Παρά τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν βιάζεται» να στηρίξει «στρατιωτική δράση κατά της Τεχεράνης» και δήλωσε ότι «το πρώτο μου σενάριο είναι πως το Ιράν έχει την ευκαιρία να έχει μια σπουδαία χώρα και να ζήσει ευτυχισμένο χωρίς θάνατο», το Ισραήλ δεν αποκλείει ένα χτύπημα κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι δεν έχει απαγορεύσει στο Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, όμως επεσήμανε: «Αν υπάρξει δεύτερη επιλογή, νομίζω ότι θα είναι πολύ κακή για το Ιράν και νομίζω ότι το Ιράν θέλει να μιλήσει».
Την ίδια ώρα, Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι «έχουμε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές ότι το Ισραήλ σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση στα πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν. Αυτό πηγάζει από τη δυσαρέσκεια του Ισραήλ για τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και από την ανάγκη του Νετανιάχου για σύγκρουση ως μέσο πολιτικής επιβίωσης».
«Μια επίθεση θα προκαλέσει μια σκληρή και αμετάκλητη απάντηση από το Ιράν», τόνισε.
Το Ισραήλ εξετάζει την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις
Παρά τις επιφυλάξεις από την πλευρά της Ουάσινγκτον, η Ιερουσαλήμ φαίνεται αποφασισμένη να εξετάσει τις δικές της εναλλακτικές απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο και ακόμη δύο άτομα με γνώση των επαφών, το Ισραήλ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός περιορισμένου χτυπήματος στους επόμενους μήνες, παρά τη σαφή άρνηση του Τραμπ να στηρίξει μια τέτοια επιχείρηση στο άμεσο μέλλον.
Όπως αποκάλυψαν οι πηγές στο Reuters, το Ισραήλ έχει προτείνει στην Ουάσινγκτον σειρά σεναρίων για επίθεση, με χρονικούς ορίζοντες που εκτείνονται από την άνοιξη έως και το καλοκαίρι, ενώ τα σχέδια περιλαμβάνουν συνδυασμό αεροπορικών πληγμάτων και καταδρομικών επιχειρήσεων, τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καθυστερήσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από μερικούς μήνες έως και περισσότερο από έναν χρόνο.
Οι New York Times μετέδωσαν ότι σε πρόσφατη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε στον Νετανιάχου πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να δώσουν προτεραιότητα στη διπλωματία και δεν σκοπεύουν προς το παρόν να στηρίξουν μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Επίθεση στο Ιράν χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ
Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν πλέον ότι μπορούν να εκτελέσουν ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα που θα απαιτεί πολύ μικρότερη αμερικανική υποστήριξη, σε σύγκριση με τα αρχικά σχέδια που είχαν υποβληθεί στην κυβέρνηση Τραμπ.
Η εν λόγω προσέγγιση παραμένει ριψοκίνδυνη, ειδικά τη στιγμή που ξεκινούν εκ νέου οι προκαταρκτικές συνομιλίες Ουάσινγκτον–Τεχεράνης στη Ρώμη, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να περιπλέξει την ήδη εύθραυστη ισραηλινοαμερικανική συνεργασία.
Σύμφωνα με δύο πρώην ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, τμήματα των ισραηλινών σχεδίων είχαν παρουσιαστεί ήδη από πέρυσι στις ΗΠΑ, ωστόσο σχεδόν όλα προϋπέθεταν εκτεταμένη υποστήριξη από αμερικανικής πλευράς, είτε μέσω στρατιωτικής εμπλοκής είτε μέσω διαμοιρασμού πληροφοριών.
Το Ισραήλ έχει επίσης ζητήσει από την Ουάσινγκτον να το υποστηρίξει εφόσον το Ιράν απαντήσει με αντίποινα.
Το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού δεν σχολίασε το δημοσίευμα, ενώ ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για χτύπημα στο Ιράν».
Η αντιπαράθεση κλιμακώνεται τη στιγμή που το Τελ Αβίβ επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζει ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Τεχεράνη πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη αποσυναρμολόγηση του πυρηνικού της προγράμματος.