Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε την απαίτησή του για πλήρη εξάλειψη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ενώ οι ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία.
Ο Νετανιάχου τόνισε ότι η μόνη αποδεκτή συμφωνία είναι αυτή που θα διασφαλίσει την πλήρη απομάκρυνση της ιρανικής πυρηνικής υποδομής, αναφερόμενος σε προηγούμενα παραδείγματα όπως η συμφωνία της Λιβύης το 2003.
Παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις, το Ισραήλ διατηρεί τη δυνατότητα στρατιωτικής δράσης κατά των ιρανικών εγκαταστάσεων, ενώ ο Νετανιάχου ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ να συμπεριληφθεί και η αποτροπή της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη συμφωνία.
Πιο αναλυτικά
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε την Κυριακή την απαίτησή του να καταργηθεί ολοκληρωτικά η πυρηνική υποδομή του Ιράν, την ώρα που Ουάσινγκτον και Τεχεράνη βρίσκονται σε διαδικασία συνομιλιών για μια νέα συμφωνία σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν ολοκληρώσει τρεις γύρους έμμεσων διαπραγματεύσεων, με τη μεσολάβηση του Ομάν, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αποτρέπει την Τεχεράνη από την απόκτηση πυρηνικού όπλου, αλλά και θα άρει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον.
Σε συνέχεια συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη νωρίτερα τον μήνα, το Ομάν ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και Ιράν εργάζονται πάνω σε μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία το Ιράν θα παραμείνει «απολύτως απαλλαγμένο» από πυρηνικά όπλα, ενώ θα διατηρεί την ικανότητα να αναπτύσσει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.
Ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι η μόνη «καλή συμφωνία» είναι εκείνη που θα διασφαλίζει την πλήρη απομάκρυνση «όλης της υποδομής», κάνοντας αναφορά στο μοντέλο συμφωνίας που είχε συνάψει το 2003 η Λιβύη με τη Δύση, παραχωρώντας τα πυρηνικά, χημικά, βιολογικά και πυραυλικά της προγράμματα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, διαμηνύουν ότι θα αποτρέψουν με κάθε τρόπο την Τεχεράνη από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, με τον Νετανιάχου να επαναλαμβάνει την ίδια δέσμευση.
Το Ισραήλ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τους προσεχείς μήνες, παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε στον Νετανιάχου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, προς το παρόν, δεν είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν μια τέτοια επιχείρηση. Το σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε από το Reuters στις 19 Απριλίου, επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο και άλλες δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Νετανιάχου, σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Κυριακής στην Ιερουσαλήμ, αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από τον Τραμπ κάθε συμφωνία που θα συναφθεί για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα να προβλέπει επίσης την αποτροπή της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων από την Τεχεράνη.
Αξιωματούχος του Ιράν, μιλώντας στο Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανέφερε ότι η Τεχεράνη θεωρεί το πυραυλικό της πρόγραμμα ως το βασικότερο σημείο τριβής στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2024, το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, ως απάντηση στις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν Ιρανοί στρατηγοί και αξιωματούχοι πληρεξουσίων της Τεχεράνης.
«Είμαστε σε στενή επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως είπα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Νετανιάχου σε συνέδριο που διοργάνωσε το Jewish News Syndicate, αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον Τραμπ.