Για νέο «μακελειό» ετοιμάζονται σήμερα οι παγκόσμιες αγορές καθώς οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ. Οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ ποντάρουν στην διαπραγμάτευση, αλλά η αναμέτρηση Ουάσινγκτον και Πεκίνου οδηγήθηκε στα χαρακώματα.
Της Εύης Απολλωνάτου
Ο Τραμπ ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς στην Κίνα με αποτέλεσμα οι συνολικοί δασμοί για τα κινεζικά προϊόντα να φτάσουν στο 104%. Από τους δασμούς δεν εξαιρούνται ούτε τα φθηνά προϊόντα της Κίνας, καθώς έως σήμερα τα αγαθά που στοίχιζαν κάτω από 800 δολάρια ήταν αφορολόγητα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε να δείξει σιδηρά πυγμή καθώς το Πεκίνο «απάντησε» στο πρώτο κύμα των δασμών εναντίον του με την επιβολή δασμού 34% στα αμερικανικά προϊόντα.
Σε αυτή την φάση το Πεκίνο δεν έχει δώσει την εικόνα ότι θέλει να υποχωρήσει και φέρεται να πιστεύει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στους αμερικανικούς δασμούς και να πιέσει την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι δασμοί θα υποχρεώσουν την Κίνα να αναδιαρθρώσει την οικονομία της και να βασιστεί περισσότερο σε άλλες χώρες και την εσωτερική κατανάλωση.
Η αναλύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Eurasia Group, Νταν Γουάνγκ είπε στο BBC ότι ο οποιοσδήποτε δασμός άνω του 35% θα εξανεμίσει όλα τα κέρδη που αποκομίζουν οι κινεζικές επιχειρήσεις όταν εξάγουν στις ΗΠΑ ή στη Νοτιοανατολική Ασία. «Οποιοσδήποτε δασμός πάνω από αυτό είναι μόνο συμβολικός», ανέφερε η Νταν Γουάνγκ.
Μακροπρόθεσμα η Κίνα είναι πολύ πιθανό να χάσει τον ετήσιο στόχο της για ανάπτυξη στο 5% φέτος, καθώς η κινεζική οικονομία στηρίζεται πολύ στις εξαγωγές.
Αντίθετα ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει δημόσια ότι η Κίνα επιθυμεί πολύ να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ αλλά δεν ξέρει πώς να ξεκινήσει τον διάλογο. Επιπλέον στον Λευκό Οίκο πιστεύουν ότι το Πεκίνο είναι αυτό που θα πληγεί περισσότερο από τους δασμούς αφού οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα είναι πολύ λιγότερες από τις κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ.
Το αλαλούμ με τις δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο
Οι δασμοί έχουν προκαλέσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές και πανικό στις κυβερνήσεις, τα οποία επιτείνονται από τα μπερδεμένα μηνύματα του Αμερικανού Προέδρου και στελεχών της κυβέρνησης του.
Μία μερίδα αξιωματούχων υποστηρίζει ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν αμερικανικούς δασμούς θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να μην παίξουν το χαρτί των αντιποίνων. «Αυτές οι χώρες μας παίρνουν τηλέφωνο. Μου φιλούν τα οπίσθια. Πεθαίνουν να κάνουν συμφωνία» φέρεται να είπε χθες ο Τραμπ ομάδα Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με το CNN.
Το πρόβλημα είναι ότι κανείς ηγέτης δεν γνωρίζει τι πρέπει να διαπραγματευτεί και ποιο είναι το πλαίσιο. Αρκετές χώρες υποστηρίζουν ότι έχουν ζητήσει διαπραγματεύσεις αλλά δεν έχουν πάρει απάντηση από την Ουάσινγκτον.
Αμερικανοί διπλωμάτες φέρονται να συμβουλεύουν τους ηγέτες να μην σκεφτούν μόνο τα εμπορικά οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στις ΗΠΑ αλλά να είναι πιο δημιουργικοί. Για παράδειγμα ήδη ο Τραμπ έχει πει ότι θέλει η Ε.Ε. να αγοράζει την ενέργεια της από τις ΗΠΑ. Το μήνυμα, λοιπόν, των Αμερικανών αξιωματούχων στις ξένες κυβερνήσεις είναι: αν έχετε κάτι καλό να προσφέρετε στις ΗΠΑ, έναν άσο στο μανίκι σας, τώρα είναι η ώρα να παίξετε αυτό το χαρτί.
Άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιμένουν ότι οι δασμοί δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και στόχος των ΗΠΑ είναι οι δασμοί να παραμείνουν και να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα τους. Για παράδειγμα ο σύμβουλος Εμπορίου του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο έγραψε στους Financial Times: «Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση. Για τις ΗΠΑ, είναι μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πυροδοτήθηκε από τα εμπορικά ελλείμματα που προκλήθηκαν από ένα στημένο σύστημα».
Οι φόβοι του Λευκού Οίκου για το εσωτερικό μέτωπο
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται δημόσια να χαράξει μία ξεκάθαρη στρατηγική. Λέει «ναι» στην διαπραγμάτευση αλλά υποστηρίζει ότι οι δασμοί μπορεί να είναι και μόνιμοι.
Η επιλογή της διαπραγμάτευσης φέρεται ότι τέθηκε πιο ξεκάθαρα στην δημόσια συζήτηση από τον Λευκό Οίκο μετά τις πιέσεις του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ και των αγορών, που επιθυμούν να βρεθεί μία διέξοδος στο υπάρχον χάος.
Δισεκατομμυριούχοι φέρονται να επικοινωνούν με τον Λευκό Οίκο και να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για τους δασμούς ενώ ζητούν από την Ουάσινγκτον να υποχωρήσει πριν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις αγορές. Αρκετοί επιχειρηματίες έχουν επικρίνει δημόσια τον Τραμπ για την επιλογή του και ακόμη και στενός σύμμαχός του Αμερικανού Προέδρου, Έλον Μασκ φέρεται να ζητάει την άρση των δασμών.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστήριξαν ότι πρέπει να δοθεί η επιλογή της διαπραγμάτευσης προκειμένου ο Τραμπ να μην σπαταλήσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο σε αυτή την υπόθεση και ανοίξει ένα εσωτερικό μέτωπο με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυβέρνηση του.