Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατανοεί καλύτερα από οποιονδήποτε Ευρωπαίο ηγέτη την κατάσταση στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης των βασικών αιτιών της σύγκρουσης.
Κατά τη διάρκεια του Διπλωματικού Φόρουμ στην Αττάλεια, ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, συζητώντας θέματα όπως η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή και η διμερής οικονομική συνεργασία.
Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, στρατηγός Keith Kellogg, πρότεινε πιθανή διχοτόμηση της χώρας σε ζώνες ελέγχου, με βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα στα δυτικά και ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά, ως μια πιθανή λύση στη συρράξη.
Πιο αναλυτικά:
«Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι καταλαβαίνει πολλά περισσότερα για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία από οποιονδήποτε ηγέτη της Ευρώπης», δήλωσε σήμερα, ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Μιλώντας στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας στα νότια της Τουρκίας, ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι ο Τραμπ κατανοεί την ανάγκη αντιμετώπισης των βασικών αιτιών της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, για την επίλυση του προβλήματος.
Ο Ρώσος υπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν με τον οποίον συζήτησε την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε σήμερα (Σάββατο) το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και την διμερή οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ίδιου υπουργείου.
Η δήλωση του Λαβρόφ πάντως έρχεται μετά την δήλωση του προέδρου Τραμπ ότι η Ρωσία πρέπει να κινητοποιηθεί γιατί σκοτώνονται άνθρωποι στην Ουκρανία, όπως και μετά την συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, με τον πρόεδρο Πούτιν.
Επίσης όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, πρότεινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να διχοτομηθεί, όπως το Βερολίνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον Guardian, η πρόταση γίνεται καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μην αποδέχεται την εκεχειρία.
Ο στρατηγός Keith Kellogg φάνηκε να προτείνει ότι η χώρα θα μπορούσε να χωριστεί σε ζώνες ελέγχου, με βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα ως μέρος μιας “δύναμης καθησυχασμού” στα δυτικά και τις δυνάμεις της Μόσχας στα ανατολικά.
Μεταξύ τους θα υπήρχαν ουκρανικές δυνάμεις και μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, αλλά οι ΗΠΑ δεν θα παρείχαν χερσαίες δυνάμεις, υποστήριξε ο Kellogg. “Θα μπορούσατε σχεδόν να το κάνετε να μοιάζει με αυτό που συνέβη με το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν είχατε μια ρωσική ζώνη, μια γαλλική ζώνη και μια βρετανική ζώνη”, δήλωσε στην εφημερίδα Times o Kellogg.
Το Κίεβο δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις παρατηρήσεις.