Σε μία προσωπική αναμέτρηση με την Κίνα μετατρέπεται ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος διαπιστώνει ότι οι δασμοί αποξενώνουν βασικούς εταίρους των ΗΠΑ, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θέση της Ουάσινγκτον σε μία μάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι Αμερικανοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν προσπαθήσει να αναδιαμορφώσουν την οικονομική πολιτική, τη στρατηγική ασφαλείας και τις συμμαχίες των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Κίνας.
Παρόλα αυτά σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, οι δασμοί του Τραμπ και οι περικοπές χρημάτων από αμερικανικά προγράμματα στο εξωτερικό μπορεί να προσφέρουν ένα κενό στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, το οποίο το Πεκίνο θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί για να ξεφύγει από την πίεση των ΗΠΑ.
Αυτήν την εβδομάδα, ο Τραμπ ενίσχυσε την επίθεση του κατά της Κίνας, αυξάνοντας τους δασμούς στις εισαγωγές της στο εντυπωσιακό ποσοστό του 145% αν και «πάγωσε» τους δασμούς σε βάρος των υπόλοιπων χωρών για 90 μέρες μετά την κατάρρευση των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, αυτές οι οικονομικές απειλές από τον Τραμ, όμως, έχουν ήδη επηρεάσει τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ πέρα από τα προβλήματα που προκάλεσαν στο παγκόσμιο εμπόριο.
Καθώς ο Τραμπ κηρύσσει τον προστατευτισμό, η Κίνα στέλνει ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα: Ο κόσμος μπορεί να υπολογίζει στην Κίνα για την πολυπόθητη σταθερότητα του.
Το Πεκίνο, που επιδίδεται σε μία μάχη για την επιβίωση του, διεκδικεί μια θέση στην αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου με στόχο να χτυπήσει τον αμερικανικό απομονωτισμό, να εκμεταλλευτεί τα κενά των ΗΠΑ και να αποκτήσει μεγαλύτερες επιρροές.
«Ο κόσμος πρέπει να αγκαλιάσει τη δικαιοσύνη και να απορρίψει τον ηγεμονισμό», έχει δηλώσει η κινεζική κυβέρνηση, σε μια σαφή αναφορά στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια προφανή έκκληση για ενότητα μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν υψηλούς αμερικανικούς δασμούς.
«Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά καταναλωτικών αγαθών, η Κίνα έχει δεσμευτεί να ανοιχτεί ακόμη περισσότερο στον κόσμο, ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η διεθνής κατάσταση», ανέφερε η κινεζική κυβέρνηση σε δήλωση θέσης σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς.

Μια στρατηγική ευκαιρία για το Πεκίνο;
Τα σχέδια του Τραμπ για τους δασμούς έχουν παρακινήσει τις χώρες ανά τον κόσμο να διερευνήσουν νέες προσεγγίσεις. Στο Πεκίνο παρουσιάστηκε μια ευκαιρία, αλλά δεν την εκμεταλλεύεται, δήλωσε ο Τζος Λίπσκι, ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Γεωοικονομίας του Ατλαντικού Συμβουλίου.
«Με την Κίνα να χτυπάει τόσο σκληρά τις ΗΠΑ με τους δικούς της ανταποδοτικούς δασμούς και τις δύο χώρες να κλιμακώνουν σε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, νομίζω ότι και οι δύο είναι επικεντρωμένες η μία στην άλλη και όχι στις άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», είπε ο Τζον Λίπσκι, προσθέτοντας ότι η υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας θα αποτελούσε πρόκληση για οποιαδήποτε άλλη αγορά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Teneo, Γκάμπριελ Βιλντάου τόνισε ότι η αναστολή των δασμών του Τραμπ «φαίνεται να είναι τουλάχιστον εν μέρει μια προσπάθεια απομόνωσης της Κίνας». Η Κίνα τώρα «αντιμετωπίζει μειωμένες προοπτικές να συγκεντρώσει έναν ευρύ διεθνή συνασπισμό για να αντισταθεί στους αμερικανικούς δασμούς, δημιουργώντας νέα εμπορικά μπλοκ που αποκλείουν τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Γκάμπριελ Βιλντάου.
Την Τετάρτη, οι Δημοκρατικοί από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι δασμοί του Τραμπ -οι οποίοι έκτοτε έχουν ανασταλεί- έβλαψαν τους δεσμούς με κρίσιμους συμμάχους και εταίρους στον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και του Βιετνάμ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επόμενη εβδομάδα ο Κινέζος Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στην Ασία. Στις 14 Απριλίου θα βρίσκεται στο Βιετνάμ και εν συνεχεία θα μεταβεί σε Μαλαισία και Καμπότζη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος χτύπησε το Βιετνάμ και την Καμπότζη με υψηλότερους δασμούς 46% και 49%, αντίστοιχα. Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραχίμ, έχει καλέσει τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας «να σταθούν ακλόνητα μαζί» κόντρα στους αμερικανικούς δασμούς.