίευσης από την ΕΕ των δανείων που έχει αποφασίσει να παράσχει στην Ουκρανία η G7.
Παράλληλα ευχήθηκε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και η Κίνα, ενώ ερωτηθείς για τον ρόλο της Τουρκίας θεώρησε σκόπιμο να εκφράσει τη λύπη του για τις τελευταίες εξελίξεις λέγοντας τα εξής: « Ο συστηματικός χαρακτήρας των διώξεων σε βάρος της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών, της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, όπως και η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης αποτελούν ενέργειες που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
Αναφορικά με τις ως τώρα διαβουλεύσεις για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος διατύπωσε αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα τους: «Υπήρξαν παράλληλες συζητήσεις οι οποίες κατέληξαν σε τρία διαφορετικά ανακοινωθέντα που λένε διαφορετικά πράγματα: ένα αμερικανο-ουκρανικό ανακοινωθέν, ένα αμερικανο-ρωσικό ανακοινωθέν και ένα ρωσικό ανακοινωθέν διαφορετικό από τα προηγούμενα” σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος και συνέχισε: «Εμείς επιθυμούμε να υπάρξει ένα καθαρό μήνυμα. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε βραχυπρόθεσμα την Ουκρανία και θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το ρωσικό σχέδιο που συνίσταται στο να παριστάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε με στόχο να αποθαρρύνουμε τον αντίπαλο και να συνεχίζουμε τις εις βάρος του επιθέσεις».
Στάρμερ: Οι Ρώσοι παίζουν παιχνίδια για να κερδίσουν χρόνο
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση που βλέπει την Ευρώπη «να κινητοποιείται» για την ειρήνη στην Ουκρανία «σε πρωτοφανή κλίμακα εδώ και δεκαετίες» στο τέλος της Διεθνούς Διάσκεψης.
«Συγκεντρώσαμε 30 χώρες που είπαν ανοιχτά σήμερα το πρωί ότι δεν είχαν δει ποτέ την Ευρώπη τόσο ισχυρή εδώ και πολύ καιρό, και με αυτό εννοώ την Ευρώπη και όχι τους θεσμούς στους κόλπους της Ευρώπης», δήλωσε επίσης ο Βρετανός Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία.
«Θα είμαστε έτοιμοι να καταστήσουμε λειτουργική μια ειρηνευτική συμφωνία οποτεδήποτε η ακριβή της μορφή παρουσιαστεί και θα εργαστούμε μαζί για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ουκρανίας ώστε να μπορεί να αναλάβει την υπεράσπισή της και την αποτροπή στο μέλλον», τόνισε ο Κιρ Στάρμερ.
«Συμφωνήσαμε εδώ στο Παρίσι ότι είναι σαφές πως οι Ρώσοι κωλυσιεργούν. Παίζουν παιχνίδια και παίζουν για να κερδίσουν χρόνο. Δεν θέλω να θέσω μια σκληρή προθεσμία σε αυτό, αλλά θα ήθελα να δω την ειρήνη να αναπτύσσεται στην Ουκρανία μέσα σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, και όχι μηνών και μηνών», σημείωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.
Ο Κιρ Στάρμερ επεσήμανε επίσης ότι δεν τώρα είναι η στιγμή για να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους ηγέτες στο Παρίσι. Τόνισε ότι οι ηγέτες στη συνάντηση ήταν «πλήρως σαφείς ότι τώρα δεν είναι η στιγμή για την άρση των κυρώσεων (κατά της Ρωσίας), ακριβώς το αντίθετο».
Σε σχέση με τους αμερικανικούς δασμούς, ο Στάρμερ επανέλαβε ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι» όταν έρθει η ώρα για την επιβολή τους, παρά τη δήλωση σήμερα της βρετανικής κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να «κλιμακώσει» τους εμπορικούς πολέμους.
Μελόνι: Ευχήθηκε να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ στην επόμενη διάσκεψη
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία συμμετείχε στη σημερινή διεθνή διάσκεψη για το ουκρανικό, ελπίζει ότι στην επόμενη συνάντηση θα υπάρχει και μια αμερικανική αντιπροσωπεία.
Η Μελόνι «υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η συνεργασία με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό της σύγκρουσης (…) και ευχήθηκε να συμμετάσχει μια αμερικανική αντιπροσωπεία στην επόμενη διάσκεψη» των περίπου 30 χωρών, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Ιταλίδας Πρωθυπουργού. Επανέλαβε ωστόσο ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να στείλει στρατιώτες «σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική δύναμη» που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία.
Για την Πρωθυπουργό της Ιταλίας είναι επίσης «σημαντικό» να επεκταθεί η μερική κατάπαυση του πυρός και στις πολιτικές υποδομές, όπως για παράδειγμα στα σχολεία και τα νοσοκομεία, με τελικό στόχο μια «πλήρη» εκεχειρία. Στο πλαίσιο αυτό, βλέπει ότι θα μπορούσαν «να παίξουν κάποιο ρόλο τα Ηνωμένα Έθνη».
Τουσκ: Η Ευρώπη θα ενεργήσει με ηρεμία, όχι όμως πέφτοντας στα γόνατα απέναντι στις ΗΠΑ
Η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο ώστε να ασκήσει κοινή πολιτική απέναντι στη Ρωσία, ακόμα κι αν η Ουγγαρία δεν συμφωνεί με αυτό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, μετά την διάσκεψη στο Παρίσι.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι με στόχο τη διατήρηση των στρατηγικών σχέσεών της με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη θα ενεργήσει με ηρεμία και με κοινή λογική, «όμως σίγουρα όχι πέφτοντας στα γόνατα».
Στο πλαίσιο των δηλώσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που μαρτυρούν συχνά μια «έλλειψη συμπάθειας για την Ευρώπη», μπροστά στη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ και προκειμένου να «επιβιώσουν» οι στρατηγικές διατλαντικές σχέσεις, «εμείς θα ενεργήσουμε μετά βεβαιότητας με κοινή λογική, ήρεμα, σίγουρα όμως όχι πέφτοντας στα γόνατα», υπογράμμισε ο Τουσκ.
Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς διαβεβαιώνει ότι δεν θα σταλούν Κροάτες στρατιώτες στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς επανέλαβε σήμερα ότι δεν θα σταλούν Κροάτες στρατιώτες στην Ουκρανία, λίγες ώρες αφού ξεκίνησε στο Παρίσι η σύνοδος των συμμάχων του Κιέβου με τη φιλοδοξία να «οριστικοποιήσουν» τις «εγγυήσεις ασφαλείας».
«Κανείς Κροάτης στρατιώτης δεν θα πάει στην Ουκρανία, υπό οποιουσδήποτε όρους, δεν τίθεται τέτοιο θέμα», έγραψε ο Μιλάνοβιτς στο Facebook.
«Έκανα προεκλογική εκστρατεία με αυτήν την υπόσχεση και είναι καθήκον μου απέναντι σε εκείνους που με εμπιστεύτηκαν», πρόσθεσε ο Κροάτης πρόεδρος, ο οποίος επανεξελέγη τον Ιανουάριο.
Ο Μιλάνοβιτς κατηγορείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι υιοθετεί «φιλορωσικές» θέσεις. Ο ίδιος απαντά συστηματικά ότι στόχος του είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα της Κροατίας.
«Ο κροατικός στρατός δεν θα πάει (σ.σ. στην Ουκρανία) και ένας από τους λόγους είναι ότι αυτή η αποστολή δεν θα γίνει ποτέ, με ή χωρίς την Κροατία, επειδή δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις – μια ειρηνευτική συμφωνία και η συγκατάθεση της άλλης πλευράς που, δυστυχώς, είναι η Ρωσία», πρόσθεσε ο Μιλάνοβιτς.
Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς συμμετείχε στη διεθνή διάσκεψη για το ουκρανικό. Ο Πλένκοβιτς είπε στους Κροάτες δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο Παρίσι ότι πολλές από τις χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία, «όπως θα το κάνει και η Κροατία, χωρίς να φιλοδοξεί να στείλει τον στρατό της στο ουκρανικό έδαφος».
Ο Μιλάνοβιτς επικρίνει συχνά τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από την Κροατία στην Ουκρανία. Το Ζάγκρεμπ έχει παραχωρήσει εξοπλισμό αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως μαχητικά ελικόπτερα. Αν και ο ρόλος του είναι κυρίως εθιμοτυπικός, ο πρόεδρος θεωρείται αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και έχει λόγο στην εξωτερική πολιτική της χώρας.