Η σουηδική κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που εισάγει κριτήρια «έντιμης διαγωγής» για μετανάστες, με την απειλή απέλασης για όσους δεν τα τηρούν. Το νομοσχέδιο, που βασίζεται σε έκθεση για αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία, στοχεύει κυρίως σε φοιτητές, εργαζόμενους με άδεια και τις οικογένειές τους.
Οι παραβάσεις περιλαμβάνουν εγκλήματα, απάτες, χρέη και διατάραξη της δημόσιας τάξης. Η κυβέρνηση, με τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες, επιδιώκει αυστηρότερους περιορισμούς, ενώ η ΜΚΟ «Υπεράσπιση Πολιτικών Δικαιωμάτων» επικρίνει το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει την ίση μεταχείριση ενώπιον του νόμου.
Πιο αναλυτικά:
Η κυβέρνηση στην Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της για την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει κανόνες συμπεριφοράς για μετανάστες, με ποινή για τη μη τήρηση αυτών των κανόνων, την απέλαση.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση το νομοσχέδιο βασίζεται σε πορίσματα μιας έκθεσης για πιθανές αλλαγές στη σουηδική νομοθεσία για τη μετανάστευση.
«Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που έρχονται στη Σουηδία είναι απολύτως έντιμοι, θέλουν απλώς μια καλύτερη ζωή, για τον εαυτό τους, για τις οικογένειές τους, θέλουν να εργαστούν, να κάνουν ό,τι είναι σωστό, να μάθουν τη σουηδική γλώσσα και να είναι κομμάτι της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Γιόχαν Φόρσελ.
«Αλλά ζούμε επίσης σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη των πολιτών στη μεταναστευτική πολιτική βασίζεται σε μια πολύ θεμελιώδη αρχή, δηλαδή ότι όσοι έρχονται στη Σουηδία και διαπράττουν εγκλήματα -ή συμπεριφέρονται άσχημα με άλλους τρόπους- δεν πρέπει να βρίσκονται εδώ», πρόσθεσε.
Μετά τη μαζική εισροή αιτούντων άσυλο στη Σουηδία κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, διαδοχικές αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις έκαναν αυστηρότερους τους κανόνες περί παροχής ασύλου.
Έχοντας τη στήριξη στη Βουλή από το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, η σημερινή κυβέρνηση εισήγαγε ολοένα και πιο αυστηρούς περιορισμούς από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2022.
Το κριτήριο της έντιμης διαγωγής
Ο Ρόμπερτ Σουτ, πρώην δικαστής και αρμόδιος για την αναθεώρηση του μέτρου, προτείνει την εισαγωγή στη σουηδική νομοθεσία ενός κριτηρίου περί «έντιμης διαγωγής» που θα αφορά μετανάστες – κυρίως φοιτητές, όσους έχουν άδεια εργασίας και τις οικογένειές τους. Προτείνει ακόμα να μπορεί να γίνεται επίκληση αυτού του κριτηρίου για να ανακαλείται ή να απορρίπτεται η άδεια παραμονής.
Αυτές οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, εκτός από τη διάπραξη εγκλήματος ή αδικήματος, απάτη σε βάρος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, χρέη, διατάραξη της δημόσιας τάξης που προκαλείται από χρήση ουσιών ή ακόμη και υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή άλλων ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της Σουηδίας, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων κατανοεί ακριβώς τι εννοούμε σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο Φόρσελ. «Η νομοθεσία θα είναι πιο αυστηρή για αυτή την ομάδα ανθρώπων που δεν είναι Σουηδοί πολίτες».
Η ΜΚΟ «Υπεράσπιση Πολιτικών Δικαιωμάτων» (Civil Rights Defenders) επέκρινε αυτό το μελλοντικό νομοσχέδιο.
«Αυτό θα δημιουργούσε ένα σύστημα στο οποίο μερικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να τιμωρηθούν επειδή εκφράζουν απόψεις που είναι απολύτως νόμιμες για άλλους (…). Αυτό θα υπονόμευε την αρχή της ίσης μεταχείρισης ενώπιον του νόμου και θα ήταν μια εξαιρετικά λυπηρή εξέλιξη για τη Σουηδία», δήλωσε ο Τζον Στόφερ, υπεύθυνος νομικών υποθέσεων της ΜΚΟ.