Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει τον αφοπλισμό της υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κυρίως την αποχώρηση του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο και τη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά Λιβανέζων πολιτών.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Τζόζεφ Αούν, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, επιδιώκει να επιβάλει τον αποκλειστικό κρατικό έλεγχο του οπλισμού και αναμένεται να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με τη Χεζμπολάχ, μετά τις σημαντικές αλλαγές στην περιοχή μετά τον πόλεμο του 2024.
Παρά τις σοβαρές απώλειες που υπέστη στην πρόσφατη σύγκρουση, η Χεζμπολάχ παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για τον ρόλο της στο εσωτερικό του Λιβάνου, με στόχο μια εθνική αμυντική στρατηγική.
Πιο αναλυτικά:
Την ώρα που εντείνονται οι φωνές εντός και εκτός Λιβάνου υπέρ του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ, ένας ανώτερος αξιωματούχος της σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης δήλωσε στο Reuters ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Λιβάνου για το ζήτημα των όπλων της. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: την αποχώρηση του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο και τη διακοπή των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά Λιβανέζων πολιτών και υποδομών.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Τζόζεφ Αούν, ο οποίος χαίρει της στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών και ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επιβάλει τον αποκλειστικό έλεγχο του οπλισμού από το κράτος, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και κατά την ορκωμοσία του. Σύμφωνα με τρεις λιβανέζικες πολιτικές πηγές, ο πρόεδρος αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα απευθείας συνομιλίες με τη Χεζμπολάχ για το θέμα του οπλοστασίου της.
Η δημόσια συζήτηση γύρω από την ανάγκη αφοπλισμού της Χεζμπολάχ έχει ενταθεί μετά τις εξελίξεις του περασμένου έτους, όταν ο πόλεμος με το Ισραήλ άλλαξε τις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή, ενώ παράλληλα η απομάκρυνση του Σύρου συμμάχου της οργάνωσης, πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, περιόρισε τις στρατηγικές δυνατότητές της.
Η ίδια η Χεζμπολάχ υπέστη σοβαρό πλήγμα στη σύγκρουση του 2024, καθώς έχασε κορυφαία στελέχη, χιλιάδες μαχητές, ενώ το πυραυλικό της οπλοστάσιο υπέστη εκτεταμένες καταστροφές. Παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, η οργάνωση εμφανίζεται ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για τον ρόλο της στο εσωτερικό του Λιβάνου, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη ανταπόκριση από το Ισραήλ.
«Η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα των όπλων της αν το Ισραήλ αποσυρθεί από τα πέντε σημεία και σταματήσει την επιθετικότητά του εναντίον των Λιβανέζων», τόνισε χαρακτηριστικά ο ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης στο Reuters, προσθέτοντας πως η ετοιμότητα αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μιας εθνικής αμυντικής στρατηγικής.