Η κατάπαυση πυρός 30 ωρών που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας σχετικά με την παραβίασή της, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηρεί σιγή. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν επιχείρησε να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, ωστόσο η Ουάσινγκτον φαίνεται να υποστηρίζει το Κίεβο.
Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται κρίσιμη, με σημαντικές διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου για κοινή εκμετάλλευση των πόρων της Ουκρανίας. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τον Τραμπ να αντιμετωπίζει προκλήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Πιο αναλυτικά
Κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί η κατάπαυση πυρός 30 ωρών στην Ουκρανία που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, το Μεγάλο Σάββατο. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για το ποιος παραβίασε την κατάπαυση πυρός, ενώ ο Τραμπ τηρεί σιγήν ιχθύος.
Της Εύης Απολλωνάτου
Μόλις ανακοινώθηκε η κατάπαυση πυρός προκλήθηκε πλήθος ερωτημάτων για τα πραγματικά κίνητρα πίσω από την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι πιθανόν ο Ρώσος Πρόεδρος να ήθελε να δείξει το καλό πρόσωπο του στις ΗΠΑ αφού Ντόναλντ Τραμπ και Μαρκ Ρούμπιο δημοσίως είπαν ξεκάθαρα ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον εξαντλείται και αν δεν υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες θα αποχωρήσουν.
Η αναλύτρια για θέματα Ασφάλειας, Χάνα Σελέστ από την Οδησσό εξήγησε στο BBC ότι ο Πούτιν ενδεχομένως ήθελε την προσωρινή κατάπαυση πυρός εξαιτίας των αρνητικών δηλώσεων από τον Λευκό Οίκο. Ο Πούτιν «έπρεπε να δείξει κάτι στον Λευκό Οίκο για να δημιουργήσει μια εικόνα ότι είναι έτοιμος γι’ αυτό (σ.σ. για την ειρήνη στην Ουκρανία), είπε η αναλύτρια.
Αν, λοιπόν, ο στόχος του Ρώσου Προέδρου ήταν να καλοπιάσει την Ουάσινγκτον τότε δεν είναι ξεκάθαρο αν τον πέτυχε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει σχολιάσει την κατάπαυση πυρός και δεν έχει πάρει θέση για το ποιος ευθύνεται πού πρακτικά δεν τηρήθηκε.
Ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, φαίνεται να τάσσεται με την γραμμή του Κιέβου, για παράταση της εκεχειρίας σε 30 ημέρες. «Η Ουάσινγκτον θα καλωσόριζε την παράτασή της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αυτό σημαίνει ότι «μπαλάκι» πηγαίνει και πάλι στην Μόσχα.
Ο «πονοκέφαλος» του Τραμπ
Το δεδομένο είναι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος βλέπει πώς η δήλωση του ότι μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες ήταν υπερβολική και δείχνει να τον εκθέτει στην γεωπολιτική σκακιέρα.
«Πάει η ιδέα ότι ο πρόεδρος μπορεί να χτυπήσει τα δάχτυλά του και να φέρει την ειρήνη. Ούτε θέλει να βουλιάξει από περίπλοκα ζητήματα τερματισμού ενός πολέμου, ούτε να παράσχει τους στρατιωτικούς πόρους για να βοηθήσει την Ουκρανία να τον πολεμήσει. Υποψιάζομαι ότι έχει αρχίσει επιτέλους να αντιλαμβάνεται ότι η επιρροή του στον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πολύ μικρότερη από ό,τι φανταζόταν», σχολίασε ο δημοσιογράφος του Economist, Άνταμ Ρόμπερτς.
Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι ότι στη γεωπολιτική η παραίτηση μπορεί να είναι εξίσου δαπανηρή με το να ενεργήσεις. Ο κ. Τραμπ το έχει αποδείξει αυτό ο ίδιος: το να αποκόψει έναν σύμμαχο, ενώ δεν μπορεί να αναγκάσει έναν εχθρό να συμβιβαστεί, στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η Αμερική είναι αδύναμη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βιαστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 2021. Αυτή η ήττα για την υπερδύναμη φάνηκε να σηματοδοτεί ότι δεν είναι πρόθυμη να προβάλει αποτελεσματική ισχύ σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτό σίγουρα ενθάρρυνε τον κ. Πούτιν να προχωρήσει με την πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία μόλις λίγους μήνες αργότερα».
Κρίσιμη εβδομάδα για το Ουκρανικό και τα βλέμματα στρέφονται στο Λονδίνο
Η εβδομάδα που ξεκινάει από την Δευτέρα του Πάσχα αναμένεται να φέρει αρκετές εξελίξεις και πολλές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό. Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν στο Λονδίνο για να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τον πόλεμο.
Ήδη την περασμένη Πέμπτη ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ουκρανία κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν τις εξελίξεις. Από τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο φάνηκε ότι οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και πλέον η Ουάσινγκτον βλέπει πιο θετικά την εμπλοκή των ευρωπαϊκών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο προθέσεων Ουάσινγκτον και Κιέβου για μία συμφωνία για κοινή εκμετάλλευση των πόρων της Ουκρανίας. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες στον διεθνή Τύπο το μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου στο οποίο θα συμμετέχουν οι δύο χώρες. Το σχέδιο αναγνωρίζει τη «σημαντική οικονομική και υλική υποστήριξη» που παρέχει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Ωστόσο δεν διευκρινίζει αν τα κέρδη από τις μελλοντικές επενδύσεις θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθεί η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, που έχει ήδη σταλεί στο Κίεβο επί κυβέρνηση Μπάιντεν.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι Ουκρανία και Ευρώπη επί του παρόντος έχουν έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο χωρίς προβλήματα. Κατά συνέπεια προκύπτει το ερώτημα ποια θα είναι η στάση του Τραμπ από εδώ και πέρα απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης ή να κάνει παραχωρήσεις.