Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες Ελλήνων που βρίσκονται στην Ταϊλάνδη, οι οποίοι περιγράφουν τον πανικό και την αναταραχή που προκάλεσε ο φονικός σεισμός 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ. Οι Έλληνες επιχειρηματίες και τουρίστες αναφέρουν ότι οι καταστροφές είναι εκτενείς, με πολλά θύματα και κτίρια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε μαζικές εκκενώσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ οι τουριστικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για πιθανό τσουνάμι. Οι Έλληνες επισκέπτες, τρομαγμένοι, επιστρέφουν στα ξενοδοχεία τους, αναμένοντας βοήθεια για την επιστροφή τους.
Πιο αναλυτικά:
Συγκλονίζουν οι περιγραφές από Έλληνες που ζουν στην Ταϊλάνδη ή είχαν πάει για διακοπές στη χώρα, για τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή.
Οι ίδιοι, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισαν, ότι είναι ακόμα σε σοκ. «Στην Μπανγκόκ υπάρχει πολύ μεγάλη αναταραχή γιατί θα έλεγα πως έχει γίνει βιβλική καταστροφή. Ο κόσμος δεν είναι εκπαιδευμένος, οι κατασκευές δεν τηρούν προδιαγραφές σεισμογενούς χώρας» τόνισε ο Βασίλης Στεργίου, επιχειρηματίας της Ταϊλάνδης.
«Αυτό που είχε τα πιο πολλά θύματα ήταν ένα κτίριο με πολλούς εργάτες, μιας κατασκευαστικής εταιρείας. Επικρατεί χάος είναι όλοι σε πανικό. Δεν αφήνουν κανέναν να ανέβει στα σπίτια» σημείωσε από πλευράς του, ο Κώστας Γεράκης, επιχειρηματίας στα Πουκέτ.
«Στη Μιανμάρ οι καταστροφές από κτίρια και απ’ ό, τι φαίνεται και σε μουσουλμανικά τεμένη είναι έντονες και περιμένουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μεγαλώσει» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Μητροπολίτης Σιγκαπούρης, Κωνσταντίνος.
Για περίπου ένα λεπτό σειόταν η γη πάνω στην οποία είναι κτισμένα πυκνοκατοικημένα κτήρια δεκάδων ορόφων, τα οποία εκκενώθηκαν.
«Ξεκίνησαν εκκενώσεις μαζικές. Ένα κτίριο που εκκενώνεται σημαίνει ότι έχει πάνω από 10.000 κατοίκους μέσα. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο στρατός έχει περιφρουρήσει την ζώνη που επλήγη περισσότερο» σημείωσε ο Στέλιος Νικολής, επιχειρηματίας στην Ταϊλάνδη.
Πολλοί Έλληνες βρέθηκαν στη χώρα για διακοπές και έζησαν τον εφιάλτη. «Σήμερα είχαμε Έλληνες επισκέπτες εδώ πέρα και ήταν φοβισμένοι. Τώρα έχουν γυρίσει στα ξενοδοχεία. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μπορέσουν να επιστρέψουν πιο γρήγορα στη χώρα» είπε ο Αλέξανδρος Μανωλόπουλος, ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου στη Μπανγκόκ.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις υπό τον φόβο πιθανού τσουνάμι, ξεκίνησαν τις προετοιμασίες. «Είπαν στην αρχή ότι υπήρχε φόβος για τσουνάμι. Εμείς ήμασταν έτοιμοι στο ξενοδοχείο και ενημερώσαμε τους επισκέπτες αν ακούσουν σειρήνες ποιες είναι οι διαδρομές εκκένωσης που πρέπει να ακολουθήσουν» δήλωσε ο Θωμάς Κωνσταντίνου, μάνατζερ σε ξενοδοχείο της Πατόνγκ.