Ο Αμερικανός βουλευτής Γκέγκορι Μικς δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία δεν θα επιστρέψει στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, τονίζοντας τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας.
Παρά τη σκληρή στάση των ΗΠΑ, η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για επανέναρξη της αμυντικής συνεργασίας, με συνομιλίες να προγραμματίζονται στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις κυρώσεις CAATSA και σε νέες συνεργασίες στην αμυντική βιομηχανία.
Πιο αναλυτικά:
Ο Αμερικανός βουλευτής των Δημοκρατικών, Γκέγκορι Μικς, απέρριψε κατηγορηματικά την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, με την Τουρκία να επιδιώκει την επανεκκίνηση της διαδικασίας με διπλωματικά μέσα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εθνικιστικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Turkiye.
Μιλώντας σε εκδήλωση της ελληνικής διασποράς στη Νέα Υόρκη, ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε έμφαση στη στρατηγική ευθυγράμμιση ΗΠΑ και Ελλάδας και δήλωσε ότι δεν τίθεται λόγος για την επανεκκίνηση παράδοσης F-35 στην Τουρκία.
«Τα F-35 δεν θα πάνε στην Τουρκία. Θα προστατεύσουμε την στρατηγική υπεροχή της Ελλάδας», δήλωσε ο Μικς σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «η ελευθερία, η ισότητα και δημοκρατία» είναι οι κοινές αξίες των δύο χωρών.
Η ίδια εφημερίδα σχολιάζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως είναι ανοιχτός στην πώληση των F-35, υπό τον όρο η Τουρκία να θέσει εκτός λειτουργίας τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400.
Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, «παρά την σκληρή στάση του Αμερικανού βουλευτή, η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την επανέναρξη της αμυντικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον». Επικαλούμενη μάλιστα διπλωματικές πηγές, η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο και θα εξετάσουν τις κυρώσεις CAATSA και την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35.
«Την ερχόμενη εβδομάδα μια τουρκική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει σε συνομιλίες. Στις εν λόγω συνομιλίες θα συζητηθούν θέματα όπως η απαλλαγή από τις κυρώσεις CAATSA και η ανάπτυξη νέων συνεργασιών στην αμυντική βιομηχανία», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της Turkiye.