Το άρθρο αναφέρεται στην επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι επηρεάζουν ακόμη και απομονωμένες περιοχές όπως οι νήσοι Χέρντ και ΜακΝτόναλντ, όπου κατοικούν μόνο ζώα. Παρά την απουσία ανθρώπινου πληθυσμού, οι δασμοί 10% επιβάλλονται στις εισαγωγές από αυτές τις περιοχές.
Επιπλέον, άλλες απομακρυσμένες περιοχές όπως η Νήσος Νόρφολκ και τα νησιά Κόκος επιβαρύνονται με υψηλότερους δασμούς, προκαλώντας αντιδράσεις από την αυστραλιανή κυβέρνηση. Οι δασμοί επηρεάζουν επίσης χώρες όπως η Μιανμάρ, η οποία αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές.
Πιο αναλυτικά:
Οι δασμοί των ΗΠΑ υπό τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύονται αμείλικτοι, καθώς πλέον επιβάλλονται ακόμη και σε μία από τις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη – ένα σύμπλεγμα νησιών όπου οι μοναδικοί «κάτοικοι» είναι πιγκουίνοι, φώκιες και θαλασσοπούλια.
Οι νήσοι Χέρντ και ΜακΝτόναλντ, που αποτελούν επικράτεια της Αυστραλίας, βρίσκονται πλέον στη λίστα των περιοχών όπου ισχύουν δασμοί 10% στις εισαγωγές, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνιμος ανθρώπινος πληθυσμός και η τελευταία γνωστή επίσκεψη ανθρώπων εκεί καταγράφηκε πριν από περίπου μία δεκαετία.
Για να φτάσει κανείς στο αρχιπέλαγος, απαιτείται ένα ταξίδι δύο εβδομάδων με πλοίο από το Περθ, στα δυτικά της Αυστραλίας.

«Πουθενά στη Γη δεν είσαι ασφαλής», είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, σχολιάζοντας τους δασμούς Τραμπ.
Ωστόσο, οι νήσοι Χέρντ και ΜακΝτόναλντ δεν είναι η μόνη απομακρυσμένη περιοχή που επηρεάζεται από τους δασμούς των ΗΠΑ, καθώς στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης η Νήσος Νόρφολκ, τα νησιά Κόκος, η Νήσος των Χριστουγέννων, οι Κομόρες –ένα νησιωτικό κράτος στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής– καθώς και τα βρετανικά νησιά Φόκλαντ.

Η Νήσος Νόρφολκ, ένα μικρό νησί με πληθυσμό 2.188 κατοίκους που βρίσκεται 1.600 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σίδνεϊ, επιβαρύνεται πλέον με δασμό 29%, δηλαδή 19 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον υπόλοιπο αυστραλιανό έδαφος.
«Η Νήσος Νόρφολκ έχει δασμό 29%. Δεν είμαι σίγουρος ότι το Νόρφολκ, με όλο τον σεβασμό, αποτελεί ανταγωνιστή στο εμπόριο με τη γιγαντιαία οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Αλμπανέζε.
Το 2023, οι εξαγωγές της Νήσου Νόρφολκ προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 655.000 δολάρια ΗΠΑ (1,04 εκατ. αυστραλιανά δολάρια), με κύριο εξαγώγιμο προϊόν δερμάτινα υποδήματα αξίας 413.000 δολαρίων ΗΠΑ (658.000 αυστραλιανών δολαρίων), σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Πολυπλοκότητας.

Ωστόσο, ο διαχειριστής της Νήσου Νόρφολκ, Τζορτζ Πλαντ, αμφισβήτησε αυτά τα δεδομένα, λέγοντας στον Guardian: «Δεν υπάρχουν γνωστές εξαγωγές από τη Νήσο Νόρφολκ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν υπάρχουν δασμοί ή γνωστά μη δασμολογικά εμπορικά εμπόδια για αγαθά που έρχονται στη Νήσο Νόρφολκ».
Ακόμη πιο αινιγματικά είναι τα στοιχεία για τις εξαγωγές από τις νήσους Χέρντ και ΜακΝτόναλντ.
Παρότι η περιοχή διαθέτει αλιευτικό τομέα, δεν υπάρχουν κτίρια ή ανθρώπινη δραστηριότητα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Τραπεζικού Οργανισμού, οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2022 προϊόντα αξίας 1,4 εκατ. αμερικανικών δολαρίων (2,23 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων) από τα νησιά αυτά, σχεδόν εξ ολοκλήρου ταξινομημένα ως «μηχανήματα και ηλεκτρικός εξοπλισμός».

Τα προηγούμενα πέντε χρόνια, οι εισαγωγές από τις νήσους Χέρντ και ΜακΝτόναλντ κυμαίνονταν μεταξύ 15.000 δολαρίων ΗΠΑ (24.000 αυστραλιανών δολαρίων) και 325.000 δολαρίων ΗΠΑ (518.000 αυστραλιανών δολαρίων) ετησίως.
Στη λίστα των δασμών περιλαμβάνεται και η Μιανμάρ, μια χώρα που αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει τις συνέπειες ενός από τους χειρότερους σεισμούς στην ιστορία της, ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Με πληροφορίες από: Guardian