Ο Λευκός Οίκος έχει θέσει τελεσίγραφο 7 ημερών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις δεν αποδίδουν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ απευθύνθηκε στον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν, ζητώντας τον τερματισμό των βομβαρδισμών, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του, Στιβ Γουίτκοφ, μεταβαίνει στη Μόσχα για νέες συνομιλίες.
Οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν κυρίως λόγω της Κριμαίας, με την Ουάσινγκτον να απαιτεί νομική αναγνώριση της ρωσικής κατοχής. Ο Ζελένσκι αντιτίθεται σε αυτές τις προϋποθέσεις, καθώς φοβάται ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω απώλειες εδαφών για την Ουκρανία.
Πιο αναλυτικά
Το μήνυμα του Λευκού Οίκου για τον πόλεμο στην Ουκρανία εδώ και μέρες είναι ξεκάθαρο. Η υπομονή του εξαντλείται καθώς βλέπει ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Της Εύης Απολλωνάτου
Μέχρι σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγορεί το Κίεβο και χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Χθες για πρώτη φορά απευθύνθηκε απευθείας στον Ρώσο Πρόεδρο με την χαρακτηριστική φράση: «Βλαντίμιρ σταμάτα». Είχε προηγηθεί μία αιματηρή πυραυλική επίθεση στο Κίεβο, η οποία προκάλεσε την αγανάκτηση της Ευρώπης και του Ζελένσκι.
Ωστόσο κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας ο Τραμπ έδωσε για πρώτη φορά τελεσίγραφο με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και στις δύο πλευρές για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Παραδέχθηκε την απογοήτευση του με τον Πούτιν και αποκάλυψε ότι θα περιμένει μία εβδομάδα για να δει εάν θα υπάρξει συμφωνία. Επιπλέον προειδοποίησε ότι «θα συμβούν πράγματα» εάν οι βομβαρδισμοί δεν σταματήσουν.
Αν και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες επιπτώσεις θεωρείται δεδομένο ότι αν οι ΗΠΑ θεωρήσουν την Ρωσία υπεύθυνη για το αδιέξοδο θα επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις τις οποίες η Μόσχα επιχειρεί να αποφύγει δια ροπάλου.
Η κρίσιμη συνάντηση στην Μόσχα
Σε αυτό το κλίμα ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ μεταβαίνει σήμερα στην Μόσχα για νέο γύρο συνομιλιών. Ο Γουίτκοφ έχει συναντηθεί μέχρι τώρα τρεις φορές με τον Ρώσο Πρόεδρο για να του μεταφέρει τα μηνύματα του Τραμπ και να επιτευχθεί συμφωνία για να σιγήσουν τα όπλα στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το περιοδικό Politico, ο Γουίτκοφ είναι ο άνθρωπος που προωθεί ένα σχέδιο για χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων στην Ρωσία και συγκεκριμένα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Το σχέδιο, όμως, δεν έχει βρει μεγάλη απήχηση στον Λευκό Οίκο και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο φέρεται να τάσσεται εναντίον μίας τέτοιας εξέλιξης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το περιοδικό.
Μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο προσπαθεί με διάφορους διπλωματικούς ελιγμούς και μία πασχαλινή κατάπαυση πυρός 30 ωρών, η οποία πρακτικά δεν τηρήθηκε, να κρατήσει ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με την Ουάσινγκτον και να μην εμφανιστεί ότι μπλοκάρει το σχέδιο του Τραμπ.
Σε αυτή την γραμμή ήταν και η συνέντευξη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στο αμερικανικό δίκτυο CBS ότι η Μόσχα θέλει να υπογράψει μία συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Παρόλα αυτά επιμένει ότι υπάρχουν «συγκεκριμένα στοιχεία» αυτής της συμφωνίας που πρέπει να διασαφηνιστούν.
‼️🇷🇺🇺🇸 In an interview with CBS, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov said that Trump is right in his assessment that the U.S. and Russia are moving in the right direction toward a settlement in Ukraine.
Lavrov emphasized that Russia is ready to make a deal on Ukraine, though… pic.twitter.com/e7DhRSTSJe
— Maimunka News (@MaimunkaNews) April 25, 2025
Πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και το «αγκάθι» της Κριμαίας
Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές στις δηλώσεις που έκανε χθες από το Οβάλ Γραφείο δίπλα στον Αμερικανό Πρόεδρο ο Μάρκο Ρούμπιο φαίνεται ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
«Τους έχουμε δείξει την γραμμή του τερματισμού. Χρειαζόμαστε και οι δύο να πουν ‘ναι’ αλλά αυτό που συνέβη χθες το βράδυ με αυτές τις πυραυλικές επιθέσεις θα πρέπει να υπενθυμίζουν σε όλους γιατί αυτός ο πόλεμος χρειάζεται να τελειώσει», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά για το σχέδιο που προτείνουν οι Αμερικανοί η Κριμαία είναι το βασικό «αγκάθι» για συμφωνία. Η Ουάσινγκτον θέλει το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η Κριμαία ανήκει de jure, δηλαδή εκ του νόμου, και όχι de facto, δηλαδή κατά την πραγματικότητα, στην Ρωσία.
Αυτό σημαίνει ότι νομικά η εξουσία της Ρωσίας στην Κριμαία, την οποία κατέλαβε το 2014, δεν θα μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί. Αυτό προκαλεί δύο πολύ σοβαρά προβλήματα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι που τον οδηγούν να αρνείται κατηγορηματικά μία τέτοια εξέλιξη.
Πρώτον θα πρέπει να υποχωρήσει από την κόκκινη γραμμή του Κιέβου ότι δεν θα συμφωνήσει σε καμία παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στην Ρωσία. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι αν το Κίεβο συμφωνήσει στην παραχώρηση της Κριμαίας δεν εμποδίζει τίποτα την Ρωσία να διεκδικήσει και άλλες ουκρανικές περιοχές και κατ’ουσίαν να «τεμαχίσει» εδαφικά την χώρα.
Το δεύτερο βασικό πρόβλημα είναι ότι αν αναγνωριστεί στην Ρωσία ότι μπορεί να καταλάβει εδάφη μέσω πολέμου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου τότε είναι σαν να ανοίγει η πόρτα και σε άλλες ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις για κατάληψη εδαφών.
Βέβαια, δεν είναι μόνο η Κριμαία που εμποδίζει τον Ζελένσκι να συμφωνήσει στο αμερικανικό σχέδιο καθώς και οι υπόλοιποι όροι της συμφωνίας φέρονται να είναι αρκετά σκληροί. Πρώτον η Ουκρανία θα δεχθεί ότι δεν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ αν και μπορεί να συμμετάσχει στην Ε.Ε.
Επίσης η Ουκρανία θα πρέπει να αναγνωρίσει de factro την ρωσική κατοχή του 20% των εδαφών της δηλαδή τις περιοχές πίσω απο τις γραμμές του μετώπου σε Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.