Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός» στη Γαλλία, καταδικάστηκε για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων και της απαγορεύτηκε να διεκδικήσει πολιτικά αξιώματα για πέντε χρόνια. Η απόφαση προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις και απειλές κατά των δικαστών, με την αστυνομία να ενισχύει την προστασία τους.
Η Λεπέν, που καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, δύο εκ των οποίων με αναστολή, χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική και δήλωσε ότι θα την πολεμήσει. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη Γαλλία και διεθνώς, με πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα να εκφράζουν απόψεις υπέρ και κατά της απόφασης.
Πιο αναλυτικά:
Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, η πολιτική σκηνή στη Γαλλία σείστηκε από μια απόφαση-ορόσημο: η Μαρίν Λεπεν κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων και της απαγορεύτηκε να διεκδικήσει πολιτικά αξιώματα για πέντε χρόνια. Την ίδια ώρα, οι δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση δέχθηκαν απειλές, με την αστυνομία να ενισχύει την προστασία τους.
Η δικαστής που καταδίκασε τη Μαρίν Λεπέν σε φυλάκιση και απαγόρευσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Γαλλίας βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία λόγω «ξεκάθαρα διατυπωμένων προσωπικών απειλών».
Οπαδοί της 56χρονης πολιτικού του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός» (RN) φέρονται να στοχοποίησαν τη δικαστή Μπενεντίκτ ντε Περτιουί.
«Η δικαστής Ντε Περτιουί έχει λάβει μεγάλο αριθμό μηνυμάτων που περιέχουν ξεκάθαρα διατυπωμένες προσωπικές απειλές», ανέφερε πηγή της αστυνομίας στη Le Parisien.
Το δημοσίευμα προσθέτει: «Ως αποτέλεσμα, η παρουσία της αστυνομίας κοντά στο σπίτι της έχει αυξηθεί».
Απειλές έχουν δεχθεί και οι δύο άλλοι δικαστές που συμμετείχαν στο δικαστικό σώμα του Δικαστηρίου του Παρισιού, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Την ίδια ώρα, η Λεπέν δειπνούσε σε ιδιωτική αίθουσα του εστιατορίου Laurent στο Παρίσι.
Η Λεπέν και άλλα 24 στελέχη του κόμματός της κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων.
Το σύστημα υπεξαίρεσης διήρκεσε τουλάχιστον μια δεκαετία, την περίοδο που οι εμπλεκόμενοι ήταν ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αντί να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητες, τα διέθεσαν για τη χρηματοδότηση του κόμματος Rassemblement National στο Παρίσι.
Η δικαστής Ντε Περτιουί εξέδωσε την ετυμηγορία μετά τη δίκη της Λεπέν με την κατηγορία της «υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων».
Ο Γάλλος εισαγγελέας είχε δηλώσει στο δικαστήριο ότι το κόμμα της Λεπέν αντιμετώπιζε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «αγελάδα μετρητών» και έστησε μια συγκεντρωτική, εξαιρετικά οργανωμένη «πολεμική μηχανή» για την υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη χρηματοδότηση του ταμειακά ταλαιπωρημένου κόμματος «κατά παράβαση όλων των βασικών κανόνων».
Η Λεπέν καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή, και της απαγορεύτηκε να είναι υποψήφια στις εκλογές για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Παρά την έφεση που άσκησε, η Λεπέν είναι πλέον απίθανο να είναι υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας το 2027, παρότι ήταν φαβορί για τη διαδοχή του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει νέα θητεία.
Οι πρώτες δηλώσεις
Η ίδια εμφανίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη γαλλική τηλεόραση και δήλωσε πως η απόφαση ήταν «πολιτική» και ότι θα τη «πολεμήσει».
Κατηγόρησε τη δικαστή Ντε Περτιουί ότι «θέλει να με εμποδίσει από το να θέσω υποψηφιότητα και να εκλεγώ στις προεδρικές εκλογές» και πως «παραβιάζει το νόμο».
Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, ο Ζακ Μπουλάρ, πρόεδρος του Εφετείου του Παρισιού, κάλεσε σε «σεβασμό προς το δικαστικό σύστημα».
Ο δικαστής Μπουλάρ εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» και δήλωσε: «Σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, η κριτική προς μια δικαστική απόφαση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκφράζεται μέσω απειλών κατά δικαστών».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, χαρακτήρισε τις απειλές «ανησυχητικές για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας».
Ο πρόεδρος του «Εθνικού Συναγερμού», Ζορντάν Μπαρντελά, ήταν μεταξύ αυτών που κάλεσαν σε διαδηλώσεις κατά της δικαστικής απόφασης. Έγραψε στην πλατφόρμα Twitter X τη Δευτέρα: «Σήμερα δεν καταδικάστηκε άδικα μόνο η Μαρίν Λεπέν – καταδικάστηκε η ίδια η γαλλική δημοκρατία».
Ακόμα και πολιτικοί της αντίπαλοι επέκριναν την απόφαση. Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ έγραψε πως «Δεν είναι δουλειά των δικαστών να αποφασίζουν ποιον πρέπει να ψηφίσει ο λαός. Όποιες κι αν είναι οι διαφωνίες μας, η Μαρίν Λεπέν έχει τη νομιμότητα να είναι υποψήφια».
Διεθνώς, η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις, με τον Έλον Μασκ να επιτίθεται στη γαλλική δικαιοσύνη. «Όταν η ριζοσπαστική αριστερά δεν μπορεί να κερδίσει μέσω δημοκρατικών εκλογών, καταχράται το νομικό σύστημα για να φυλακίσει τους αντιπάλους της. Αυτό είναι το πρότυπό τους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε τη Δευτέρα.
Ο Μασκ, στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, έχει υποστηρίξει ακροδεξιά κινήματα διεθνώς, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει υιοθετήσει όλο και πιο επικριτική στάση απέναντι στη δημοκρατία στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέκρινε την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν με τα δικά του προβλήματα με τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ.
«Αυτό θυμίζει τη χώρα μας, αυτό θυμίζει πάρα πολύ ετούτη τη χώρα», δήλωσε ο κ. Τραμπ, ο οποίος καταδικάστηκε πέρυσι για υπόθεση απάτης με σκοπό την απόκρυψη πληρωμής σε ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών ώστε να εξαγοραστεί η σιωπή της.
«Ξέρω πολύ καλά πώς είναι, και πολλοί θεωρούσαν πως δεν θα καταδικαζόταν για τίποτα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Αλλά της απαγορεύτηκε να θέσει υποψηφιότητα για πέντε χρόνια, και είναι η επικρατέστερη υποψήφια. Αυτό θυμίζει τη χώρα μας, αυτό θυμίζει πάρα πολύ ετούτη τη χώρα».