Μετά τον φονικό σεισμό 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ, η κατάσταση είναι δραματική, με τουλάχιστον 144 νεκρούς και 732 τραυματίες. Τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται να απεγκλωβίσουν επιζώντες από τα ερείπια, ενώ οι κάτοικοι αναφέρουν ότι ακούγονται φωνές από κάτω.
Η χούντα της Μιανμάρ ζητά διεθνή βοήθεια, καθώς οι υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι ανάγκες σε αίμα και ιατρική βοήθεια είναι επείγουσες. Στη γειτονική Ταϊλάνδη, τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση κτιρίου, με τις αρχές να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Οι επιπτώσεις του σεισμού αναμένονται σοβαρές, με πιθανότητα εκτοπισμού χιλιάδων ανθρώπων.
Πιο αναλυτικά:
Εικόνες καταστροφής και τρόμου στην Μιανμάρ μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ. Κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα και τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη για να απεγκλωβίσουν τους επιζώντες από τα συντρίμμια. Πληθαίνουν οι αναφορές κατοίκων στα διεθνή ΜΜΕ ότι ακούνε επιζώντες αλλά δεν μπορούν να τους βγάλουν από τα ερείπια.
Τουλάχιστον 144 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 732 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Στην γειτονική Ταϊλάνδη τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε ένα υπό κατασκευή πολυώροφο κτίριο στην Μπανγκόκ.
Ο επικεφαλής της χούντας στην Μιανμάρ, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ παραδέχθηκε ότι αναμένει οι αριθμοί των νεκρών και των τραυματιών να αυξηθούν και έκανε έκκληση «σε κάθε χώρα και κάθε οργανισμό» να βοηθήσει τις προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων. Αυτή ήταν μία σπάνια κίνηση αφού η χούντα της Μιανμάρ είναι διπλωματικά απομονωμένη και έχει διακόψει τις σχέσεις με την Δύση.
Παράλληλα φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες αφού έγινε και έκκληση για αιμοδοσία. Η χούντα παραδέχθηκε ότι στις περιοχές που έχουν πληγεί χειρότερα από τον σεισμό τα νοσοκομεία χρειάζονται αίμα.
Ταυτόχρονα έχουν γίνει σοβαρές καταστροφές και στο οδικό δίκτυο με δρόμους να έχουν σπάσει στα δύο και να προκαλείται ανησυχία για το πώς οι διασώστες θα φτάσουν σε πιο απομονωμένα μέρη της χώρας, η οποία ήδη υποφέρει από ανθρωπιστική κρίση.
Thousands feared dead after powerful earthquake rocks Thailand and Myanmar — toppling buildings and leaving behind hundreds of miles of destruction https://t.co/DUYBTQpyBv pic.twitter.com/t3ZfSEcV88
— New York Post (@nypost) March 28, 2025
«Οι άνθρωποι ουρλιάζουν: “Βοηθήστε με, βοηθήστε με”»
Στη Μιανμάρ, αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μανταλέι και στις πόλεις Τούνγκου και Αούνγκμπαν. Εκατοντάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Νάι Πι Τάου. Ωστόσο οι τραυματίες χρειάστηκε να νοσηλευθούν στο προαύλιο του νοσοκομείου καθώς το κτίριο είχε υποστεί ζημιές.
Κάτοικοι σε χωριά γύρω από την Μανταλέι έχουν συγκροτήσει ομάδες διάσωσης για να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους. Ένας από αυτούς μίλησε στο βρετανικό δίκτυο και ζήτησε μηχανήματα για να καταφέρουν να βγάλουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.
«Ξεθάβουμε ανθρώπους με γυμνά χέρια. Δεν είναι αρκετό για να βγάλουμε τα πτώματα και τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα. Οι άνθρωποι ουρλιάζουν: “Βοηθήστε με, βοηθήστε με”. Νιώθω τόσο ανίκανος», είπε ο άνδρας.

Διασώστης από την Αμαραπούρα, μια αρχαία πόλη και σήμερα κωμόπολη της Μανταλέι, δήλωσε ότι οι σοροί 30 ανθρώπων ανασύρθηκαν από τις πολυώροφες πολυκατοικίες που κατέρρευσαν. «Δεν έχω ξαναζήσει ποτέ κάτι τέτοιο. Η πόλη μας μοιάζει μία πόλη που έχει καταρρεύσει», τόνισε ο διασώστης. Και πρόσθεσε: «Δεχθήκαμε εκκλήσεις για βοήθεια από ανθρώπους στο εσωτερικό (σ.σ. παγιδευμένους σε κτίρια), αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε επειδή δεν έχουμε αρκετό ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα για να απομακρύνουμε τα συντρίμμια. Αλλά δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε».
Ο περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, Μοχάμεντ Ρίγιας δήλωσε ότι είναι πιθανόν οι επιπτώσεις του σεισμού να είναι σοβαρές και να οδηγήσουν στο εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων, που θα έχουν ανάγκη από τρόφιμα, στέγη και ιατρική βοήθεια.
Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης στην Μπανγκόκ – Περίπου 100 εργάτες παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια
«Φοβόμαστε ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να καταλάβουμε την πλήρη έκταση της καταστροφής που προκάλεσε αυτός ο σεισμός, καθώς οι γραμμές του δικτύου επικοινωνίας έχουν διακοπεί και οι μεταφορές έχουν διακοπεί», τόνισε ο Μοχάμεντ Ρίγιας. Και συνέχισε: «Οι ζημιές στις υποδομές και τα σπίτια, οι απώλειες ζωών και οι τραυματισμοί που υπέστησαν οι πληγείσες κοινότητες δεν πρέπει να υποτιμηθούν».
Στην Μπανγκόκ, οι αρχές κήρυξαν την πόλη ως περιοχή καταστροφής. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, οι αρχές στην Μπανγκόκ συνεχίζουν την επιχείρηση διάσωσης με drones και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στα συντρίμμια του υπό κατασκευή κτιρίου. Υπολογίζεται ότι περίπου 100 εργάτες βρίσκονται παγιδευμένοι.
Μία γυναίκα γέννησε το μωρό της σε δρόμο της Μπανγκόκ αφού εξαιτίας των ισχυρών μετασεισμών το νοσοκομείο, όπου είχε εισαχθεί, εκκενώθηκε. Η γυναίκα ήταν ξαπλωμένη σε φορείο και το ιατρικό προσωπικό την περικύκλωσε και έφερε στον κόσμο το μωρό.
Ασθενείς τόσο από το νοσοκομείο King Chulalongkorn Memorial Hospital όσο και από το νοσοκομείο BNH είχαν συγκεντρωθεί πάρκο. Κάποιοι βρίσκονταν σε φορεία και σε αναπηρικά καροτσάκια.
Έλληνες που βρίσκονταν στην Ταϊλάνδη περιγράφουν τη στιγμή των φονικών Ρίχτερ
Αυτόπτες μάρτυρες του μεγάλου σεισμού έγιναν αρκετοί Έλληνες που ζουν στην Ταϊλάνδη ή είχαν πάει για διακοπές στη χώρα. Οι ίδιοι τόνισαν στην ΕΡΤ ότι είναι ακόμα σοκαρισμένοι.
«Στην Μπανγκόκ υπάρχει πολύ μεγάλη αναταραχή γιατί θα έλεγα πως έχει γίνει βιβλική καταστροφή. Ο κόσμος δεν είναι εκπαιδευμένος, οι κατασκευές δεν τηρούν προδιαγραφές σεισμογενούς χώρας» τόνισε ο Βασίλης Στεργίου, επιχειρηματίας της Ταϊλάνδης.
«Αυτό που είχε τα πιο πολλά θύματα ήταν ένα κτίριο με πολλούς εργάτες, μιας κατασκευαστικής εταιρείας. Επικρατεί χάος είναι όλοι στον πανικό. Δεν αφήνουν κανέναν να ανέβει στα σπίτια» σημείωσε από πλευράς του ο Κώστας Γεράκης, επιχειρηματίας στα Πουκέτ.
«Στη Μιανμάρ οι καταστροφές από κτίρια και από ό,τι φαίνεται και σε μουσουλμανικά τεμένη είναι έντονες και περιμένουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μεγαλώσει» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Μητροπολίτης Σιγκαπούρης, Κωνσταντίνος.
«Ξεκίνησαν εκκενώσεις μαζικές. Ένα κτίριο που εκκενώνεται σημαίνει ότι έχει πάνω από 10.000 κατοίκους μέσα. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο στρατός έχει περιφρουρήσει την ζώνη που επλήγη περισσότερο» σημείωσε ο Στέλιος Νικολής, επιχειρηματίας στην Ταϊλάνδη.
Πολλοί Έλληνες βρέθηκαν στη χώρα για διακοπές και έζησαν τον εφιάλτη. «Σήμερα είχαμε Έλληνες επισκέπτες εδώ πέρα και ήταν φοβισμένοι. Τώρα έχουν γυρίσει στα ξενοδοχεία. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μπορέσουν να επιστρέψουν πιο γρήγορα στη χώρα» είπε ο Αλέξανδρος Μανωλόπουλος, ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου στη Μπανγκόκ.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις υπό τον φόβο πιθανού τσουνάμι, ξεκίνησαν τις προετοιμασίες. «Είπαν στην αρχή ότι υπήρχε φόβος για τσουνάμι. Εμείς ήμασταν έτοιμοι στο ξενοδοχείο και ενημερώσαμε τους επισκέπτες αν ακούσουν σειρήνες ποια είναι τα evacuation routes που πρέπει να ακολουθήσουν» δήλωσε ο Θωμάς Κωνσταντίνου, μάνατζερ σε ξενοδοχείο της Πατόνγκ.