Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, με τον ίδιο να προσπαθεί να διατηρήσει μια αισιόδοξη στάση παρά την αυξανόμενη ένταση και την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις.
Η σύγκρουση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη λόγω της στενής οικονομικής αλληλεξάρτησης των δύο χωρών, με τις ΗΠΑ να εξαρτώνται από την Κίνα σε πολλούς κρίσιμους τομείς όπως ηλεκτρονικά προϊόντα, σπάνιες γαίες, φάρμακα και είδη καθημερινής χρήσης, ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο.
Πιο αναλυτικά:
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μπροστά του μια ακόμη ασταθή εβδομάδα, καθώς ενισχύεται ο εμπορικός πόλεμος που προκάλεσε με την Κίνα και ο ίδιος αντιμετωπίζει την επείγουσα ανάγκη να αποκλιμακώσει τη σύγκρουση, προτού προκαλέσει τεράστια ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ, σχολιάζει το CNN.
Καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Σι δεν κάνει βήματα αποκλιμάκωσης, ο Τραμπ εκτίθεται όταν διαβεβαιώνει τους Αμερικανούς ότι η “σπουδαία σχέση” του με τον Κινέζο ηγέτη θα αποτρέψει μια κρίση. Αλλά όσο δεν αρχίζουν συνομιλίες, τα χρηματιστήρια μπορεί να κατρακυλήσουν εκ νέου και οι Αμερικανοί να βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ υψηλές τιμές.
Παρά την αβεβαιότητα, ο Τραμπ δείχνει να απολαμβάνει τις πολλαπλές μάχες που ξεκίνησε. Χαρακτήρισε τον εαυτό του ως τον απόλυτο πολιτικό μαχητή και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υποδοχή του ήταν “κάπως θρυλική”. «Κάνουμε καλή δουλειά», είπε.
Αλλά η σύγκρουση του προέδρου με την Κίνα είναι μια πραγματική αναμέτρηση με πολύ υψηλότερο διακύβευμα. Το αδιέξοδο είναι πολύ σοβαρό επειδή οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας είναι στενά συνδεδεμένες. Οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την Κίνα για τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, τα ορυκτά σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και για στρατιωτικές εφαρμογές και την ρομποτική, για τα φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε σωτήρια φάρμακα και για τα πιο βασικά είδη καθημερινής ζωής, όπως τα ρούχα και τα παπούτσια.
Οι αμερικανικές εξαγωγές προϊόντων όπως η σόγια και το σόργο στην Κίνα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαβίωση των αγροτών των ΗΠΑ, αλλά οι δασμοί που επιβάλλουν και οι δύο πλευρές είναι τόσο απαγορευτικοί που το εμπόριο μπορεί ουσιαστικά να σταματήσει.
Και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να υποφέρουν τρομερά σε έναν ολοκληρωμένο εμπορικό πόλεμο και οι καταναλωτές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να πληγούν από ελλείψεις και αυξήσεις τιμών. Κάποιοι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι η Κίνα επειδή είναι απολυταρχικό καθεστώς θα έχει πολύ λιγότερο κόστος αν οι πολίτες της υποφέρουν.
Η ικανότητα του Τραμπ να παίξει μακροπρόθεσμα τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν ξαφνικά πάγωσε την περασμένη εβδομάδα τους αμοιβαίους δασμούς σε δεκάδες χώρες για 90 ημέρες, αφού οι πωλήσεις στις αγορές ομολόγων άρχισαν να υποδηλώνουν μια εξελισσόμενη χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτή την υποχώρηση την παρακολουθεί προσεκτικά το Πεκίνο.
