Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Τουρκίας πραγματοποίησε έκτακτο συνέδριο στην Άγκυρα, όπου επανεξελέγη ο Οζγκιούρ Οζέλ ως πρόεδρος με συντριπτική πλειοψηφία. Ο Οζέλ επέκρινε σκληρά τον Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον “αρχηγό χούντας” και καλώντας τον σε πρόωρες εκλογές.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε εν μέσω της σύλληψης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έστειλε επιστολή καταγγέλλοντας τις αντιδημοκρατικές ενέργειες. Μετά το συνέδριο, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όπου ο Οζέλ κάλεσε σε μποϊκοτάζ και συλλογή υπογραφών υπέρ πρόωρων εκλογών.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Δούκας, δείχνοντας τη διεθνή στήριξη στο CHP.
Πιο αναλυτικά:
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Τουρκίας πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή 6 Απριλίου, στην ‘Αγκυρα έκτακτο συνέδριο, στη σκιά της σύλληψης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και υποψηφίου του κόμματος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Το συνέδριο επιβεβαίωσε την επανεκλογή του μοναδικού υποψηφίου Οζγκιούρ Οζέλ στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Οζέλ έλαβε 1.171 ψήφος σε σύνολο 1.276 ψηφισάντων συνέδρων. Παράλληλα, διεξήχθησαν εκλογές και για τα 181 μέλη του Συμβουλίου του κόμματος.
«Σήμερα, η Τουρκία κυβερνάται από μια χούντα που φοβάται τις εκλογές, φοβάται τον αντίπαλό της, φοβάται τον λαό. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ένας πρόεδρος που έχει μαζί του την υποστήριξη του λαού. Αλλά έχει μετατραπεί σε έναν αρχηγό χούντας που στοχοποιεί όσους μπορούν να τον ανταγωνιστούν» δήλωσε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Οζγκιούρ Οζέλ.
Κάλεσε επίσης τον πρόεδρο Ερντογάν να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και να αντιμετωπίσει στην κάλπη τον Εκρέμ Ιμάμογλου: «Αν έχει το θάρρος θα δεχτείς (σ.σ. πρόωρες εκλογές), αν θέλεις την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, το συντομότερο. Αν πεις ότι «όχι, δεν προλαβαίνω» τότε στο μισό της θητείας σου, το αργότερο το Νοέμβριο, θα βγεις και θα αντιμετωπίσεις τον υποψήφιό μας».
Η αντίδραση του εκπροσώπου του Ερντογάν για τον χαρακτηρισμό «αρχηγό χούντας»
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, αντέδρασε άμεσα στον χαρακτηρισμό «αρχηγό χούντας» που έκανε για τον Ερντογάν ο πρόεδρος του CHP.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Φαχρετίν Αλτούν αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι τουλάχιστον πολιτική ανηθικότητα και αμετροέπεια εκ μέρους εκείνων που η πολιτική ιστορία τους βρίθει από πραξικοπήματα και αντιδημοκρατικές επεμβάσεις να απευθύνονται με ανήθικες και ανεκδιήγητες προσβολές, όπως “επικεφαλής χούντας”, προς τον πρόεδρο μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη βούληση του έθνους και πολέμησε αποφασιστικά εναντίον των κέντρων πολιτικής κηδεμονίας».
Η επιστολή Ιμάμογλου
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έστειλε στο συνέδριο επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι «αυτοί που επιχείρησαν πραξικόπημα κατά της δημοκρατικής ζωής και της λαϊκής βούλησης έβαλαν τη χώρα μας σε βαθιά κρίση νομιμότητας». Στην αίθουσα του συνεδρίου δεσπόζουσα θέση είχε το κενό κάθισμα που έφερε το όνομα του φυλακισμένου δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου.
Το έκτακτο συνέδριο ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, στις 21 Μαρτίου, τρεις ημέρες μετά την σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και εις βάρος του κόμματος -πέραν του δημάρχου- ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε καθαίρεση της ηγεσίας του και τον διορισμό διαχειριστή. Σε μία προσπάθεια να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτό, ο Οζέλ αποφάσισε να οδηγήσει το κόμμα του σε έκτακτο συνέδριο.
Η εισαγγελική έρευνα αφορά τις καταγγελίες περί δωροδοκίας συνέδρων στο τελευταίο συνέδριο του CHP, τον Νοέμβριο του 2023, καταγγελίες έλαβαν ευρείες διαστάσεις όσον αφορά το νομικό και πολιτικό τους σκέλος όταν τις υιοθέτησε εμμέσως και ο τέως πρόεδρος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή ζήτησε εξηγήσεις από τον Οζγκιούρ Οζέλ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά την εκλογή προέδρου
Μετά την εκλογή του προέδρου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με μαζική συμμετοχή μπροστά από το «Πολιτιστικό Κέντρο Ναζίμ Χικμέτ», όπου έλαβε χώρα το συνέδριο. Απευθυνόμενος στο πλήθος που συγκεντρώθηκε ο Οζγκιούρ Οζέλ επανέλαβε την έκκλησή του για εμπορικό μποϊκοτάζ προϊόντων και υπηρεσιών από εταιρείες η ιδιοκτησία των οποίων στηρίζει την κυβέρνηση.
