Ένα έγγραφο του Πενταγώνου που διέρρευσε αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη στην Ευρώπη σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, εστιάζοντας περισσότερο στην αποτροπή της Κίνας και την υπεράσπιση της Ταϊβάν.
Το έγγραφο υπογραμμίζει την ανάγκη για τους Ευρωπαίους συμμάχους να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνά τους, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, η αμερικανική στρατηγική φαίνεται να στρέφεται προς την Ασία, ιδιαίτερα ενάντια στην Κίνα, αφήνοντας την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.
Πιο αναλυτικά:
Οι ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα βοηθούσαν την Ευρώπη, σε περίπτωση που επιτεθεί η Ρωσία, αποκαλύπτει έγγραφο του Πενταγώνου που διέρρευσε. Το έγγραφο αναφέρει μυστικές οδηγίες του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, σύμφωνα με τις οποίες αναγνωρίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι απίθανο να παράσχει ουσιαστική, αν όχι οποιαδήποτε, υποστήριξη στην Ευρώπη σε περίπτωση ρωσικής προέλασης, σύμφωνα με την Washington Post.
Το έγγραφο με τίτλο “Interim National Defense Strategic Guidance” αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ευρώπη απέναντι στην Ρωσία με τις τεράστιες πυρηνικές αποτρεπτικές τους δυνατότητες, αλλά οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να υπολογίζουν μόνο σε στρατεύματα που δεν απαιτούνται ήδη για την άμυνα της πατρίδας ή για την αποτροπή της Κίνας.
Η παραδοχή αυτή απηχεί τις πρόσφατες εκκλήσεις του Χέγκσεθ και ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους συμμάχους να κάνουν περισσότερα για να επενδύσουν στη δική τους άμυνα και να μειώσουν την εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο έγγραφο καθοδήγησης υποστηρίζεται η σημασία της αναπροσαρμογής της στρατιωτικής εστίασης στην Κίνα, υπό τον φόβο μιας πιθανής σύγκρουσης στον Ειρηνικό για την Ταϊβάν, η οποία θεωρείται σημαντική τόσο γεωστρατηγικά όσο και για την ζωτική σημασία που έχει η εξειδικευμένη μεταποιητική παραγωγή της χώρας.
Ο προκάτοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, είχε επίσης δεσμευτεί να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής – αλλά ήταν κάτι που ο Τραμπ είχε διαμηνύσει ότι δεν θα το έκανε, μόλις το περασμένο καλοκαίρι, υποστηρίζοντας ότι το νησί “δεν μας δίνει τίποτα”.
Η σκληρή παραδοχή για την Ευρώπη έρχεται παρά τις υφιστάμενες δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ που δεσμεύουν τα μέλη να βοηθούν το ένα το άλλο όταν το έχουν ανάγκη – και που στο παρελθόν είχαν επικαλεστεί, μόνον οι ΗΠΑ, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά τότε είχαν συναντήσει μεγάλη ευρωπαϊκή αντίδραση. Το έγγραφο που είδε η Washington Post περιγράφει τον αναπροσανατολισμό της κυβέρνησης Τραμπ προς την Κίνα και μακριά από “άλλα θέατρα”, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Washington Post γράφει ότι το υπόμνημα φέρει “τα αποτυπώματα” του Heritage Foundation, συμπεριλαμβανομένων “ορισμένων αποσπασμάτων που είναι σχεδόν λέξη προς λέξη αντιγραφές κειμένου που δημοσιεύθηκε από την δεξαμενή σκέψης πέρυσι”.
Ο Τραμπ αποκήρυξε το μανιφέστο Project 2025 του Heritage κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά το πρακτορείο έκρινε ότι υπήρχαν εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ των οδηγιών και μιας έκθεσης του ιδρύματος για το 2024.
