Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την ανησυχία της για τους νέους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τους ως μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία και επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα, ενώ παράλληλα επιδιώκει διαπραγματεύσεις για την άρση των εμποδίων στο διατλαντικό εμπόριο.
Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε την ενότητα της Ευρώπης και την προετοιμασία περαιτέρω μέτρων για την προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων, καλώντας σε συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Πιο αναλυτικά:
Σε δηλώσεις της το πρωί της Τετάρτης (3/4) η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία και ότι οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια ανθρώπους. Η ΕΕ είναι «έτοιμη να απαντήσει» στους νέους αμερικανικούς δασμούς είπε ακόμα η φον ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε τον αντίκτυπο που θα έχουν οι δασμοί στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, που συνήθως καταλήγουν να πληρώνουν το επιπλέον κόστος για τα αγαθά μετά την επιβολή τέτοιων μέτρων. «Θα γίνουν αμέσως αισθητά [από τους καταναλωτές], πλήττοντας ιδίως τους πιο ευάλωτους πολίτες», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι «όλες οι επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, θα υποφέρουν από την πρώτη ημέρα».
Σε άλλο σημείο ανέφερε «το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξηθεί δραστικά», είπε. «Και επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχει τάξη στην αταξία – καμία ξεκάθαρη πορεία στην πολυπλοκότητα και το χάος που δημιουργείται, καθώς πλήττονται όλοι οι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι».
Η κυρία φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως η ΕΕ πέρα από το ότι έτοιμη να αντιδράσει, προετοιμάζει ήδη περαιτέρω πακέτα μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα επιδείξει ενιαία στάση και επέμεινε στο ότι η Ένωση είναι η δύναμη των κρατών μελών της. Υποσχέθηκε πως η ΕΕ θα σταθεί στο πλάι όσων πλήττονται.
Αναλυτικά η δήλωσή της:
Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για καθολικούς δασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία. Λυπάμαι βαθύτατα για την επιλογή αυτή. Ας είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά τις τεράστιες συνέπειες. Η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει μαζικά. Η αβεβαιότητα θα διογκωθεί και θα πυροδοτήσει την άνοδο του περαιτέρω προστατευτισμού. Οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επίσης για τις πιο ευάλωτες χώρες, οι οποίες υπόκεινται τώρα σε μερικούς από τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ.
Το αντίθετο από αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Οι δασμοί θα πλήξουν επίσης τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα γίνει άμεσα αισθητό. Εκατομμύρια πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερους λογαριασμούς στα μάρκετ που προμηθεύονται τα αγαθά τους. Τα φάρμακα θα κοστίζουν περισσότερο, καθώς και οι μεταφορές. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί. Και αυτό πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους πολίτες. Όλες οι επιχειρήσεις – μικρές και μεγάλες – θα υποφέρουν από την πρώτη μέρα. Από τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα μέχρι τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού και την επαχθή γραφειοκρατία. Το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξηθεί δραστικά.
Και επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία τάξη στην αταξία. Δεν υπάρχει σαφής πορεία μέσα από την πολυπλοκότητα και το χάος που δημιουργείται καθώς πλήττονται όλοι οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ. Τα τελευταία ογδόντα χρόνια, το εμπόριο μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι καταναλωτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν επωφεληθεί από τις μειωμένες τιμές. Οι επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από τεράστιες ευκαιρίες που οδήγησαν σε πρωτοφανή ανάπτυξη και ευημερία.
Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα έχει σοβαρές ελλείψεις. Συμφωνώ με τον πρόεδρο Τραμπ, ότι άλλοι εκμεταλλεύονται αθέμιτα τους ισχύοντες κανόνες. Και είμαι έτοιμη να στηρίξω κάθε προσπάθεια για να καταστεί το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα κατάλληλο για τις πραγματικότητες της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά θέλω επίσης να είμαι σαφής: Το να καταφύγετε σε δασμούς ως το πρώτο και τελευταίο εργαλείο σας δεν θα το διορθώσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από την αρχή, ήμασταν πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, ώστε να αρθούν όλα τα εναπομείναντα εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε. Ολοκληρώνουμε ήδη μια πρώτη δέσμη αντιμέτρων ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα. Και τώρα προετοιμαζόμαστε για περαιτέρω αντίμετρα, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τις επιχειρήσεις μας, εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Θα παρακολουθούμε επίσης στενά τις έμμεσες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αυτοί οι δασμοί, διότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ούτε θα δεχθούμε ντάμπινγκ στην αγορά μας.
Ως Ευρωπαίοι θα προωθούμε και θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα συμφέροντα και τις αξίες μας. Και θα υπερασπιζόμαστε πάντα την Ευρώπη. Υπάρχει όμως και ένας εναλλακτικός δρόμος. Δεν είναι πολύ αργά για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Επίτροπος Εμπορίου μας, Maros Šefčovič,είναι μόνιμα απασχολημένος με τους ομολόγους του στις ΗΠΑ. Θα εργαστούμε για τη μείωση των εμποδίων, όχι για την αύξησή τους.Ας περάσουμε από την αντιπαράθεση στη διαπραγμάτευση.
Τέλος, θα ήθελα επίσης να απευθυνθώ απευθείας στους Ευρωπαίους συμπολίτες μου. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς αισθάνονται απογοητευμένοι από τον παλαιότερο σύμμαχό μας. Ναι, πρέπει να προετοιμαστούμε για τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει αναπόφευκτα. Η Ευρώπη έχει όλα όσα χρειάζεται για να ξεπεράσει αυτή την καταιγίδα. Είμαστε μαζί σε αυτό. Αν τα βάζετε με έναν από εμάς, τα βάζετε με όλους μας. Γι’ αυτό θα μείνουμε ενωμένοι και θα υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας. Η Ευρώπη διαθέτει τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο – 450 εκατομμύρια καταναλωτές – που αποτελεί το ασφαλές λιμάνι μας σε ταραγμένους καιρούς. Και η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό εκείνων που επηρεάζονται άμεσα.
Έχουμε ήδη ανακοινώσει νέα μέτρα για τη στήριξη των τομέων του χάλυβα και των αυτοκινήτων. Την περασμένη εβδομάδα, περιορίσαμε την ποσότητα χάλυβα που μπορεί να εισαχθεί στην Ευρώπη χωρίς δασμούς. Αυτό θα δώσει μεγαλύτερη ανάσα σε αυτές τις στρατηγικές βιομηχανίες. Τώρα θα συγκαλέσουμε επίσης στρατηγικούς διαλόγους με τον τομέα του χάλυβα, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του φαρμάκου. Και άλλοι θα ακολουθήσουν. Η Ευρώπη είναι ενωμένη για τις επιχειρήσεις μας, για τους εργαζομένους μας και για όλους τους Ευρωπαίους. Και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες με όλους εκείνους που όπως εμείς ενδιαφέρονται για το δίκαιο και βασιζόμενο σε κανόνες εμπόριο ως βάση για την κοινή ευημερία.”