Ζήτησε επίσης εκ νέου τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καλώντας τους πολίτες να υπογράψουν το ψήφισμα που προωθεί το κόμμα του υπέρ του Ekrem İmamoğlu και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο ηγέτης του CHP είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 7.200.000 υπογραφές. Στόχος του CHP είναι να συγκεντρώσει περισσότερες από 28 εκατομμύρια υπογραφές, περισσότερες από τις ψήφους που έλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του 2023.
Στο συνέδριο Παπανδρέου και Δούκας
Στην ‘Αγκυρα βρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας εκπροσωπώντας στο συνέδριο του CHP το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ως εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, συναντήθηκε με την ηγεσία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και τον Πρόεδρό Οζγκιούρ Οζέλ στα γραφεία του κόμματος, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον φυλακισμένο Εκρέμ Ιμάμογλου.
Στην παρέμβασή του, ο Χάρης Δούκας σημείωσε: «Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ζητάμε μία δίκαιη δίκη και βεβαίως δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον λαό της Τουρκίας, στον αγώνα που κάνει για Δημοκρατία και για ένα Κράτος Δικαίου.
Η ηγεσία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία του στην Άγκυρα, όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του Δημάρχου Αθηναίων.
Στην αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών συμμετείχαν επίσης Ευρωβουλευτές, μέλη της Bundestag και άλλοι αξιωματούχοι από τη Σουηδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Γαλλία.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είχε το Σάββατο, στην Άγκυρα, πριν από την έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Οζγκιούρ Οζέλ. Αμέσως μετά τη συνάντηση με την παρουσία αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως παραβρίσκεται όχι μόνο ως Έλληνας πολίτης, όχι μόνο ως φίλος του τουρκικού λαού, αλλά και ως θερμός υποστηρικτής της δημοκρατίας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη προς τον Εκρέμ Ιμάμογλου, προς όλους όσοι έχουν συλληφθεί άδικα και φυσικά για αγώνα για τη δημοκρατία στην Τουρκία.
«Για πολλά χρόνια της ζωής μου εργάστηκα για τη φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία – από την εποχή του Ισμαήλ Τζεμ – και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Ελληνικός λαός επιθυμεί βαθιά την ειρήνη και τη συνεργασία με τον Τουρκικό λαό.
Γνωρίζω ότι και ο Τουρκικός λαός επιθυμεί τη συνεργασία και την ειρήνη με την Ελλάδα.
Αυτό όμως που επίσης ελπίζουμε να δούμε – και γνωρίζω πως είναι το όραμά σας, η ελπίδα σας, ο αγώνας σας -, είναι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια δημοκρατική Τουρκία. Γι’ αυτό και ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Υπερβαίνει τα σύνορα. Είναι ένας κοινός σκοπός που μας ενώνει όλους», ανέφερε προς τον πρόεδρο του CHP και τόνισε: «Δεν είμαστε εδώ για να σας πούμε τι πρέπει να κάνετε. Δεν είμαστε εδώ για να παρέμβουμε στο έργο σας, διότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζεται να γίνει.
Είμαστε εδώ – και εγώ προσωπικά είμαι εδώ, για να στηρίξουμε τις αποφάσεις σας και τον αγώνα σας για δικαιοσύνη, για κοινωνική ευημερία, για δημοκρατία. Για μια καλύτερη, ισχυρότερη και ελπιδοφόρα Τουρκία».
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ο Εκρέμ Ιμάμογλου εργάζονται για φωτεινό μέλλον της Τουρκίας.
«Είμαστε υπερήφανοι για εσάς, κύριε πρόεδρε. Είμαστε υπερήφανοι για τον Εκρέμ. Είμαστε υπερήφανοι για τον αγώνα του Τουρκικού λαού – γιατί ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας.
Είναι ο αγώνας ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό. Και διεξάγεται εδώ, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, στις πλατείες της Αθήνας, στο Στρασβούργο, στις Βρυξέλλες και σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογράμμισε.
«Ποιο είναι το έγκλημα του Εκρέμ; Το ότι άγγιξε τις καρδιές και τα μυαλά των πολιτών της Τουρκίας με ένα διαφορετικό όραμα για το μέλλον της χώρας του.
Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη αλληλεγγύη μας προς εκείνον, προς την οικογένειά του και προς όλους όσοι έχουν συλληφθεί, πολλοί από αυτούς νέοι άνθρωποι, φοιτητές, συνάδελφοί του, σύμβουλοι και συνεργάτες του», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ενώ ζήτησε όλοι όσοι συνελήφθησαν άδικα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα και να γίνει η δίκη τους με διαφάνεια.
«Καλώ την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί όχι μόνο το κράτος δικαίου αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης και της διαφάνειας και να απελευθερώσει άμεσα εκείνον και όλους όσοι κρατούνται άδικα», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.