Από την Τετάρτη, οι Ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Βρετανία θα χρειάζονται υποχρεωτική ηλεκτρονική άδεια εισόδου (ETA), με κόστος 10 λίρες, που θα αυξηθεί στις 16 λίρες από τις 9 Απριλίου. Η άδεια, παρόμοια με το σύστημα ESTA των ΗΠΑ, απαιτείται για επισκέψεις έως έξι μήνες και ισχύει για δύο χρόνια.
Η αίτηση μπορεί να γίνει μέσω εφαρμογής για smartphone ή του κυβερνητικού ιστότοπου. Το μέτρο αυτό στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, και θα επεκταθεί σε άλλες χώρες από τον Ιανουάριο.
Πιο αναλυτικά:
Σε μια ανατροπή των μακροχρόνιων ταξιδιωτικών κανόνων, οι Ευρωπαίοι πολίτες που κατευθύνονται στην Βρετανία θα χρειάζονται από την Τετάρτη υποχρεωτική άδεια εισόδου, κάτι που σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση θα ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων.
Η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) μπορεί να αγοραστεί ηλεκτρονικά τις επόμενες ημέρες έναντι 10 λιρών (12 ευρώ), αλλά η τιμή θα αυξηθεί γρήγορα από τις 9 Απριλίου στις 16 λίρες (19 ευρώ).
Είναι παρόμοιο με το σύστημα ESTA που λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους Ευρωπαίους επισκέπτες στην Βρετανία από τις 2 Απριλίου, πριν από την επέκτασή του, τον Ιανουάριο, σε Αμερικανούς, Καναδούς και άλλους υπηκόους που δεν έχουν βίζα.
«Με την ψηφιοποίηση του συστήματος μετανάστευσης ανοίγουμε το δρόμο για ένα βρετανικό σύνορο χωρίς επαφή», δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης Seema Malhotra νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν άνοιξε ο ιστότοπος για τις πρώτες αιτήσεις. «Η επέκταση της ETA σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας».
Η διαδικασία για την αίτηση και η διάρκεια της άδειας
Η άδεια σύμφωνα με το AFP, επιτρέπει επισκέψεις έως έξι μήνες και ισχύει για δύο χρόνια. Απαιτείται για όλους τους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων και των βρεφών. Η αίτηση, η οποία μπορεί να γίνει μέσω εφαρμογής για smartphone ή μέσω του κυβερνητικού ιστότοπου, είναι ανοικτή για τους Ευρωπαίους από τις αρχές Μαρτίου.
Από την Τετάρτη, οι υπήκοοι περίπου 30 ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της Ιρλανδίας, θα πρέπει να έχουν μαζί τους, σύμφωνα με την ΕΡΤ, την ηλεκτρονική άδεια για να εισέλθουν στη Βρετανία, η οποία αποχώρησε από την ΕΕ το 2020.