Το έγγραφο ενοποιεί τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν τους συμμάχους στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ασία να αναλάβουν περισσότερο το βάρος των αμυντικών δαπανών, μειώνοντας την εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ως εκ τούτου, οι σύμμαχοι της Αμερικής σε όλο τον κόσμο θα ενθαρρυνθούν να πρωτοστατήσουν στην αποτροπή της επιθετικότητας από τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. “Η Κίνα είναι η μοναδική απειλή του Υπουργείου για τον βηματισμό της αμυντικής πολιτικής, με στόχο να μην επιτρέψουν οι ΗΠΑ ενδεχόμενη κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα – με ταυτόχρονη υπεράσπιση των εδαφών που έχουν οι ΗΠΑ. Είναι το μοναδικό σενάριο του Υπουργείου για τον βηματισμό”, έγραψε ο Χέγκσεθ.
Το Πεντάγωνο αναμένεται επίσης να θέσει σε δεύτερη μοίρα την αντιμετώπιση μαχητικών ομάδων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες “αποσταθεροποιούν περιφερειακά” αλλά δεν πραγματοποιούν διεθνείς επιθέσεις.
Το μήνυμα δίνει έναν ανησυχητικό τόνο, με τις ΗΠΑ να έχουν κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας του θαλάσσιου εμπορίου και στη συνεργασία με διεθνείς εταίρους για την εκτόνωση των περιφερειακών συγκρούσεων. Συνυπολογίζοντας τις ανθρωπιστικές συνέπειες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεσμεύτηκαν πρόσφατα να μειώσουν την εξωτερική βοήθεια.
Εξακολουθούν να εκφράζονται ανησυχίες, γράφει η Mailonline, ότι οι παραχωρήσεις προς τη Ρωσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τυχόν κακόπιστους που ελπίζουν να εξαπολύσουν επιθετικούς πολέμους με σχετική ατιμωρησία.
Μια συμβιβαστική συμφωνία στην Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να δώσει στον Κινέζο πρωθυπουργό Σι Τζινπίνγκ την εντύπωση ότι μπορεί να πάρει την Ταϊβάν “και το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να υποστεί την οργή της διεθνούς κοινότητας για τρία χρόνια πριν του επιτραπεί να επιστρέψει και πάλι στο μαντρί”, δήλωσε στη MailOnline τον περασμένο μήνα ο Philip Ingram MBE, συνταξιούχος συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού και ειδικός στις στρατιωτικές πληροφορίες.
Η δέσμευση για την υπεράσπιση της Ταϊβάν θα είναι ευπρόσδεκτη από την Ταϊπέι μετά από ένα ασταθές ξεκίνημα με την κυβέρνηση Τραμπ. Ο πρόεδρος Lai Ching-te, σε συμφωνία με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ταϊβάν θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες σε ποσοστό άνω του 3% του ΑΕΠ της, από περίπου 2,5% που είναι σήμερα.
Αυτό υπολείπεται του 10% που απαιτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουκρανία, τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή, σχεδιάζει να δαπανήσει το 26% του ΑΕΠ για την άμυνα φέτος, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι επί του παρόντος δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν μια ρωσική εισβολή σε περίπτωση που ο Πούτιν συνεχίσει τον πόλεμο πέραν της Ουκρανίας.
Μιλώντας στο Radio 4 του BBC, ο ανώτατος στρατηγός της Γερμανίας προειδοποίησε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ σε μόλις τέσσερα χρόνια. Ο Carsten Breuer δήλωσε ότι θα χρειαστούν επιπλέον 100.000 στρατιώτες για να διασφαλιστεί η ικανότητα της χώρας να αμυνθεί.
Η Ρωσία έχει χάσει περίπου 250.000 στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία όπου συνολικά οι απώλειες είναι στις 900.000 σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Αλλά τον Σεπτέμβριο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μέγεθος του στρατού του σε έως και 1,5 εκατομμύριο ενεργούς στρατιώτες – επισκιάζοντας όλους τους άλλους ευρωπαϊκούς στρατούς.