Στη Μιανμάρ, οι κάτοικοι του Μανταλέι προσπαθούν απεγνωσμένα να διασώσουν επιζώντες μετά από έναν καταστροφικό σεισμό 7,7 βαθμών που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.644 ανθρώπων. Η πόλη έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές με κτίρια να έχουν καταρρεύσει και οι κάτοικοι να οργανώνονται μόνοι τους για τις διασώσεις, συχνά χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Ενώ η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας, προσφέρει βοήθεια, οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται υπό δύσκολες συνθήκες. Παράλληλα, η Ταϊλάνδη επλήγη επίσης, με τον σεισμό να προκαλεί την κατάρρευση ενός κτιρίου στην Μπανγκόκ, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και αγνοούμενους.
Πιο αναλυτικά:
Οι κάτοικοι του Μανταλέι, που δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών, αγωνίζονται να βρουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ.
Δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 1.644 ανθρώπους στη Μιανμάρ και τουλάχιστον 17 στην γειτονική Ταϊλάνδη, η κατάσταση στην πόλη και στις γύρω περιοχές παρέμεινε δραματική.
Η προσπάθεια διάσωσης των παγιδευμένων συνεχίζεται, όμως οι δυσκολίες είναι μεγάλες, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι επιχειρούν να βοηθήσουν με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν.

Ο σεισμός των 7,7 βαθμών, που σημειώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι κοντά στην πόλη Μανταλέι, συνοδευόταν από έναν ισχυρό μετασεισμό 6,7 βαθμών.
Οι δονήσεις προκάλεσαν την κατάρρευση κτιρίων, έριξαν γέφυρες και θρησκευτικούς ναούς, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε μία πόλη με πληθυσμό πάνω από 1,7 εκατομμύρια κατοίκους.

Δραματικές προσπάθειες διάσωσης
Πολλοί από τους διασώστες στο Μανταλέι είναι κάτοικοι της πόλης που οργανώνονται αυτοβούλως, χωρίς να διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, σημειώνει ο Guardian.
«Πλησιάζουμε τα κατεστραμμένα κτίρια, αλλά κάποια από αυτά παραμένουν ασταθή ενώ εργαζόμαστε», δήλωσε ένας απ’ αυτούς.
Οι περισσότεροι προσπαθούν με ό,τι μέσα διαθέτουν να σώσουν ανθρώπους, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με πολλούς να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια και να μην μπορούν να διασωθούν χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό από τα διασωστικά συνεργεία.

«Περίπου επτά άνθρωποι πέθαναν εδώ», ανέφερε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, όταν ο σεισμός έπληξε την περιοχή την Παρασκευή. «Ψάχνω για περισσότερους νεκρούς, αλλά ξέρω ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένας επιζών», πρόσθεσε.
Οι προσπάθειες για να εντοπιστούν τα θύματα συνεχίζονται, αν και η ελπίδα για επιζώντες εξανεμίζεται με την πάροδο του χρόνου.
Σε περιοχές που επλήγησαν σοβαρά από το σεισμό, όπως η πόλη Σαγκάινγκ κοντά στο επίκεντρο, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι η βοήθεια από την στρατιωτική κυβέρνηση είναι ελάχιστη.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι εκτεταμένη καταστροφή – πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει», δήλωσε ο Χαν Ζιν, κάτοικος της Σαγκάινγκ.
Η πόλη παραμένει χωρίς ρεύμα και οι προμήθειες νερού είναι περιορισμένες. «Δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια και δεν υπάρχουν διασώστες σε ορατό σημείο», πρόσθεσε.

Βοήθεια από άλλες χώρες
Διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια στη Μιανμάρ. Στην περιοχή έφτασαν αεροσκάφη του ινδικού στρατού, μεταφέροντας προμήθειες, ομάδες έρευνας και διάσωσης.
Ο Ινδικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει στην εγκατάσταση νοσοκομείου στο Μανταλέι, ενώ δύο πλοία με προμήθειες κατευθύνονται προς την «οικονομική πρωτεύουσα» της Μιανμάρ, Γιανγκόν.
Στην περιοχή έφτασαν επίσης κινεζικές ομάδες διάσωσης.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του και ανακοινώνοντας ότι «το Πεκίνο θα προσφέρει βοήθεια ύψους 13,77 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων σκηνών, κουβερτών και ιατρικού εξοπλισμού».
Παράλληλα, η Ρωσία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη στέλνουν αεροσκάφη με προμήθειες και σωστικό προσωπικό.

Οι ΗΠΑ, παρά τις τεταμένες σχέσεις τους με το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ, ανακοίνωσαν ότι «θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια».
Επιπτώσεις στην Ταϊλάνδη
Στην Ταϊλάνδη, η κατάσταση ήταν εξίσου τραγική, καθώς κατέρρευσε ένα υπό κατασκευή πολυώροφο κτίριο στην Μπανγκόκ. Ο απολογισμός από το συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρει τουλάχιστον 32 τραυματίες, 83 αγνοούμενους και 17 νεκρούς.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, μηχανήματα και σκύλοι ανίχνευσης συμμετέχουν στις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων.