Φοιτητές στη Σερβία συνεχίζουν τον αποκλεισμό της δημόσιας τηλεόρασης για πέμπτη ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για την ανεπαρκή κάλυψη των κινητοποιήσεών τους και ζητώντας τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρονικών Μέσων.
Ο αποκλεισμός, που έχει προκαλέσει τη διακοπή των κανονικών προγραμμάτων της τηλεόρασης, φέρνει στο προσκήνιο τις εντάσεις ανάμεσα στους φοιτητές και την κυβέρνηση, με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να καλεί σε δράση για την αποκατάσταση της λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Παράλληλα, η Επίτροπος της ΕΕ Μάρτα Κος εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα.
Πιο αναλυτικά
Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα ο αποκλεισμός της δημόσια τηλεόρασης της Σερβίας από φοιτητές. Η τηλεόραση αναγκάστηκε να διακόψει την κανονική ροή του προγράμματος, δεν μεταδίδονται δελτία ειδήσεων και εκπομπές παρά μόνο ταινίες και επαναλήψεις σήριαλ.
Από την περασμένη Δευτέρα το βράδυ ομάδες περιφρούρησης των φοιτητών βρίσκονται μπροστά από τις εισόδους του κτιρίου της τηλεόρασης κα δεν επιτρέπουν την είσοδο των εργαζομένων. Στον αποκλεισμό της δημόσιας τηλεόρασης προχώρησαν οι φοιτητές διότι, όπως υποστηρίζουν, δεν κάλυπτε επαρκώς τις κινητοποιήσεις που διαρκούν για περισσότερους από 4 μήνες. Αίτημα τους αποτελεί επίσης και η σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρονικών Μέσων (REM) η οποία δεν λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2024.
Από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής την περιφρούρηση του αποκλεισμού της δημόσιας τηλεόρασης ανέλαβαν Μουσουλμάνοι φοιτητές του πανεπιστημίου του Νόβι Πάζαρ για να μπορέσουν οι Χριστιανοί συνάδελφοι τους να γιορτάσουν το Πάσχα. Καθημερινά και κυρίως τις βραδινές ώρες έξω από το κτήριο τη τηλεόρασης προσέρχονται και απλοί πολίτες για να συμπαρασταθούν στους φοιτητές.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδικάζοντας τον αποκλεισμό της δημόσιας τηλεόρασης δήλωσε ότι η υπομονή των αρχών εξαντλείται και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ομαλή λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Στο στόχαστρο του Βούτσιτς βρέθηκαν για ακόμη μία φορά οι πανεπιστημιακοί καθηγητές τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τη φοιτητική εξέγερση.
Σημειώνεται ότι η σερβική κυβέρνηση διέκοψε πριν από έναν μήνα τη μισθοδοσία εκείνων των καθηγητών που υποστήριξαν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, το ίδιο συνέβη και με τους καθηγητές στη Μέση εκπαίδευση στα σχολεία που βρισκόταν υπό κατάληψη.
Ο Πρύτανης του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Βλάνταν Τζόκιτς κλήθηκε χθες, Μεγάλη Παρασκευή, για να καταθέσει στην εγκληματολογική υπηρεσία της αστυνομίας ως ύποπτος για το ποινικό αδίκημα της κατάχρησης εξουσιών.
«Αυτή είναι δίωξη των κοσμητόρων, των καθηγητών, των φοιτητών και ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ελπίζω ότι η κοινότητα μας θα παραμείνει ενιαία και ενωμένη» δήλωσε ο πρύτανης βγαίνοντας από το αστυνομικό τμήμα μπροστά από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες φοιτητές και πολίτες σε ένδειξη συμπαράστασης.
Την ανησυχία της εξέφρασε η Επίτροπος για την διεύρυνση της ΕΕ Μάρτα Κος. «Παρακολουθώ στενά την κατάσταση στη Σερβία και προτρέπω όλους να απέχουν από περαιτέρω εντάσεις. Ανησυχώ για την ποινική δίωξη του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου» αναφέρει σε ανάρτηση της στο διαδίκτυο η Ευρωπαία Επίτροπος.