Στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα από το βήμα του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας.
«Στόχος μας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εργαζόμαστε για τη διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας με τη γειτονική μας Ελλάδα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής» είπε μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στις ευρωατλαντικές σχέσεις, αφού τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ το οποίο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ευρωατλαντικής ασφάλειας, είναι ένας από τα δομικά στοιχεία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας της Τουρκίας», υποστήριξε πως «σήμερα που το μέλλον του ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας βρίσκονται στην επικαιρότητα, έχει καταστεί για άλλη μια φορά σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία».
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «διαθέτοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και στο μέλλον, ιδίως με την αμυντική της βιομηχανία, η οποία έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια».
Οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε ότι «είναι άκυροι για εμάς οι ισχυρισμοί και οι επικρίσεις ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός στόχος της χώρας μας».
Για προβλήματα που υπάρχουν στις ευρωτουρκικές σχέσεις επέρριψε την ευθύνη στην ευρωπαϊκή πλευρά λέγοντας: «Ωστόσο, άλλοτε λόγω φόβων, άλλοτε λόγω προκαταλήψεων και άλλοτε λόγω παραγόντων που έχουν αιχμαλωτίσει την Ένωση εκ των έσω, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιδεικνύει την απαραίτητη βούληση για να προωθήσει τη διαδικασία ένταξής μας. Για να το θέσω ορθότερα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα δεν έχουν, δυστυχώς, το όραμα, το θάρρος και τη στρατηγική αντίληψη που έδωσαν ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τρία τέταρτα του αιώνα».
Τέλος, ζήτησε από την ΕΕ να κάνει συγκεκριμένα βήματα, δεχόμενη στους κόλπους της την Τουρκία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως άφησε να εννοηθεί. Δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος: «Εμείς λέμε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ξεπεράσει τις σημερινές δοκιμασίες και να εκπροσωπηθεί δεόντως στο αναδιαρθρωμένο παγκόσμιο σύστημα, θα πρέπει να ενεργήσει αναλόγως, να απαλλαγεί από τα βαρίδια της και η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τη θέση της στην Ένωση ως πλήρες μέλος το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να προωθήσουμε τη διαδικασία ένταξής μας. Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει συγκεκριμένα βήματα».
Η επίθεση στο Ισραήλ
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την «επανάσταση της 8ης Δεκεμβρίου» στη Συρία και τόνισε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συναντίληψη με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη γειτονική της χώρα.
Με την φράση «επανάσταση της 8ης Δεκεμβρίου» ο Ερντογάν αναφερόταν στην πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και την κατάληψη της εξουσίας από μια συμμαχία ισλαμιστικών ένοπλων οργανώσεων την 8η Δεκεμβρίου 2024, έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «το Ισραήλ μετατρέπεται σε μια προβληματική χώρα που απειλεί άμεσα τη σταθερότητα της περιοχής, ιδιαίτερα με τις επιθέσεις του στο Λίβανο και τη Συρία» και πως «οι επιθέσεις του Ισραήλ εμποδίζουν τις προσπάθειες καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους».
Ο Ερντογάν τόνισε ότι το Ισραήλ «προσπαθεί να υπονομεύσει την επανάσταση της 8ης Δεκεμβρίου, υποδαυλίζοντας τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές και υποκινώντας τις μειονότητες της χώρας εναντίον της κυβέρνησης».
Ανέφερε επίσης ότι «όσον αφορά τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της σταθερότητας στη Συρία, βρισκόμαστε σε συναντίληψη και πολύ στενό διάλογο με όλους τους παράγοντες που έχουν επιρροή στην περιοχή, ιδίως με τον κ. Τραμπ και τον κ. Πούτιν. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο αυτής της συναντίληψης, της ασφάλειας της χώρας μας και των συμφωνιών μας με την κυβέρνηση της Συρίας».
Ο Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ακόμη ότι «κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού κατά της κατοχής χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκρατία».