Οι Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζουν να απαιτήσουν από τη Ρωσία να αναγνωρίσει το δικαίωμα της Ουκρανίας να διατηρεί δικό της στρατό και αμυντική βιομηχανία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια ειρηνική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, θα θέσει το θέμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επόμενη συνάντησή τους.
Αν η Ουκρανία εξασφαλίσει στρατιωτική ισχύ, ο Πούτιν θα πρέπει να εγκαταλείψει τον στόχο της αποστρατιωτικοποίησής της. Οι προτάσεις των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει κριτική, καθώς θεωρούνται ότι ευνοούν τη Ρωσία, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει και την επιστροφή του κατειλημμένου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια υπό αμερικανικό έλεγχο.
Πιο αναλυτικά
Οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν από τη Ρωσία να αποδεχθεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει δικό της στρατό και εγχώρια αμυντική βιομηχανία, στο πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευση ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, επειδή ζήτησαν ανωνυμία, για να μιλήσουν.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ αναμένεται να θέσει το θέμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επόμενη συνάντησή τους, τις προσεχείς ημέρες, αναφέρει το Bloomberg.
Αν συμφωνηθεί ότι το Κίεβο θα έχει επαρκώς εξοπλισμένο και επανδρωμένο στρατό, όπως ζητούν η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, τότε ο Πούτιν θα πρέπει να εγκαταλείψει τον στόχο για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, κάτι που είναι από τους κύριους δηλωμένους πολεμικούς του στόχους.
Κατά το Bloomberg, αυτό είναι ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να πιέσει και το Κρεμλίνο να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, καθώς ως τώρα κατηγορείται ότι πιέζει μόνο το Κίεβο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να τερματίσει τον πόλεμο, ο οποίος πλέον διανύει τον τέταρτο χρόνο του.
Μέχρι στιγμής, οι επικριτές θεωρούν ότι οι προτάσεις των ΗΠΑ γέρνουν υπέρ της Ρωσίας, όπως δείχνει για παράδειγμα η επιμονή της κυβέρνησης Τραμπ να εγκαταλειφθεί η ουκρανική φιλοδοξία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει επίσης να επιστραφεί ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε η Μόσχα στις αρχές της εισβολής το 2022. Στη συνέχεια, η εγκατάσταση θα τεθεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ για τη διαχείριση ενέργειας και προς τις δύο πλευρές, με βάση το υπό επεξεργασία σχέδιο, αναφέρει το Bloomberg.