Καθώς το χάος επιδεινώνεται, ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε περισσότερη σύγχυση το βράδυ της Παρασκευής, εξαιρώντας από τους δασμούς τις εισαγωγές κινεζικής κατασκευής smartphones και υπολογιστών. Ήταν μια προφανής αναγνώριση ότι οι ουρανοκατέβατες εισφορές σε αυτά τα είδη θα μπορούσαν να πλήξουν την τεχνολογική βιομηχανία και τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Αλλά την Κυριακή, η κυβέρνηση επέμεινε ότι τα προϊόντα αυτά θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε νέους δασμούς σε χαμηλότερο επίπεδο, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Φάνηκε έτσι να κάνει απρογραμμάτιστες και σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες έχουν επανειλημμένα τρομάξει τις αγορές.

Σύγχυση από τα μηνύματα της κυβέρνησης
Όπως έχει κάνει αρκετές φορές, η κυβέρνηση επιμένει ότι οι ξαφνικές κινήσεις της και τα ασυνεπή μηνύματά της ήταν μέρος του σχεδίου από την αρχή. «Αυτό είναι άλλο ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς ο πρόεδρος Τραμπ είχε από την αρχή ένα λεπτομερές σχέδιο που εκτελείται ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες», δήλωσε ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ στην εκπομπή “Sunday Morning Futures” του Fox News.
Εξήγησε το σκεπτικό της κυβέρνησης ότι τα εν λόγω είδη είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και ως εκ τούτου απαιτείται διαφορετική μεταχείριση για τα εργοστάσια “επανατοποθέτησης” που θα κατασκευαστούν. Η κυβέρνηση επιμένει ότι η στρατηγική της αποδίδει, υποστηρίζοντας ότι δεκάδες χώρες που περιλαμβάνονται στους αμοιβαίους δασμούς, οι οποίοι έχουν πλέον ανασταλεί, έσπευσαν να προσφέρουν εκπληκτικές συμφωνίες στον Τραμπ για να αποφύγουν την αμερικανική πίεση.
Ο Λευκός Οίκος εφαρμόζει τώρα παρόμοια λογική και στην Κίνα, στοιχηματίζοντας ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας θα αναγκάσει τον Σι να προσφέρει παραχωρήσεις απέναντι στα μακροχρόνια παράπονα των ΗΠΑ που περιλαμβάνουν την πρόσβαση στην αγορά, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και μια τεράστια εμπορική ανισορροπία που ο Τραμπ επιμένει ότι αποτελεί απόδειξη πως το Πεκίνο κλέβει την Ουάσινγκτον.
Τα μέτρα για την Κίνα και η αντίδραση του Πεκίνου με την περιοδεία του προέδρου Σι
“Πρόκειται για ένα είδος συστήματος δύο κόσμων. Υπάρχει μια διαδικασία για την Κίνα, και αυτή είναι πολύ, πολύ εκκολαπτόμενη … και στη συνέχεια η διαδικασία για όλους τους άλλους”, δήλωσε ο Kevin Hassett, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, στον Jake Tapper του CNN στην εκπομπή “State of the Union” την Κυριακή. “Έτσι, η διαδικασία για όλους τους άλλους είναι ομαλή, είναι ξεκάθαρη. Οι άνθρωποι έρχονται στην πόλη με μεγάλες, μεγάλες προσφορές”.
Η προσέγγιση Τραμπ είναι επικίνδυνη και μπορεί να μην λάβει υπόψη της τις πολυπλοκότητες της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας και την πολιτική δυναμική στο Πεκίνο. Αυτό συμβαίνει επειδή η προσπάθεια του Σι να μετατρέψει τη χώρα του σε κυρίαρχη μεγάλη δύναμη, βασίζεται στην άποψη ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν ιστορικά υιοθετήσει πολιτικές αποικιοκρατικού τύπου για να καταστείλουν την κινεζική επιρροή και να της στερήσουν τη θέση που της αναλογεί στον κόσμο.
Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο για τον Σι να φανεί ότι υποχωρεί σε αυτό που η Κίνα θεωρεί ως αμερικανικό εκφοβισμό. Και αυτό φαίνεται από την επίσκεψη του Σι στο Βιετνάμ και την περιοδεία στις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, την οποία θα κάνει ο Κινέζος πρόεδρος, φεύγοντας από το Βιετνάμ.