Στη Διεθνή Διάσκεψη του Παρισιού, οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν την ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, με στόχο τη δημιουργία μιας «δύναμης εξασφάλισης» για την αποτροπή μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι υπογράμμισε τη σημασία της χρηματοδότησης για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, ενώ οι ηγέτες συμφώνησαν να μην χαλαρώσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέχρι να επιτευχθεί ειρηνική λύση.
Παρά τις προτάσεις για στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία, αρκετές χώρες εκφράζουν επιφυλάξεις. Η επόμενη συνάντηση των υποστηρικτών της Ουκρανίας προγραμματίζεται για τις 11 Απριλίου στις Βρυξέλλες.
Πιο αναλυτικά:
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση μιας ισχυρής αμυντικής στρατιωτικής δομής στην Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλίσουν τη μελλοντική της ασφάλεια. Την Πέμπτη, ηγέτες από όλη την Ευρώπη δεσμεύθηκαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Παρισιού να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό, ενώ Γαλλία και Βρετανία επιδιώκουν να διευρύνουν την υποστήριξη αυτή με μια μελλοντική «δύναμη εξασφάλισης» (reassurance) σε περίπτωση εκεχειρίας με τη Ρωσία.
Ήταν η τρίτη σύνοδος της αποκαλούμενης «συμμαχίας των προθύμων», όπως την χαρακτήρισαν η Βρετανία και η Γαλλία, η οποία αντικατοπτρίζει την ανησυχία των Ευρωπαίων για τη μείωση της αμερικανικής στήριξης στον τριετή αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε τη σημασία της περαιτέρω χρηματοδότησης για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του.
«Είναι προφανές ότι η ισχύς και το μέγεθος του ουκρανικού στρατού θα αποτελούν πάντα βασική εγγύηση για την ασφάλειά μας. Πρέπει, λοιπόν, να δομήσουμε τα πάντα γύρω από αυτό -τις αμυντικές μας δυνάμεις, τον εξοπλισμό τους, την τεχνολογία τους, την αποτελεσματικότητά τους- αυτό είναι το θεμέλιο», δήλωσε ο Ζελένσκι έπειτα από συνομιλίες διάρκειας άνω των τεσσάρων ωρών με περίπου 30 ηγέτες.
Μια στρατιωτική δύναμη από την Γαλλία και τη Βρετανία θα ταξιδέψει σύντομα στην Ουκρανία προκειμένου να εξεταστεί η μελλοντική της δομή.
Η Πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ανέφερε ότι ένας ουκρανικός στρατός με 500.000 έως 1 εκατομμύριο στρατιώτες θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη γραμμή άμυνας σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος φιλοξένησε τη σύνοδο μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη ώστε να βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία.
Παρά τη δέσμευση της Γαλλίας για 2 δισ. ευρώ σε νέα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών αεροσκαφών και πυραύλων, δεν υπήρξαν άλλες συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Η «δύναμη εξασφάλισης»
Παρίσι και Λονδίνο εργάζονται εδώ και εβδομάδες με Ευρωπαίους συμμάχους για τα σχέδια μιας μελλοντικής δύναμης «εξασφάλισης» σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει στρατεύματα με έδρα την Ουκρανία, με στόχο την αποτροπή μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας έπειτα από μια ειρηνευτική συμφωνία.
Παρά τα σχέδια, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η αποστολή τέτοιας δύναμης στην Ουκρανία δεν θεωρείται το πιθανότερο σενάριο, με την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις γειτονικές χώρες να αποτελεί μια εναλλακτική.
Ο Μακρόν, ωστόσο, επέμεινε ότι η δύναμη θα συσταθεί, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. «Δεν υπήρξε ομοφωνία σήμερα, όπως όλοι γνωρίζουμε – και δεν τη χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου.
Η βρετανο-γαλλική στρατιωτική αντιπροσωπεία θα εξετάσει περαιτέρω τις ανάγκες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του πού θα πρέπει να αναπτυχθούν οι δυνάμεις διασφάλισης.
«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτού του σώματος», είπε ο Ζελένσκι. «Μέχρι στιγμής, υπάρχουν λίγες απαντήσεις».
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε δύναμη θα χρειαστεί αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας ως «δικλείδα ασφαλείας», αλλά δεν υπάρχει ένδειξη ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα παράσχει αυτές τις εγγυήσεις.
Αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γερμανία και η Κροατία, επί του παρόντος δεν επιθυμούν να στείλουν στρατιώτες σε ουκρανικά εδάφη.
«Η συζήτηση για αποστολή στρατευμάτων από συγκεκριμένες χώρες είναι πρόωρη», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κληθούν στις μελλοντικές συνομιλίες. Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα ενημερώσει τον Τραμπ για τα αποτελέσματα της συνόδου.
«Ο Πούτιν παίζει παιχνίδια»
Οι 27 ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένων του Ζελένσκι, του απερχόμενου Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και της Μελόνι, συμφώνησαν να μη χαλαρώσουν τις κυρώσεις μέχρι να επιτευχθεί ειρήνη, όπως ανέφερε ο Μακρόν.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν τον Τραμπ να μην εμπιστευτεί τον Πούτιν, παίρνοντας αποστάσεις από οποιοδήποτε σχέδιο χαλάρωσης των κυρώσεων.
«Η συλλογική άποψη είναι ότι η Ρωσία παίζει παιχνίδια, ότι ο Πούτιν επιστρέφει στις παλιές του τακτικές», δήλωσε ο Στάρμερ. «Θέλουμε να πάρει η Ρωσία πιο σοβαρά τη διαπραγματευτική διαδικασία».
Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών στις ρωσικές επιχειρήσεις ως «δέλεαρ» για τη Μόσχα, όμως οι ευρωπαίοι ηγέτες διαφωνούν.
Η επόμενη συνάντηση των υποστηρικτών της Ουκρανίας θα γίνει στις 11 Απριλίου στις Βρυξέλλες.
Με πληροφορίες από: Reuters, Politico