Σύμφωνα με τους Τούρκους σεισμολόγους, η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σε κίνδυνο από σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ, μετά την πρόσφατη δόνηση των 6,2 Ρίχτερ. Οι καθηγητές Τουνκάι Ταϊμάζ και Νατζί Γκιορούρ προειδοποιούν ότι το ρήγμα στην περιοχή δεν έχει σπάσει και η πίεση αυξάνεται, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει έναν ισχυρότερο σεισμό.
Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης για την πόλη, όπου διαμένουν πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι, με 23 σημεία συνάντησης και συμμετοχή όλων των διαθέσιμων μέσων μεταφοράς. Επίσης, έχουν αναγνωριστεί επικίνδυνες περιοχές στην Κωνσταντινούπολη, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ασιατική πλευρά.
Πιο αναλυτικά
Τρόμο προκαλούν στην Κωνσταντινούπολη οι εκτιμήσεις των Τούρκων σεισμολόγων που αναφέρουν ότι μετά την σεισμική δόνηση των 6,2 Ρίχτερ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνει σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Τουνκάι Ταϊμάζ είπε στο CNN Turk ότι το ρήγμα στην Κωνσταντινούπολη, για το οποίο οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι θα δώσει έναν μεγάλο σεισμό, δεν έσπασε κατά την διάρκεια της χθεσινής σεισμικής δόνησης των 6,2 Ρίχτερ. Παράλληλα εξήγησε ότι εάν επαναληφθεί η περίπτωση με τους δίδυμους σεισμούς στο Καχρανμαρμαράς το 2023 τότε «ενδέχεται ο σεισμός να είναι μεγαλύτερος από 7 Ρίχτερ».
Ο Τουνκάι Ταϊμάζ έδειξε με κόκκινο χρώμα το ρήγμα που δεν έχει σπάσει και τόνισε ότι εάν αυτό συμβεί μπορεί ο σεισμός να φτάσει και τα 7,2 Ρίχτερ.
Στην ίδια γραμμή ήταν και ο γνωστός Τούρκος σεισμολόγος Νατζί Γκιορούρ, ο οποίος με ανάρτηση του χθες στο Χ ανέφερε ότι τα χειρότερα για την Κωνσταντινούπολη δεν έχουν έρθει ακόμη.
«Ο σεισμός αυξάνει την πίεση στην περιοχή. Με άλλα λόγια, το ρήγμα θα σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος από 7 Ρίχτερ», σημείωσε ο Νατζί Γκιορούρ.
İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak…
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) April 23, 2025
Οι μετασεισμοί μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα
Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Σουκρού Ερσόι είπε ότι δεν είναι εύκολο για τους επιστήμονες να εκτιμήσουν εάν οι μετασεισμοί θα μειωθούν σε ένταση αλλά ανέφερε ότι μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα.
Παράλληλα ανέφερε ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας στον Μαρμαρά μπορεί να δώσει σεισμούς έως 8 Ρίχτερ και συμφώνησε με τους άλλους σεισμολόγους ότι ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ δεν μπορεί να εκτονώσει την ενέργεια που έχει συσσωρευθεί στην περιοχή.
Το σχέδιο εκκένωσης και οι επικίνδυνες περιοχές
Αμέσως μετά τον χθεσινό σεισμό αρκετοί κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έφυγαν για την επαρχία.
Σε περίπτωση ενός καταστροφικού σεισμού οι τουρκικές αρχές έχουν εκπονήσει σχέδια για την εκκένωση της πόλης, όπου διαμένουν πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι. Η εκκένωση θα γίνει από αέρος, ξηράς και θάλασσας και υπάρχουν 23 σημεία συνάντησης που έχουν ορίσει οι αρχές προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες να φύγουν από την πόλη.
Σύμφωνα με το CNN Turk, υπάρχει η πρόβλεψη για όλα τα πλοία, δηλαδή φέρι, θαλάσσια ταξί, βάρκες, σκάφη του τουρκικού λιμενικού και όλα τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή να συμμετέχουν στην επιχείρηση εκκένωσης. Υπάρχουν 6 σημεία στην πόλη όπου θα μεταφερθούν με οχήματα οι κάτοικοι για να εκκενώσουν μέσω θαλάσσης. Για την επιχείρηση εκκένωσης θα χρησιμοποιηθούν λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, που επικαλείται τον σειμολόγο Σουκρού Ερσόι υπάρχουν περιοχές στην Κωνσταντινούπολη που είναι επικίνδυνες για τους πολίτες.
Στην ευρωπαϊκή πλευρά αυτές οι περιοχές είναι
- Αβτζιλάρ,
- Κουτζουκτζεκμετσε,
- Μπακιρκιόι,
- Μπεϊλικντουζού,
- Γκιουνγκιορέν,
- Ζεϊτινμπουρνου,
- Μπαχτζελιεβλερ,
- Φατίχ.
Στην ανατολική πλευρά οι επικίνδυνες περιοχές είναι
- Καντικιόι,
- Οουσκουντάρ,
- Ατασεχίρ,
- Ουμρανιγιε,
- Μάλτεπε,
- Καρταλ,
- Πεντίκ,
- Σουλτανμπεϊλί,
- Σανκακτεπέ,
- Τουζλα,
- Ανταλάρ.