Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε διπλωματική περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία, επισκεπτόμενος το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Καμπότζη, με στόχο να προβάλει την Κίνα ως σταθερό εμπορικό εταίρο και να δημιουργήσει συμμαχίες απέναντι στις ΗΠΑ.
Η περιοδεία πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντασης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τις χώρες της περιοχής να ανησυχούν μήπως βρεθούν στο επίκεντρο των εμπορικών αντιπαραθέσεων και να επηρεαστούν αρνητικά από τους αμερικανικούς δασμούς.
Πιο αναλυτικά:
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε έκκληση στο Βιετνάμ να δώσει από κοινού με την Κίνα τον αγώνα για την προάσπιση του «πολυμερούς εμπορίου», καθώς ξεκινά μια διπλωματική περιοδεία υψηλού κινδύνου στις μεγάλες οικονομίες της περιοχής, οι οποίες βασίζονται στις εξαγωγές. Ο Σι προσπαθεί να θέσει την χώρα του στο κέντρο, μιας εμπορικής συμμαχίας απέναντι στις ΗΠΑ, ώστε η Κίνα να φαίνεται ως σταθερός εταίρος σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Κινέζος ηγέτης έφτασε στο υπό κομμουνιστική ηγεσία Βιετνάμ τη Δευτέρα και πρόκειται να επισκεφθεί τη Μαλαισία και την Καμπότζη από την Τρίτη έως την Παρασκευή – χώρες που έχουν δει αυξανόμενους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς με την Κίνα τα τελευταία χρόνια. Έχουν επίσης δει την επιβολή υψηλών δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ στις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ.
Η περιοδεία του Σι έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε τους “αμοιβαίους” δασμούς του στις περισσότερες χώρες για 90 ημέρες – περιορίζοντας το επίκεντρο του εμπορικού του πολέμου εξ ολοκλήρου στην Κίνα.
Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας
Καθώς η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο ανταλλάσσουν δασμούς ρεκόρ, τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας -που ακόμη δεν έχουν πάρει ανάσα από τους δασμούς των ΗΠΑ που έχουν πλέον ανασταλεί- γίνονται όλο και πιο ανήσυχα μήπως βρεθούν στο στόχαστρο των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Επιδιώκοντας να επωφεληθεί από την αναταραχή που προκάλεσε ο Τραμπ με την επιβολή δασμών, ο πρόεδρος Σι αναμένεται να προβάλει την Κίνα ως αξιόπιστο εταίρο και υπερασπιστή του παγκόσμιου εμπορίου. Το Βιετνάμ και η Καμπότζη συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από τους δασμούς του Τραμπ, οι οποίοι είχαν οριστεί σε 46% και 49% αντίστοιχα πριν «παγώσουν».
Αλλά ενώ οι χώρες στρώνουν το κόκκινο χαλί για τον Σι, πρέπει επίσης να κινηθούν προσεκτικά – και να αποφύγουν να εμφανιστούν ότι τάσσονται στο πλευρό της Κίνας, γιατί ενδέχεται να διακινδυνεύσουν να προκαλέσουν τον Τραμπ κατά τη διάρκεια των δικών τους διαπραγματεύσεων για τους εκκρεμείς δασμούς.
Κάποιοι είναι επιφυλακτικοί για την πλημμύρα από φθηνά κινεζικά προϊόντα που αποκλείονται πλέον από τις αμερικανικές αγορές λόγω των υψηλών δασμών και ενδεχομένως θα πλημμυρίσουν άλλες αγορές. Η Κίνα έχει ήδη εμπορικό πλεόνασμα με το Βιετνάμ, εξάγοντας 1,6 φορές την αξία που εισάγει από τον νότιο γείτονά της.
Ως μπλοκ, η Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Κίνας από το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.
Το άρθρο του προέδρου Σι
Σε ένα υπογεγραμμένο άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Βιετνάμ, ο Σι επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο ή σε έναν πόλεμο δασμών και ότι ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά.
“Οι δύο χώρες μας θα πρέπει να διαφυλάξουν αποφασιστικά το πολυμερές εμπορικό σύστημα, τις σταθερές παγκόσμιες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες και το ανοικτό και συνεργατικό διεθνές περιβάλλον”, έγραψε ο Σι, σύμφωνα με το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.
Το Βιετνάμ, μια ανερχόμενη κατασκευαστική δύναμη, έχει δει μια αύξηση των κινεζικών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, καθώς οι βιομηχανίες μεταφέρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού από την Κίνα για να επωφεληθούν από το χαμηλότερο εργατικό κόστος και να αντισταθμίσουν τις αμερικανικές εισφορές. Το εμπόριο της Κίνας με το Βιετνάμ σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2017 και 2024, καθιστώντας το κομμουνιστικό κράτος τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας στη Νοτιοανατολική Ασία.
Κατά την παραμονή του στο Ανόι, ο Σι αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς αυτούς. Οι δύο χώρες πρόκειται να υπογράψουν περίπου 40 συμφωνίες σε πολλούς τομείς – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στους σιδηροδρόμους, το αγροτικό εμπόριο και την ψηφιακή και πράσινη οικονομία, δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βιετνάμ Bui Thanh Son, σύμφωνα με το Reuters.
Το Βιετνάμ έχει εγκρίνει σχέδια για την κατασκευή σιδηροδρόμου ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα συνδέει τη βόρεια λιμενική του πόλη Χάιφονγκ με την Κίνα, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από κινεζικά δάνεια. Η χώρα επιδιώκει επίσης να αγοράσει τα επιβατικά αεροσκάφη κύριας γραμμής της Κίνας που κατασκευάζονται από την κινεζική κρατική αεροναυπηγική εταιρεία COMAC.