Οι Κινέζοι εξαγωγείς έσπευσαν να απαντήσουν στους συντριπτικούς δασμούς των ΗΠΑ αυξάνοντας τις τιμές, ακυρώνοντας αποστολές και ανακατευθύνοντας αγαθά σε άλλες χώρες, καθώς οι δύο μεγάλες οικονομίες του κόσμου κάνουν τις πρώτες κινήσεις στον εμπορικό τους πόλεμο, σημειώνουν οι Financial Times.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Τετάρτη μια 90ήμερη παύση των πρόσθετων δασμών στις περισσότερες χώρες, αλλά διατήρησε τους δασμούς του 104% στην Κίνα και επέβαλε επιπλέον 21% για να τιμωρήσει το Πεκίνο για αντίποινα. Σε απάντηση, οι Κινέζοι πωλητές στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου αυξάνουν τις τιμές έως και 70% για τους Αμερικανούς καταναλωτές, ενώ άλλοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την αγορά των ΗΠΑ, καθώς οι τιμωρητικοί δασμοί καθιστούν το εμπόριο μη βιώσιμο, σύμφωνα με μία από τις μεγαλύτερες ενώσεις ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας.
Και την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος θύμισε σε όλον τον κόσμο ότι οι δασμοί στην Κίνα δεν είναι 125%, αλλά 145%, συνυπολογιζόμενων και κάποιων παλαιότερων, που είχε επιβάλει ο Τραμπ. Ωστόσο η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς μια δήλωση του Αμερικανού προέδρου στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι θα ήθελε να καταλήξει σε συμφωνία με την Κίνα για να λήξει ο πόλεμος, έδωσε την αίσθηση ότι ο Τραμπ κάνει άνοιγμα στο Πεκίνο.
«Περνάμε μέσα από τη φωτιά και το νερό»
«Οι Κινέζοι πωλητές δεν θα είναι σε θέση να αναλάβουν το πρόσθετο [οικονομικό] βάρος από τις αυξήσεις των δασμών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Wang Xin, πρόεδρος της Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association, μιας βιομηχανικής ομάδας που εκπροσωπεί περισσότερους από 2.000 πωλητές στην Κίνα. «Περνάμε μέσα από τη φωτιά και το νερό», δήλωσε ο Wang, καθώς οι έμποροι που εκπροσωπεί πωλούν προϊόντα στις ΗΠΑ, στην Amazon, καθώς και μέσω της Shein και της Temu. Ένας πωλητής του Temu με έδρα την Γκουανγκζού δήλωσε πάντως ότι ορισμένοι ομόλογοί του έχουν κατασκευάσει εργοστάσια σε τρίτες χώρες, όπως η Ιορδανία, για να τελειώσουν τα προϊόντα και στη συνέχεια να τα εξάγουν από εκεί στις ΗΠΑ. Άλλοι πωλητές είχαν πειραματιστεί με την επαναδρομολόγηση εμπορευμάτων μέσω χωρών με εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, είπαν.
Πρόσθεσαν όμως ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για τους Κινέζους κατασκευαστές που μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός της χώρας, αφού ο Τραμπ σηματοδότησε την προθυμία του να επεκτείνει τους δασμούς και πέραν της Κίνας.
Προς το παρόν, οι περισσότεροι Κινέζοι έμποροι εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. “Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Hu Jianlong, διευθύνων σύμβουλος της Brands Factory, μιας πλατφόρμας που παρέχει πληροφορίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Μεγάλη αβεβαιότητα
Οι ναυτιλιακές εταιρείες δήλωσαν ότι ακυρώνονται παραγγελίες για τον Ειρηνικό και ότι αναμένουν αυξανόμενη αναστάτωση τις επόμενες εβδομάδες. “Βλέπουμε τώρα έναν τεράστιο αριθμό ακυρώσεων”, δήλωσε ένα άτομο από τον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών στη Σαγκάη.
“Υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα που οι άνθρωποι αποσύρουν τα εμπορευματοκιβώτια”. “Αυτή τη στιγμή έχουμε μια νέα παραγγελία περίπου 100 εμπορευματοκιβωτίων που υποτίθεται ότι θα πήγαινε στο Χιούστον, και όλα αυτά είναι σε αναμονή”, πρόσθεσε το άτομο. “Η κατάσταση αλλάζει σχεδόν κάθε ώρα”.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για ακυρώσεις προς την άλλη κατεύθυνση, όπου το εμπόριο είναι πλέον ευάλωτο στα αντίποινα του Πεκίνου για τους δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Ένα φορτίο φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ ακυρώθηκε λόγω των υψηλότερων κινεζικών δασμών, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την κατάσταση. Οι ΗΠΑ εξάγουν επίσης αγροτικά προϊόντα, μηχανήματα και άλλα αγαθά στην Κίνα.
