Η επιδημία χολέρας στην Ανγκόλα έχει προκαλέσει πάνω από 300 θανάτους από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), και ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης είναι πολύ υψηλός. Μέχρι τις 23 Μαρτίου, αναφέρθηκαν 8.543 κρούσματα σε 16 από τις 21 επαρχίες της χώρας.
Παρά τον πλούτο σε πετρέλαιο, η πλειονότητα του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας και κακής υγιεινής, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση. Ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, προσπαθεί να ενισχύσει την ανταπόκριση στην επιδημία, εστιάζοντας στη βελτίωση της θεραπείας και της πρόσβασης σε ασφαλές νερό.
Η χολέρα, μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί σοβαρή διάρροια και αφυδάτωση, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά και μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Πιο αναλυτικά:
Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί από χολέρα στην Ανγκόλα από την αρχή του έτους, ανακοίνωσε το Σάββατο (29/3) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας ότι υπάρχει «πολύ υψηλός» κίνδυνος για περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, έως τις 23 Μαρτίου είχαν αναφερθεί 8.543 κρούσματα και 329 θάνατοι σε 16 από τις 21 επαρχίες της Ανγκόλας.
Παρότι η αφρικανική χώρα είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, η πλειονότητα του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας και αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις υγιεινής.
The #WHO, in partnership with the MOH & Luanda’s Govt, is strengthening support for the cholera response in Angola.
Efforts focus on better treatment, stronger surveillance & community mobilization, plus improved care, response capacity & access to safe water. #HealthForAll pic.twitter.com/Tb74jmxpVX
— OMS Angola (@AngolaOms) March 26, 2025
«Δεδομένης της ταχείας εξάπλωσης της επιδημίας, της παρατεταμένης περιόδου των βροχών και των διασυνοριακών μετακινήσεων πληθυσμού, ο ΠΟΥ αξιολογεί ως πολύ υψηλό τον κίνδυνο» της χολέρας τόσο για την Ανγκόλα όσο και για τις γύρω χώρες, αναφέρει η ενημέρωση.
Πριν από λίγες ημέρες, η γειτονική Ναμίμπια κατέγραψε το πρώτο κρούσμα χολέρας εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Πρόκειται για 55χρονη γυναίκα, η οποία ανέρρωσε και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Η χολέρα, λοίμωξη που μεταδίδεται ειδικά μέσω τροφίμων, νερού και περιττωμάτων μολυσμένων με το βακτήριο Vibrio cholerae, προκαλεί οξεία διάρροια, εμετούς, μυϊκές κράμπες κι αφυδάτωση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ασθενούς μέσα σε ώρες αν δεν χορηγηθούν αντιβιοτικά κι αν δεν υπάρξει το συντομότερο ενυδάτωση. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά, ιδίως για τα μικρότερα σε ηλικία.
Από την αρχή του έτους μέχρι τις 23 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 1.197 θανάτους από 93.172 κρούσματα χολέρας σε 24 χώρες, με το 60% των κρουσμάτων να αφορούν την Αφρική.