Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για την κοινή εκμετάλλευση σπάνιων γαιών στη Ρωσία, με αρκετές εταιρείες να δείχνουν ενδιαφέρον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά είναι θυμωμένος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, απειλώντας με δασμούς αν η Μόσχα εμποδίσει τις προσπάθειές του.
Ο Τραμπ κατηγόρησε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι για υπαναχώρηση από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες, ενώ η Ρωσία διαθέτει σημαντικά αποθέματα αυτών των ορυκτών. Η συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας στον τομέα αυτό μπορεί να συζητηθεί περαιτέρω σε νέες συνομιλίες.
Πιο αναλυτικά:
Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για την κοινή εκμετάλλευση σπάνιων γαιών και άλλα σχέδια στη Ρωσία, ενώ ήδη κάποιες εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για αυτά, επεσήμανε ο απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τις επενδύσεις.
Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα του προτείνουν να συνεργαστούν στον τομέα των σπάνιων γαιών.
Κατηγορίες Τραμπ κατά Ζελένσκι
Ωστόσο ο Τραμπ κατηγόρησε χθες Κυριακή τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι θέλει να υπαναχωρήσει από τη διμερή συμφωνία για τις σπάνιες γαίες και τον προειδοποίησε ότι, αν το πράξει, θα αντιμετωπίσει «μεγάλα προβλήματα».
«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία για τις σπάνιες γαίες και τώρα λέει, ξέρετε, θέλω να επαναδιαπραγματευτώ τη συμφωνία. Θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ, το κατανοεί, οπότε προσπαθεί να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία», σχολίασε ο Τραμπ αναφερόμενος στον Ζελένσκι.
ΗΠΑ-Ρωσία: Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει
Ο Πούτιν είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να ενδιαφέρονται να εξετάσουν την από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σπάνιων γαιών που υπάρχουν στη Ρωσία. Η χώρα διαθέτει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα αυτού του είδους των ορυκτών.
Ο Κίριλ Ντμιτρίεφ, ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για τις οικονομικές και επενδυτικές συνεργασίες, δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia ότι οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.
«Οι σπάνιες γαίες είναι ένας σημαντικός τομέας συνεργασίας και, φυσικά, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για σπάνιες γαίες και (άλλα) σχέδια στη Ρωσία», εξήγησε.
Ο Ντμιτρίεφ, που συμμετείχε στη ρωσική αποστολή στις συνομιλίες που είχε τον Φεβρουάριο στη Σαουδική Αραβία με Αμερικανούς αξιωματούχους, επεσήμανε ότι κάποιες εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για τα σχέδια αυτά. Δεν διευκρίνισε σε ποιες εταιρείες αναφέρεται, ούτε άλλες λεπτομέρειες.
«Είμαι πολύ θυμωμένος με τον Πούτιν»
Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι είναι «πολύ θυμωμένος» με τον Πούτιν και απείλησε να επιβάλει δευτερογενείς δασμούς 25-50% στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, εάν θεωρήσει ότι η Μόσχα εμποδίζει τις προσπάθειές του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι είναι θυμωμένος, αφού ο Πούτιν αμφισβήτησε την περασμένη εβδομάδα την αξιοπιστία του Ζελένσκι.
Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή ότι στην Ουκρανία θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια μορφή προσωρινής διοίκησης, ώστε να διεξαχθούν νέες εκλογές που θα μπορούσαν να εκδιώξουν τον Ζελένσκι.
Ο Τραμπ, ο οποίος ο ίδιος έχει ζητήσει εκλογές στην Ουκρανία και έχει καταγγείλει τον Ζελένσκι ως «δικτάτορα», έναν χαρακτηρισμό που αργότερα δήλωσε ότι δεν θυμάται να το έχει κάνει, είπε ότι ο Πούτιν γνωρίζει ότι είναι θυμωμένος μαζί του. Ωστόσο πρόσθεσε ότι έχει «πολύ καλή σχέση μαζί του» και πως «ο θυμός διαλύεται γρήγορα… αν κάνει το σωστό».
«Πιστεύω ότι κάνουμε προόδους, βήμα βήμα» πρόσθεσε.
Καθώς η Κίνα ελέγχει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής και προμήθειας σπάνιων γαιών, κρίσιμης σημασίας για βιομηχανίες όπως η άμυνα και οι ηλεκτρονικές συσκευές, ο υπόλοιπος κόσμος αναζητά δικές του πηγές προμήθειας.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) εκτιμά ότι τα αποθέματα της Ρωσίας σε σπάνιες γαίες ανέρχονται σε 3,8 μετρικούς τόνους, όμως η Μόσχα υπολογίζει ότι είναι πολύ μεγαλύτερα.
Η Izvestia επεσήμανε ότι η ρωσοαμερικανική συνεργασία στον τομέα αυτό μπορεί να συζητηθεί περαιτέρω στον νέο γύρο διμερών συνομιλιών που ενδέχεται να διεξαχθεί στα μέσα Απρίλιου στη Σαουδική Αραβία.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters