Με δάκρυα στα μάτια και προσευχές στα χείλη, χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν την Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, αποχαιρετώντας έναν από τους πιο χαρισματικούς και ταπεινούς πνευματικούς ηγέτες των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, γεννημένος ως Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, έφυγε από τη ζωή στις 7.35 π.μ. την Δευτέρα του Πάσχα (21 Απριλίου 2025), αφήνοντας πίσω του ένα αναμφισβήτητο αποτύπωμα κοινωνικής ευαισθησίας, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και διαρκούς προσπάθειας για ενότητα και ταπεινότητα στην καρδιά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, με βαθιά θλίψη πρέπει να ανακοινώσω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας Φραγκίσκου», ανακοίνωσε ο καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ στο τηλεοπτικό κανάλι του Βατικανού. «Στις 7:35 σήμερα το πρωί ο επίσκοπος της Ρώμης Φραγκίσκος επέστρεψε στον οίκο του Πατέρα».
Η 12ετής παποσύνη του χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις, εσωτερικές διενέξεις και διαρκείς προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν, παρέμεινε ενεργός μέχρι το τέλος, επιχειρώντας να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις συντηρητικές και προοδευτικές φωνές της Εκκλησίας.
Pope Francis died on Easter Monday, April 21, 2025, at the age of 88 at his residence in the Vatican’s Casa Santa Marta. pic.twitter.com/jUIkbplVi2
— Vatican News (@VaticanNews) April 21, 2025
Η αιτία θανάτου του Ποντίφικα
«Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια», ανέφερε ο γιατρός του Βατικανού, Αντρέα Αρκάντζειλι, στο πιστοποιητικό θανάτου του 88χρονου Ποντίφικα που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε πέσει σε κώμα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.
VATICAN CITY—Official cause of death issued.
Pope Francis died of a stroke, followed by a coma and cardiovascular collapse (likely from his ongoing fight against pneumonia and other comorbidities).“REPORT OF DEATH OF HIS HOLINESS FRANCIS
I certify that His Holiness Francis… pic.twitter.com/TGoCFVjBnI— Bree A Dail (@breeadail) April 21, 2025
Ζήτησε να ταφεί «στη γη» χωρίς ταφικό διάκοσμο
Στη διαθήκη του, που επίσης δημοσιοποιήθηκε από το Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι η τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Στο κείμενο διευκρινίζεται ότι ο Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «στο έδαφος, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο διάκοσμο» αλλά μόνο με το όνομά του, γραμμένο στα λατινικά, «Franciscus». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ποντίφικας είχε φροντίσει να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας του από έναν ανώνυμο δωρητή.
Τι αναφέρει η πνευματική διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου
«Δια του ελέους και της εκλογής
Στο όνομα της Αγίας Τριάδας. Αμήν.
Καθώς αισθάνομαι ότι πλησιάζει η δύση της επίγειας ζωής μου και με σταθερή ελπίδα στην αιώνια ζωή, επιθυμώ να διατυπώσω τις τελευταίες μου επιθυμίες αποκλειστικά και μόνο όσον αφορά τον τόπο της ταφής μου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου και κατά τη διάρκεια του ποιμαντικού μου έργου ως ιερέα και επισκόπου, εμπιστευόμουν πάντοτε τον εαυτό μου στη Μητέρα του Κυρίου μας, την Υπεραγία Παρθένο Μαρία. Για το λόγο αυτό, ζητώ να αναπαυθεί η θνητή σορός μου – αναμένοντας την ημέρα της Ανάστασης – στην Παπική Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε.
Εύχομαι το τελευταίο γήινο ταξίδι μου να τελειώσει ακριβώς σε αυτό το αρχαίο ιερό, όπου πάντα σταματούσα για να προσευχηθώ στην αρχή και στο τέλος κάθε Αποστολικού Ταξιδιού, εμπιστευόμενος με σιγουριά τις προθέσεις μου στην άμωμη Μητέρα και δίνοντας ευχαριστίες για την ευγενική και μητρική της φροντίδα.
Ζητώ να ετοιμαστεί ο τάφος μου στην ταφική κόγχη στον πλάγιο διάδρομο μεταξύ του παρεκκλησίου του Παύλου (παρεκκλήσι του Salus Populi Romani) και του παρεκκλησίου Σφόρτσα της Βασιλικής, όπως φαίνεται στο συνημμένο σχέδιο.
Ο τάφος θα πρέπει να είναι στο έδαφος: απλός, χωρίς ιδιαίτερο διάκοσμο, φέροντας μόνο την επιγραφή: Φραγκίσκος.
Το κόστος της προετοιμασίας της ταφής θα καλυφθεί από ένα ποσό που παρέχεται από έναν ευεργέτη, το οποίο έχω φροντίσει να μεταφερθεί στην Παπική Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Έχω δώσει τις απαραίτητες οδηγίες σχετικά με αυτό στον καρδινάλιο λάντας Μακρίτσκας, έκτακτο επίτροπο της Βασιλικής της Λιβερίας.
Είθε ο Κύριος να δώσει την κατάλληλη ανταμοιβή σε όλους εκείνους που με αγάπησαν και συνεχίζουν να προσεύχονται για μένα. Τα βάσανα που σημάδεψαν το τελευταίο μέρος της ζωής μου, τα προσφέρω στον Κύριο, για την ειρήνη στον κόσμο και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών.
Είθε ο Κύριος να δώσει την κατάλληλη ανταμοιβή σε όλους εκείνους που με αγάπησαν και που συνεχίζουν να προσεύχονται για μένα. Τα βάσανα που σημάδεψαν το τελευταίο μέρος της ζωής μου, τα προσφέρω στον Κύριο, για την ειρήνη στον κόσμο και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών.
Σάντα Μάρτα, 29 Ιουνίου 2022
Φραγκίσκος»
Pope Francis’ spiritual testament, dated 29 June 2022, has been published, giving indications for his burial in the Basilica of Saint Mary Major.https://t.co/8KH3Yi2cF1
— Vatican News (@VaticanNews) April 21, 2025
Εντός του Σαββατοκύριακου η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου αναμένεται να τελεστεί εντός του Σαββατοκύριακου (26-27/5). Δεν έχει ληφθεί, όμως, ακόμη η τελική απόφαση.
Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, το Κονκλάβιο των Καρδιναλίων είναι πιθανό να ξεκινήσει στο διάστημα από 5 έως 10 Μαΐου.
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός – Εκκινούν οι διαδικασίες της κηδείας και της διαδοχής
Η σορός του Πάπα Φραγκίσκου πρόκειται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στις 23 Απριλίου. Από το Βατικανό έγινε γνωστό ότι το Άγιο Έτος των Καθολικών (την έναρξη του οποίου είχε κηρύξει ο Πάπας Φραγκίσκος στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου) θα συνεχιστεί, αν και θα πρέπει να αναβληθούν -υποχρεωτικά- κάποιες προγραμματισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Χιλιάδες στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό
Ο θάνατος του Ποντίφικα, ο οποίος σφράγισε την ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με το μήνυμα της ταπεινότητας, της αγάπης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Από τις πρώτες, κιόλας, ώρες της είδησης του θανάτου του , πλήθη πιστών συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, σε μια σιωπηλή και συγκινητική πομπή αποχαιρετισμού, μεταφέροντας λουλούδια, εικόνες και προσευχές για τον Πάπα που άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων.



Οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων χτύπησαν 88 φορές όσα τα χρόνια ζωής του Ποντίφικα
Οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων ήχησαν 88 φορές, τιμώντας τον Πάπα Φραγκίσκο. «88 χτυπήματα για 88 χρόνια ζωής…θα ακολουθήσει ομοβροντία από όλες τις καμπάνες του καθεδρικού ναού», εξήγησε η υπηρεσία της Παναγίας των Παρισίων.
🚨🇫🇷🇻🇦 FLASH | 88 coups de cloches résonnent à Notre-Dame de Paris après le décès du Pape François, à 88 ans.
— Cerfia (@CerfiaFR) April 21, 2025
Τα τελετουργικά της Αγίας Έδρας, τα «βήματα» προς την αιωνιότητα και το Κονκλάβιο
Ο 266ος Ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπήρξε πνευματικός ηγέτης για 1,4 δισεκατομμύρια καθολικούς ανά τον κόσμο, και η πορεία του από την εκλογή του το 2013 έως την τελευταία του πνοή χαρακτηρίστηκε από έμφαση στην ταπεινότητα, την αλληλεγγύη και τη μεταρρύθμιση.
Η απώλειά του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την Αγία Έδρα, που πλέον εισέρχεται σε μεταβατική φάση μέχρι την εκλογή νέου Πάπα.
Επιβεβαίωση θανάτου και τα πρώτα τελετουργικά
Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του Πάπα, οι αρμόδιες Αρχές του Βατικανού ξεκίνησαν τις διαδικασίες επιβεβαίωσης. Σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, την ευθύνη φέρει το υγειονομικό τμήμα του Βατικανού και ο camerlengo της Ρωμαϊκής Εκκλησίας, ο διαχειριστής της περιουσίας και των εσόδων της Αγίας Έδρας.
Αυτή τη στιγμή τα συγκεκριμένα καθήκοντα εκτελεί ο ιρλανδικής καταγωγής καρδινάλιος Κέβιν Τζόζεφ Φάρελ, ηλικίας 77 ετών, ο οποίος επιφορτίστηκε με την επίσημη πιστοποίηση του θανάτου και την επίβλεψη των πρώτων βημάτων των τελετουργικών.
Μετά την επιβεβαίωση, η σορός του πάπα Φραγκίσκου μεταφέρθηκε στο ιδιωτικό παρεκκλήσι του και τοποθετήθηκε σε ξύλινο φέρετρο με επένδυση από ψευδάργυρο. Οι προηγούμενοι ποντίφικες θάβονταν σε τρία ένθετα φέρετρα από κυπαρίσσι, μόλυβδο και βελανιδιά.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Φάρελ επισκέφθηκε τη σορό του πάπα Φραγκίσκου και φώναξε το όνομά του για να τον «ξυπνήσει».
Εφόσον δεν ανταποκρίθηκε, σε μια συμβολική τελετή που σηματοδοτεί το τέλος της παποσύνης, έσπασε η παπική σφραγίδα -γνωστή ως «Δαχτυλίδι του Ψαρά»- που χρησιμοποιείται για να σφραγίζει επίσημα παπικά έγγραφα. Ο camerlengo χρησιμοποίησε ειδικό σφυρί για να τη συντρίψει, μια βαθιά τελετουργική πράξη που «αποτρέπει οποιαδήποτε παραχάραξη» και «επιβεβαιώνει τη λήξη της παποσύνης».
Περίοδος πένθους
Αμέσως μετά τις πρώτες τελετουργίες, το Βατικανό αναμένεται να κηρύξει πένθος 9 ημερών, γνωστό ως Novendiale. Παράλληλα, η Ιταλία ενδέχεται να ανακοινώσει και εθνική ημέρα πένθους. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών θα τελούνται λειτουργίες και επιμνημόσυνες δεήσεις, ώστε οι καθολικοί ανά τον κόσμο να μπορέσουν να τιμήσουν τον εκλιπόντα ποντίφικα.
Σημαντική στιγμή θα είναι η δημόσια έκθεση της σορού του Πάπα. Σε αντίθεση με παλαιότερες πρακτικές, το ταριχευμένο σώμα του Πάπα Φραγκίσκου δεν θα τοποθετηθεί σε ανυψωμένο βάθρο, αλλά πιθανότατα θα παραμείνει στο φέρετρο. Η επιλογή αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με την επιθυμία του για απλότητα και την αποστροφή του προς πομπώδεις τελετές.
Η σορός του θα μεταφερθεί με επίσημη πομπή στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου χιλιάδες πιστοί, επίσημοι και διεθνείς ηγέτες θα μπορέσουν να τον αποχαιρετήσουν.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του sede vacante -της περιόδου κατά την οποία «ο θρόνος είναι κενός»- η διοίκηση της Εκκλησίας περνά προσωρινά στα χέρια του Κολλεγίου των Καρδιναλίων. Κατά το διάστημα αυτό, δεν λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις έως την εκλογή νέου Πάπα.
Η τελετή της κηδείας
Η κηδεία ενός Πάπα πραγματοποιείται συνήθως λίγες ημέρες μετά τον θάνατό του. Ένα σημαντικό σκέλος των διαδικασιών είναι ο ενταφιασμός. Αν και παραδοσιακά οι Πάπες ενταφιάζονταν σε τριπλό φέρετρο. Κατά την τελετή, το φέρετρο θα σφραγιστεί αφού πρώτα τοποθετηθεί ένα λευκό μεταξωτό ύφασμα στο πρόσωπό του, σε μια συμβολική κίνηση μετάβασης από τη ζωή στην αιωνιότητα.
Μέσα στο φέρετρο θα τοποθετηθούν:
- ένα σακουλάκι με νομίσματα που κόπηκαν κατά τη διάρκεια της παποσύνης του
- το rogito, ένα έγγραφο που περιγράφει τη ζωή και το έργο του Πάπα, το οποίο παραδοσιακά διαβάζεται πριν τη σφράγιση του φέρετρου
Το Κονκλάβιο
Μετά την κηδεία και την ταφή, το επόμενο καθοριστικό στάδιο είναι το Κονκλάβιο – η μυστική συνεδρίαση των Καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα.
Το Κονκλάβιο συγκαλείται συνήθως 15 έως 20 ημέρες μετά τον θάνατο του Πάπα. Το διάστημα αυτό αξιοποιείται για τις προετοιμασίες από το Κολλέγιο των Καρδιναλίων, που ασκεί προσωρινή διοίκηση.
Πρόεδρος του Κονκλαβίου αναμένεται να είναι ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, ηλικίας 91 ετών, σημερινός κοσμήτορας του Κολλεγίου.
Εφόσον δεν μπορεί να ψηφίσει λόγω ηλικίας, τη διαδικασία θα συντονίσει πιθανότατα ο υποκοσμήτορας ή άλλος ανώτερος καρδινάλιος κάτω των 80 ετών.
Μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών, έως 120 στον αριθμό, μπορούν να συμμετάσχουν στην εκλογή. Η διαδικασία περιλαμβάνει πολλαπλούς γύρους ψηφοφορίας.
Αν δεν εκλεγεί Πάπας με πλειοψηφία δύο τρίτων, τα ψηφοδέλτια καίγονται.
Η καύση συνοδεύεται από καπνό που ανεβαίνει από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα:
- Μαύρος καπνός σημαίνει πως δεν έχει εκλεγεί νέος Πάπας
- Λευκός καπνός σηματοδοτεί την εκλογή του νέου Ποντίφικα
Η μετάβαση
Μόλις ένας Καρδινάλιος συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ακολουθεί το επόμενο στάδιο. Ο κοσμήτορας προσεγγίζει τον εκλεγέντα και τον ρωτά: «Δέχεστε την εκλογή σας ως Ποντίφικα;»
Αν απαντήσει καταφατικά, πρέπει να επιλέξει το νέο του παπικό όνομα – μια ιστορική στιγμή που σηματοδοτεί την έναρξη της παποσύνης του.
Ο νέος Πάπας ενδύεται με ένα λευκό ράσο, σύμβολο καθαρότητας και νέας αρχής. Έπειτα, από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ένας καρδινάλιος αναγγέλλει τα ιστορικά λόγια: «Habemus papam» (Έχουμε Πάπα).
Η φράση απευθύνεται στους χιλιάδες πιστούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και τα εκατομμύρια που παρακολουθούν παγκοσμίως.
Οι πιθανοί διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου
Την ίδια ώρα, «φουντώνει» η ονοματολογία για τους πιθανούς διαδόχους του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο 66χρονος ΓάλλοςJean-Marc Aveline που γεννήθηκε στην Αλγερία, ο Ούγγρος Peter Erdo, Ούγγρος, 72 ετών, 0 68χρονος Μαλτέζος, Mario Grech, ο 79χρονος Ισπανός Juan Jose Omella, ο Ιταλός διπλωμάτης του Βατικανού, Pietro Parolin, 70 ετών, αλλά και καρδινάλιοι από τις Φιλιππ΄νες, την Γκάνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πάπας Φραγκίσκου: Ο ταπεινός αναμορφωτής της Καθολικής Εκκλησίας – Η ρήξη με το Βατικανό και η «αγκαλιά» στους περιθωριοποιημένους
Ο Πάπας Φραγκίσκος, η ιστορική μορφή που άλλαξε το «πρόσωπο» του παπικού αξιώματος με ένα απλό «Buonasera» (Καλησπέρα σας) στην πρώτη του δημόσια ομιλία, και που αφιέρωσε τη ζωή του στους περιθωριοποιημένους.
Ο Φραγκίσκος, που έπασχε από χρόνια πνευμονική νόσο και είχε υποβληθεί σε αφαίρεση μέρους του ενός πνεύμονά του σε μικρή ηλικία, εισήχθη στο νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου 2025 λόγω σοβαρής αναπνευστικής κρίσης που εξελίχθηκε σε διπλή πνευμονία. Παρέμεινε εκεί για 38 ημέρες, τη μεγαλύτερη περίοδο νοσηλείας της 12ετούς παποσύνης του.
Από τον πρώτο του χαιρετισμό ως Πάπας –ένα εντυπωσιακά απλό «Καλησπέρα σας»– μέχρι τις αγκαλιές του -κυριολεκτικές και μεταφορικές- προς πρόσφυγες και απόκληρους, ο Φραγκίσκος έστειλε ένα σαφές μήνυμα: μια νέα εποχή ξεκινούσε για την Καθολική Εκκλησία, όπου η ταπεινότητα θα υπερίσχυε της αλαζονείας, σε μια περίοδο που η Εκκλησία πλήττονταν από σκάνδαλα.
Εκείνο το βροχερό βράδυ της 13ης Μαρτίου 2013, ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο έφερε έναν άνεμο ανανέωσης σε έναν θεσμό 2.000 ετών, του οποίου η επιρροή είχε μειωθεί κατά τη διάρκεια της ταραγμένης θητείας του προκατόχου του, Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’, του οποίου η αιφνιδιαστική παραίτηση άνοιξε τον δρόμο για την εκλογή του Φραγκίσκου.
Μοναδικό στα ιστορικά χρονικά ήταν το γεγονός ότι για μεγάλο μέρος της θητείας του Φραγκίσκου, δύο άνδρες ζούσαν στο Βατικανό, καθώς ο προκάτοχός του Βενέδικτος είχε επιλέξει να συνεχίσει να διαμένει εκεί μετά την αιφνιδιαστική παραίτησή του.
Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη Πάπας στις 13 Μαρτίου 2013, εκπλήσσοντας πολλούς παρατηρητές της Εκκλησίας που θεωρούσαν τον Αργεντινό ιερωμένο, γνωστό για την ευαισθησία του προς τους φτωχούς, ως έναν ξένο προς το σύστημα.

Επιχείρησε να φέρει απλότητα στον μεγαλοπρεπή ρόλο και δεν κατέλαβε ποτέ τα πολυτελή παπικά διαμερίσματα του Αποστολικού Παλατιού που χρησιμοποιούσαν οι προκάτοχοί του, δηλώνοντας πως προτιμούσε να ζει σε κοινοτικό περιβάλλον για την «ψυχολογική του υγεία».
Κληρονόμησε μια Εκκλησία που δεχόταν επιθέσεις λόγω σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και από εσωτερικές έριδες στη διοικητική της γραφειοκρατία, και εξελέγη με σαφή εντολή να αποκαταστήσει την τάξη.

Καθώς όμως προχωρούσε η παποσύνη του, αντιμετώπιζε σφοδρή κριτική από τους συντηρητικούς, που τον κατηγορούσαν ότι κατέστρεφε τις παραδόσεις.
Παράλληλα, δεχόταν την οργή και των προοδευτικών, που θεωρούσαν ότι όφειλε να είχε προχωρήσει πολύ περισσότερο στον μετασχηματισμό της Εκκλησίας.
Ενώ πάλευε με τις εσωτερικές αντιδράσεις, ο Φραγκίσκος αναδείχθηκε σε παγκόσμια προσωπικότητα, προσελκύοντας τεράστια πλήθη στα πολλά ταξίδια του στο εξωτερικό, καθώς προωθούσε με αφοσίωση τον διάλογο και την ειρήνη, παίρνοντας το μέρος των περιθωριοποιημένων, όπως οι μετανάστες.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, ο Φραγκίσκος είχε διορίσει σχεδόν το 80% των καρδιναλίων-εκλεκτόρων που θα επιλέξουν τον επόμενο Πάπα, αυξάνοντας τις πιθανότητες ο διάδοχός του να συνεχίσει τις προοδευτικές του πολιτικές, παρά την έντονη αντίσταση από τους παραδοσιακούς.
Η άγνωστη ιστορία του «Πάπα του λαού» – Εργάστηκε πορτιέρης σε κλαμπ, πήρε δίπλωμα χημικού και ερωτεύτηκε
Από την πρώτη ημέρα που εκλέχθηκε Πάπας ο Φραγκίσκος ήταν αποφασισμένος να λειτουργήσει διαφορετικά. Ήταν ο πρώτος Πάπας από την λατινική Αμερική που είχε κερδίσει την αγάπη των καθολικών για τον λιτό τρόπο ζωής του.
