Με σοφία απαντά η Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Ένωση) στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε σε ολόκληρο τον κόσμο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλοντας οριζόντια δασμούς στις εισαγωγές που κάνουν οι ΗΠΑ και κλιμακώνοντας ανάλογα με την στάση κάθε χώρας, όπως έγινε με την Κίνα.
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ουσιαστικά αρνηθεί να μπει σε εμπορικό πόλεμο με τον πιο σημαντικό εταίρο της, αναγνωρίζοντας ότι πίσω από την αυταρχική πολιτική του Τραμπ και τις κραυγές του προς κάθε κατεύθυνση υπάρχει μια πόρτα διαπραγματεύσεων. Είναι άλλωστε μια τακτική που ο ίδιος δίδαξε.
Από την αρχή η Ευρώπη έβαλε σε εφαρμογή μια πολυδιάστατη απάντηση, ανακοινώνοντας την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές από την Αμερική, αλλά εξαιρώντας κάποια αμερικανικά προϊόντα. Ταυτοχρόνως και διά της προέδρου της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν και δια του Επιτρόπου Εμπορίου διαμήνυσε ότι είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων για μια νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, που θα είναι «προς όφελος και των δύο πλευρών.»
Αυτή η φράση είναι κλειδί για να «ανοίξει» η όρεξη του Τραμπ για διαπραγματεύσεις. Κι ενώ η ψηφοφορία για την συμφωνία των 27 στην επιβολή ανταποδοτικών δασμών στις ΗΠΑ έχει προσδιοριστεί για την Τετάρτη 9 Απριλίου σύμφωνα με το Bloomberg, η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι αναχωρεί στις 17 Απριλίου για τις ΗΠΑ, με στόχο να κάνει την αρχή ενός διαλόγου για τους δασμούς εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Bloomberg αναφέρει ότι η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ επιβεβαίωσε πως η Μελόνι θα γίνει δεκτή από τον Τραμπ και πως το συγκεκριμένο ταξίδι είναι σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες.
Ποια προϊόντα δασμολογούνται και ποια εξαιρούνται
Αν οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν, η ΕΕ θα έχει ψηφίσει δασμούς που σε ορισμένα αγαθά θα τεθούν σε ισχύ στις 16 Μαΐου και σε άλλα αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου, ανέφερε έγγραφο, που επικαλέστηκε το Reuters. Τα εμπορεύματα ποικίλλουν και περιλαμβάνουν διαμάντια, οδοντικό νήμα, λουκάνικα, ξηρούς καρπούς και σόγια.
Ο επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε ότι οι αντισταθμιστικοί δασμοί θα έχουν μικρότερο ύψος από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί και ήταν 26 δισ. ευρώ.
Το μπέρμπον, το κρασί και τα γαλακτοκομικά έχουν αφαιρεθεί από τον αρχικό κατάλογο της Επιτροπής. Η Κομισιόν είχε προβλέψει δασμό 50% για το μπέρμπον, ο οποίος είχε κάνει τον Τραμπ να απειλήσει με αντίποινο 200% στα αλκοολούχα αλκοολούχα ποτά της ΕΕ.
Αλλά το μπέρμπον, τα κρασιά και γενικώς τα αλκοολούχα ποτά είναι προϊόντα με ευρεία κατανάλωση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και δεν συμφέρει καμία χώρα η πολιτική των δασμών.
Η Φον ντερ Λάιεν ήταν η σαφής: Η Ευρώπη απαντά στους δασμούς των ΗΠΑ με διαπραγματεύσεις και με στρατηγική την ενίσχυση του εμπορίου. Η ίδια παρουσίασε μια πολυδιάστατη τακτική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασμών των ΗΠΑ, τονίζοντας την ετοιμότητα της Ευρώπης να διαπραγματευτεί, αλλά και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ», δήλωσε Φον ντερ Λάιεν, αποκαλύπτοντας ότι η ΕΕ έχει προσφέρει μηδενικούς δασμούς για βιομηχανικά αγαθά, μια πρόταση που έχει ήδη εφαρμοστεί με άλλους εμπορικούς εταίρους. «Η Ευρώπη είναι πάντα ανοιχτή σε μια καλή συμφωνία», πρόσθεσε, διατηρώντας την προσφορά στο τραπέζι.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ΕΕ είναι εξίσου προετοιμασμένη να ανταποκριθεί με αντίμετρα και να προστατευθεί από τις έμμεσες επιπτώσεις, όπως η εκτροπή του εμπορίου. Για τον σκοπό αυτό, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «Task Force για την επιτήρηση των εισαγωγών», η οποία θα συνεργαστεί με τη βιομηχανία για τη συλλογή δεδομένων και τη διαμόρφωση πολιτικών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική ξεδιπλώνεται σε τρεις άξονες: Την απάντηση στις ΗΠΑ, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς μέσω της άρσης εμποδίων και τη διαφοροποίηση των εμπορικών σχέσεων.
«Θα εστιάσουμε σαν δέσμη λέιζερ στο 83% του παγκόσμιου εμπορίου πέρα από τις ΗΠΑ», δήλωσε, αναφερόμενη στις πρόσφατες συμφωνίες με την Mercosur, το Μεξικό και την Ελβετία, καθώς και στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.
Η αποστολή Μελόνι
Η Τζόρτζια Μελόνι θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την ελάφρυνση των δασμών. Η ενέργεια της πρωθυπουργού της Ιταλίας είναι σε γνώση της Κομισιόν και σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Το ταξίδι θα γίνει στις 17 Απριλίου. Εν τω μεταξύ και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρώμη κατά τη διάρκεια του Πάσχα, αν και αυτό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.
Δεν είναι τυχαία η επιλογή της ακροδεξιάς πρωθυπουργού ως πρεσβευτής της Ε.Ε. στην Ουάσινγκτον για τους δασμούς έναν τόσο ευαίσθητο θέμα. Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει την συμπάθειά του ούτε την ιδεολογική του προσέγγιση με την Τζόρτζια Μελόνι.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποσπάσει δασμολογικές ελαφρύνσεις από τον Τραμπ που έχει επιβάλει δασμούς 20% σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αν δεν φτάσει τόσο βαθιά η συζήτηση, η Μελόνι θα επιδιώξει να συμφωνήσει με τον Τραμπ ότι οι δύο πλευρές του Ατλαντικού θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται εντατικά και σε βάθος χρόνου για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Από την μεριά της Ιταλίας, η πρόταση θα είναι για την κατάργηση των αμοιβαίων δασμών στο διμερές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, αναφέρουν άνθρωποι με γνώση του ζητήματος που προσθέτουν ότι οι συνομιλίες είναι πολύ ευαίσθητες.
Μια παρόμοια θέση υιοθέτησε πάντως και ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Τραμπ, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, ο οποίος είπε ότι ελπίζει να δει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου με «μηδενικούς δασμούς» μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Το Bloomberg σχολιάζει ότι οι διαδοχικές συναντήσεις της Μελόνι με τον Τραμπ και τον Βανς θα ήταν μια διπλωματική νίκη της Ιταλίδας, αλλά προσθέτει ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ιδεολογική εγγύτητα με την ιδεολογία του Τραμπ και στην αποφυγή των δασμών που θα πλήξουν την ιταλική οικονομία. Κατά το Bloomberg πάντως δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να επιστρέψει με άδεια χέρια.