Η Κίνα έθεσε σε ισχύ την Πέμπτη τους πρόσθετους δασμούς της τάξης του 84% κατά των ΗΠΑ, όπως είχε προγραμματιστεί, ανεβάζοντας το συνολικό της ύψος στις αμερικανικές εισαγωγές σε πάνω από 100%. Όμως, ενώ έδωσε σήμα ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα υποχωρήσει από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο, δεν έκανε καμία άμεση κίνηση για να αντιστοιχίσει τον ακόμη υψηλότερο συντελεστή του Τραμπ.
“Αν θέλετε να μιλήσετε, η πόρτα είναι ανοιχτή, αλλά ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί επί ίσοις όροις, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού”, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας. “Αν θέλετε να πολεμήσετε, η Κίνα θα πολεμήσει μέχρι τέλους. Η πίεση, οι απειλές και ο εκβιασμός δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της Κίνας”.
Το γουάν αποδυναμώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2007, στο τελευταίο σημάδι ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να ανεχθεί σταδιακή υποτίμηση ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ. Το κινεζικό νόμισμα διολίσθησε την Πέμπτη στα 7,351 Rmb ανά δολάριο, το πιο αδύναμο επίπεδό του εδώ και σχεδόν 18 χρόνια, αφού η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποδυνάμωσε το fix του νομίσματος για έκτη συνεχή ημέρα.
Στη συνέχεια ανέκαμψε για να διαπραγματευτεί περίπου στα 7,314 Rmb ανά δολάριο. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ προειδοποίησε την Τετάρτη την Κίνα κατά της υποτίμησης του νομίσματος.
Το Πεκίνο επιδόθηκε επίσης σε μια καταιγιστική διπλωματία, πραγματοποιώντας συνομιλίες με τον Επίτροπο Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefčovič και τον υπουργό Εμπορίου της Μαλαισίας Zafrul Aziz, η χώρα του οποίου είναι πρόεδρος του εμπορικού μπλοκ Asean της νοτιοανατολικής Ασίας.
“Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους εμπορικούς της εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της ASEAN, για να … διατηρήσουν από κοινού το πολυμερές εμπορικό σύστημα”, ανέφερε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Τραμπ. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 5,2%, μετά από κέρδη 9,5% την Τετάρτη. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο ιαπωνικός Topix έκλεισε με άνοδο 8,1% και ο Taiex της Ταϊβάν προχώρησε κατά 9,3%. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε 3,7% υψηλότερα, ενώ ο γερμανικός Dax σημείωσε άνοδο 4,5% και ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 3%.
Αντίθετα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας ήταν σχετικά υποτονικοί, αλλά έκλεισαν ανοδικά παρά το δασμολογικό πλήγμα που επιβάρυνε την εμπιστοσύνη. Οι αναλυτές εικάζουν ότι η “εθνική ομάδα” – τα ιδρύματα που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση – ήταν εν μέρει πίσω από την συγκεκριμένη άνοδο.
Ούτε η Τετάρτη ούτε η Πέμπτη ήταν εύκολες ημέρες. Ο ίδιος ο Τραμπ παραδέχτηκε, με τον τρόπο του, τις δυσκολίες, του εγχειρήματός του, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν είναι μόνο το πείσμα των Κινέζων που τους κάνει να πολεμούν, αλλά και η έως τώρα προετοιμασία τους για την σημερινή κατάσταση.
Μπορεί και οι δύο πλευρές στην πραγματικότητα να θέλουν μια συμφωνία. Αλλά εδώ υπάρχουν μερικά ζητήματα. Το βασικό είναι ποια από τις δύο θα κάνει το πρώτο βήμα, δείχνοντας ότι είναι και η πιο αδύναμη. Είναι ζήτημα γοήτρου, αλλά ο Τραμπ ως τώρα έχει κάνει πολλές υπαναχωρήσεις. Επιπλέον το χάος που χωρίζει τις δύο οικονομίες στο εμπορικό ισοζύγιο είναι πολύ μεγάλο και περίπλοκο για να γεφυρωθεί. Θα χρειαστεί χρόνος. Ο πόλεμος μόλις έχει αρχίσει.