Κάπως έτσι κέρδισε και τον τίτλο του «Πάπα του λαού» αφού πίστευε ότι η καθολική εκκλησία πρέπει να είναι κοντά στους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους.
Ο Πάπας Φραγκίσκος γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 σε μία γειτονιά του Μπουένος Άιρες. Το όνομα του ήταν Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο και καταγόταν από Ιταλούς μετανάστες, που έφυγαν στην Αργεντινή για να γλιτώσουν από την χούντα του Μουσολίνι. Είχε τέσσερα αδέλφια και ο πατέρας του εργαζόταν στην Αργεντινή ως λογιστής.

Για να τα βγάλει πέρα οικονομικά εργάστηκε ως πορτιέρης σε κλαμπ αλλά και ως επιστάτης και σφουγγάριζε πατώματα. Τελικά φοίτησε σε τεχνικό λύκειο και πήρε δίπλωμα χημικού. Εργάστηκε για χρόνια στο τμήμα τροφίμων ενός εργαστηρίου.
Του άρεσε να χορεύει τανγκό και έγινε υποστηρικτής της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας του, της Σαν Λορένσο. Μάλιστα έχει παραδεχτεί ότι πριν πάρει τους όρκους αγαμίας είχε ερωτευτεί πολύ ένα κορίτσι.

Έγινε Ιησουίτης, σπούδασε φιλοσοφία και δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία. Χειροτονήθηκε, κέρδισε ταχεία προαγωγή και έγινε επαρχιακός προϊστάμενος για την Αργεντινή το 1973.

Αγαπούσε την λιτή ζωή
Έγινε Βοηθός Επίσκοπος του Μπουένος Άιρες το 1992 και στη συνέχεια έγινε Αρχιεπίσκοπος. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ τον έκανε καρδινάλιο το 2001 και ανέλαβε θέσεις στη δημόσια υπηρεσία της Καθολικής Εκκλησίας, την Curia.
Γρήγορα απέκτησε την φήμη του ανθρώπου που προτιμούσε την λιτή ζωή και απέφευγε τα προνόμια που δίνονταν στους ανώτερους κληρικούς. Συνήθως ταξίδευε με οικονομικές πτήσεις και προτιμούσε να φοράει το μαύρο ράσο ενός ιερέα, αντί για το ράσο σε κόκκινο και μωβ της νέας του θέσης.

Στα κηρύγματά του ζητούσε να υπάρξει κοινωνική συμπερίληψη και επέκρινε τις κυβερνήσεις που δεν έδιναν προσοχή στους φτωχότερους της κοινωνίας.
Η μαύρη περίοδος της δικτατορίας
Όταν έγινε Πάπας αρκετοί εναντιώθηκαν στην επιλογή του καθώς τον κατηγόρησαν ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιταχθεί στην χούντα της Αργεντινής.

Μάλιστα τον είχαν κατηγορήσει ότι είχε εμπλοκή στην απαγωγή δύο ιερέων από τον στρατό κατά τη διάρκεια του Βρώμικου Πολέμου της Αργεντινής. Σε αυτή την περίοδο από το 1976 έως το 1983 χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν, σκοτώθηκαν και εξαφανίστηκαν.
Οι δύο ιερείς βασανίστηκαν, αλλά τελικά βρέθηκαν ζωντανοί, βαριά ναρκωμένοι και ημίγυμνοι. Ο Πάπας Φραγκίσκος κατηγορήθηκε ότι δεν ενημέρωσε τις αρχές ότι το έργο τους στις φτωχές γειτονιές το είχε εγκρίνει η Εκκλησία. Αυτό σημαίνει ότι τον κατηγόρησαν ότι πρακτικά εγκατάλειψε τους ιερείς στα χέρια των ομάδων θανάτου του καθεστώτος.
Ο ίδιος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είχε εμπλοκή στην εξαφάνιση και των βασανισμό των ιερέων και είχε επιμείνει ότι εργάστηκε στο παρασκήνιο για να αφεθούν ελεύθεροι. Σε ερώτηση γιατί δεν μίλησε δημόσια για την απαγωγή και την εμπλοκή του ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται να είπε ότι του ήταν πολύ δύσκολο. Άλλωστε σε εκείνη την μαύρη περίοδο της Αργεντινής ήταν μόλις 36 ετών και προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα σε χαώδεις καταστάσεις.