Σήμερα, 26 Απριλίου, τελέστηκε η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό, με την παρουσία πλήθους πιστών και ηγετών από διάφορες χώρες. Ανάμεσα στους επισήμους βρέθηκαν ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια Τραμπ, οι οποίοι επικρίθηκαν για την παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της τελετής.
Ο Τραμπ εμφανίστηκε με μπλε κοστούμι και γραβάτα, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δεν φορούσε γραβάτα, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Οι κατηγορίες για «έλλειψη σεβασμού» εντάθηκαν, καθώς οι περισσότεροι ηγέτες τηρούσαν το μαύρο ένδυμα πένθους.
Η διάταξη των θέσεων κατά τη διάρκεια της κηδείας επίσης σχολιάστηκε, με τον Τραμπ να κάθεται στην πρώτη σειρά, κάτι που προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με τους διπλωματικούς κανόνες που ακολουθήθηκαν.
Πιο αναλυτικά
Τελέστηκε σήμερα (26/4) η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, με εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς και ηγέτες από όλο τον κόσμο, να δίνουν το “παρών” στο Βατικανό.
Στις θέσεις των επισήμων βρέθηκαν και ο Ντόναλντ Τραμπ με την Μελάνια Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος όμως σχολιάστηκε για τον λάθος λόγο, καθώς μαζί με άλλους τρεις επισήμους κατηγορήθηκαν ότι παραβίασαν τον ενδυματολογικό κώδικα.
Οι πολιτικοί άνδρες που επικρίθηκαν για τις ενδυματολογικές επιλογές τους
Ο αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας για την τελετή στο Βατικανό, προέβλεπε ότι οι άνδρες έπρεπε να φορούν σκούρο κοστούμι, μακριά μαύρη γραβάτα και λευκό πουκάμισο. Τα παπούτσια, οι μακριές κάλτσες, τα παλτό και οι ομπρέλες έπρεπε επίσης να είναι μαύρα. Οι γυναίκες έπρεπε να φορούν μακριά μαύρα φορέματα, μαύρα κλειστά παπούτσια, γάντια και βέλο, ενώ το μόνο επιτρεπόμενο κόσμημα ήταν μια σειρά από μαργαριτάρια.
Ο Ουκρανός ηγέτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν φορούσε γραβάτα, ενώ ο Τζο Μπάιντεν φορούσε μπλε γραβάτα.

Και οι τρεις κατηγορήθηκαν για «έλλειψη σεβασμού», καθώς η πλειονότητα των παγκόσμιων ηγετών ήταν ντυμένοι εξ ολοκλήρου στα μαύρα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καθόταν στην πρώτη σειρά μαζί με εκατοντάδες ξένους αξιωματούχους και μέλη βασιλικών οικογενειών, φορούσε ένα κοστούμι μπλε χρώματος, διακοσμημένο με καρφίτσα της αμερικανικής σημαίας, σε συνδυασμό με μια γυαλιστερή μπλε γραβάτα.
Παραδοσιακά, τα σκούρα, επίσημα ρούχα φοριούνται ως ένδειξη σεβασμού – μια πρακτική που ακολούθησαν πολλοί από τους παρευρισκόμενους – πενθούντες, συμπεριλαμβανομένου του Κιρ Στάρμερ.
Η Μελάνια Τραμπ, η οποία καθόταν δίπλα στον σύζυγό της ανήμερα των 55ων γενεθλίων της, φόρεσε ένα συντηρητικό μαύρο παλτό, συνδυασμένο με ένα μαύρο δαντελένιο βέλο και γάντια.

Το γεγονός αυτό έρχεται μόλις δύο μήνες αφότου ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορήθηκε από δημοσιογράφο στον Λευκό Οίκο ότι έδειξε «έλλειψη σεβασμού» επειδή δεν φορούσε κοστούμι κατά την επίσκεψή του στο Οβάλ Γραφείο – κάτι που φέρεται να ενόχλησε και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επικρίθηκε έντονα από παρευρισκόμενους, οι οποίοι σχολίασαν ότι «ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα» ανάμεσα στους υπόλοιπους ηγέτες.
Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ επίσης επικρίθηκε επειδή φόρεσε σκούρο μπλε κοστούμι στην κηδεία, αν και τήρησε το πρωτόκολλο φορώντας μαύρη γραβάτα.


Η αλλαγή θέσης
Οι θέσεις επίσης στις οποίες κάθισαν ο Αμερικανός πρόεδρος και η πρώτη κυρία, σχολιάστηκαν έντονα. Ενώ αρχικά θεωρούνταν σίγουρο πως ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια Τραμπ θα κάτσουν πιο πίσω, τελικά βρέθηκαν στην πρώτη σειρά.
Αυτό, σύμφωνα με την Daily Mail, συνέβη επειδή υπάρχει ένας διπλωματικός κανονισμός τον οποίο ακολούθησαν οι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό της κηδείας στο Βατικανό.
Η διάταξη των θέσεων του Βατικανού για τους αξιωματούχους – οι οποίοι κάθονται ακριβώς απέναντι από τον ανώτερο κλήρο – δίνει προτεραιότητα στους εν ενεργεία μονάρχες και τους αρχηγούς κρατών έναντι των επικεφαλής κυβερνήσεων: οι πρόεδροι, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες προηγούνται των πρωθυπουργών.
Αλλά ακόμη και τότε, υπάρχει μια τάξη πέρα από την προτεραιότητα. Παρά το γεγονός ότι το Βατικανό έχει ορίσει τα λατινικά και τα ιταλικά ως επίσημες γλώσσες του, έχει ταξινομήσει τη διάταξη των καθισμάτων του με γαλλική αλφαβητική σειρά.
Αυτό έγινε επειδή τα γαλλικά εξακολουθούν να θεωρούνται η γλώσσα της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται les États-Unis, η Γερμανία γίνεται Allemagne, ωθώντας την προς την αρχή της σειράς, και το Ηνωμένο Βασίλειο μετακινείται πιο πίσω ως Royaume-Uni.
Αυτό εξηγεί γιατί ο Τραμπ βρέθηκε μπροστά και στο κέντρο ανάμεσα σε περίπου 50 αρχηγούς κρατών, και γιατί οι επικεφαλής κυβερνήσεων βρέθηκαν πιο πίσω.