Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα (7/4), επιτρέποντάς του να χρησιμοποιήσει έναν νόμο του 1798 που παραδοσιακά είχε εφαρμοστεί μόνο σε καιρούς πολέμου, για να απελάσει γρήγορα φερόμενα μέλη συμμοριών από τη Βενεζουέλα, ως μέρος της σκληρής προσέγγισης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο Νόμος για τους «Ξένους Εχθρούς»
Το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα της κυβέρνησης να ανατρέψει την απόφαση του Αμερικανού δικαστή Τζέιμς Μπόασμπεργκ, η οποία στις 15 Μαρτίου είχε μπλοκάρει προσωρινά τις άμεσες απελάσεις με βάση την επίκληση του Νόμου για τους «Ξένους Εχθρούς» από τον Τραμπ, ενώ συνεχίζεται η νομική διαδικασία στην υπόθεση.
Ο Τραμπ επικαλέστηκε τον Νόμο για τους «Ξένους Εχθρούς» στις 15 Μαρτίου για να απελάσει γρήγορα τα φερόμενα μέλη της συμμορίας Tren de Aragua, προσπαθώντας να επιταχύνει τις απομακρύνσεις χρησιμοποιώντας έναν νόμο που είναι περισσότερο γνωστός για τη χρήση του για την εγκλεισμό Ιαπώνων, Ιταλών και Γερμανών μεταναστών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
BREAKING: Trump Invokes 1798 Wartime Law that Paved the Way for Japanese Internment
The repugnant law, known as the Alien Enemies Act, will allow Trump to detain and deport noncitizens without due process, writes Kim Wehle for Zeteo: https://t.co/8huiKitI8r
— Mehdi Hasan (@mehdirhasan) March 15, 2025
Σε νομική προσφυγή που χειρίστηκε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, μια ομάδα Βενεζουελανών ανδρών, που βρίσκονταν υπό κράτηση από τις αμερικανικές μεταναστευτικές αρχές, προσέφυγαν την ίδια ημέρα εκ μέρους τους και άλλων σε παρόμοια κατάσταση, προσπαθώντας να μπλοκάρουν τις απελάσεις. Ισχυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, ότι η εντολή του Τραμπ υπερέβη τις εξουσίες του, καθώς ο Νόμος για τους «Ξένους Εχθρούς» επιτρέπει τις απομακρύνσεις μόνο όταν έχει κηρυχθεί πόλεμος ή οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί εισβολή.
Επιτρέπει στον πρόεδρο να απελάσει
Ο Νόμος για τους «Ξένους Εχθρούς» επιτρέπει στον πρόεδρο να απελάσει, να κρατήσει ή να επιβάλει περιορισμούς σε άτομα των οποίων η κύρια αφοσίωση είναι σε ξένη δύναμη και οι οποίοι ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια σε περιόδους πολέμου.
Ο Μπόασμπεργκ, διορισμένος από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μπλόκαρε προσωρινά τις απελάσεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Τραμπ επέτρεψε σε δύο αεροπλάνα που ήταν ήδη στον αέρα να συνεχίσουν προς το Ελ Σαλβαδόρ, όπου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρέδωσαν 238 Βενεζουελάνους άνδρες στις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ για να τοποθετηθούν στο «Κέντρο Σύλληψης Τρομοκρατών» της Κεντρικής Αμερικής.
Ο δικαστής εξέτασε επίσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ παραβίασε την απόφασή του, αποτυγχάνοντας να επιστρέψει τις πτήσεις απελάσεων μετά την έκδοση της απόφασης. Οι δικηγόροι του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι τα αεροπλάνα είχαν ήδη βγει από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ την ώρα που ο Μπόασμπεργκ εξέδωσε γραπτή απόφαση, επομένως δεν ήταν υποχρεωμένα να επιστρέψουν. Απορρίφθηκε το βάρος της προφορικής απόφασης του Μπόασμπεργκ κατά τη διάρκεια ακρόασης δύο ώρες νωρίτερα, καλώντας οποιαδήποτε αεροπλάνα με απομακρυνθέντες να επιστραφούν.
Παραβίαζε την προεδρική εξουσία
Η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε ότι η προσωρινή απαγόρευση του Μπόασμπεργκ παραβίαζε την προεδρική εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια.
Στις 18 Μαρτίου, ο Τραμπ ζήτησε την καθαίρεση του Μπόασμπεργκ από το Κογκρέσο – μια διαδικασία που θα μπορούσε να τον αφαιρέσει από την έδρα του – προκαλώντας την επίκριση από τον Αρχιδικαστή των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς. Ο Τραμπ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτήρισε τον Μπόασμπεργκ, ο οποίος είχε επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ το 2011 με ψήφο 96-0, ως «Ριζοσπάστη Αριστερό Τρελό» και «ταραχοποιό και προβοκάτορα».
Ο κύκλος του Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον επικύρωσε την απόφαση του Μπόασμπεργκ μετά από μια αμφιλεγόμενη ακρόαση με έντονη γλώσσα. Η δικαστής Πατρίσια Μίλετ είπε στον δικηγόρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Ντρου Ένγκσιν, ότι «Οι Ναζί έλαβαν καλύτερη μεταχείριση σύμφωνα με τον Νόμο για τους “Ξένους Εχθρούς” από ό,τι συνέβη εδώ». Ο Ένγκσιν απάντησε, «σίγουρα διαφωνούμε με την αναλογία των Ναζί».
Τα μέλη των οικογενειών πολλών από τους απελαθέντες Βενεζουελάνους μετανάστες αρνούνται τους ισχυρισμούς για διασυνδέσεις με συμμορίες. Οι δικηγόροι ενός από τους απελαθέντες, ενός Βενεζουελάνου επαγγελματία ποδοσφαιριστή και προπονητή νέων, δήλωσαν ότι οι αμερικανικές αρχές τον είχαν λανθασμένα χαρακτηρίσει ως μέλος συμμορίας, βασιζόμενοι σε ένα τατουάζ με μια κορώνη που σήμαινε την τιμή στην αγαπημένη του ομάδα, τη Ρεάλ Μαδρίτης.