Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Προέδρου Τραμπ να “κάνει την Αμερική ξανά πλούσια”, τονίζοντας ότι οι εμπορικές πολιτικές του έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν με επενδύσεις μεγάλων εταιρειών όπως η Apple.
Η στρατηγική του Λευκού Οίκου επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας την απειλή των δασμών ως μοχλό πίεσης, με πιθανότητα ανακοίνωσης νέων εμπορικών συμφωνιών το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πιο αναλυτικά:
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ “παραμένει αμετακίνητος στην αποστολή του να κάνει την Αμερική ξανά πλούσια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, σε μια παραλλαγή του προεκλογικού συνθήματος του προέδρου, του γνωστού MAGA, «Να Kάνουμε την Αμερική Mεγάλη Ξανά».
Στην ανακοίνωση με τίτλο “Γιατί οι δασμοί του προέδρου Τραμπ είναι απαραίτητοι”, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι εμπορικές πολιτικές έχουν απογοητεύσει τις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, αλλά προσθέτει ότι έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος στην “επανατοποθέτηση της αμερικανικής βιομηχανίας”.
Στη συνέχεια, αναφέρονται αρκετές χώρες και μεγάλες εταιρείες που εξετάζουν ή δεσμεύονται για επενδύσεις στις ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ, τον Ιανουάριο. Ένα από τα παραδείγματα που αναφέρονται είναι η Apple, η οποία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο επενδύσεις ύψους 500 δισ. δολαρίων στην παραγωγή και την εκπαίδευση στις ΗΠΑ.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στις διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες ως απτές ενδείξεις ότι η απειλή των δασμών είναι αποτελεσματική. Είναι πιθανό να ανακοινωθούν περισσότερα νέα σχετικά με αυτές τις συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα, ιδίως εάν επιτευχθούν συμφωνίες – κάτι που η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει πολύ σύντομα.
Εκτός από αυτό, υπήρχαν λίγα νέα που προέκυψαν από την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή. Η Λέβιτ ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές ότι «απέχουμε εβδομάδες από το να δούμε την πρώτη συμφωνία με τουλάχιστον μία χώρα για τους δασμούς». Ρωτήθηκε ποια χώρα είναι αυτή και απάντησε ότι δεν μπορεί να πει ποια χώρα, αλλά λέει ότι έχει σημειωθεί πολύ καλή πρόοδος για μια συμφωνία. Είπε επίσης ότι 15 χώρες έχουν προσφερθεί για να συνάψουν συμφωνίες με συγκεκριμένες προσφορές.
Η Λέβιτ εξήρε πάλι την δασμολογική στροφή του Τραμπ αυτή την εβδομάδα ως μια σημαντική τακτική στη διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις. Η ίδια περιέγραψε τη νεοαναγγελθείσα παύση ως μέρος σχεδίου του Τραμπ που ξεκινά από την αρχή.
«Τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταμάτητα για να γίνουν συμφωνίες και οι χώρες αυτές σοφά άκουσαν την προειδοποίηση του προέδρου Τραμπ να μην προβούν σε αντίποινα. Ως αποτέλεσμα, ανταμείφθηκαν με μια παύση 90 ημερών και σημαντικά χαμηλότερους αμοιβαίους δασμούς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ώστε να μπορούν να βρεθούν πιθανές λύσεις», δήλωσε.
Η Λέβιτ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Τραμπ να αλλάξει πορεία όσον αφορά τους αμοιβαίους δασμούς, οι οποίοι όμως έχουν κάνει τις παγκόσμιες αγορές να παραπαίουν μετά τη σύντομη επιβολή τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Ελπίζει ότι θα υπάρξουν καλές συμφωνίες πριν από την εκπνοή των 90 ημερών και ότι θα κλείσουμε αυτές τις συμφωνίες το συντομότερο δυνατό, χώρα προς χώρα, εξατομικευμένες συμφωνίες για κάθε χώρα», δήλωσε.
Όταν ρωτήθηκε τι θα πρέπει να δει ο πρόεδρος για να παρατείνει την παύση, η Λέβιτ απάντησε: «Όταν φτάσει η προθεσμία των 90 ημερών, ο πρόεδρος θα λάβει αυτή την απόφαση». Όσον αφορά στην Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αισιόδοξος για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ανοιχτός σε μια συμφωνία με την Κίνα. Αν η Κίνα συνεχίσει να επιβάλλει αντίποινα, αυτό δεν είναι καλό για εκείνη», κατέληξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.