Στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζαΐ στο Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν, μια φονική έκρηξη έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 40 ατόμων και πάνω από 1.200 τραυματισμούς. Ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ζήτησε ενδελεχή έρευνα για τις αιτίες του περιστατικού, ενώ αναλυτές υποπτεύονται δολιοφθορά, καθώς η φύση του εκρηκτικού υλικού υποδεικνύει αμέλεια στην αποθήκευση επικίνδυνων εμπορευμάτων.
Ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από μια μικρή φλόγα, της οποίας η αιτία παραμένει άγνωστη, και προειδοποίησε το κοινό να αγνοεί τις φήμες. Οι αρχές επισημαίνουν ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, ενώ η SPMCO, υπεύθυνη για τη διαχείριση του φορτίου, κατηγορείται για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την επικινδυνότητα των υλικών που αποθηκεύτηκαν.
Πιο αναλυτικά
Στους 40 ανήλθαν οι νεκροί από τη φονική έκρηξη στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζαΐ στο Μπαντάρ Αμπάς του νοτίου Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο γενικός κυβερνήτης της επαρχίας Χορμοζγκάν, Μοχάμαντ Ασούρι. Τη στιγμή που βίντεο από τη καταστροφή και τις προσπάθειες κατάσβεσης κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή παραμένουν έντονες.
Τριάντα τρεις ώρες μετά την τραγωδία, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, εξέδωσε συλλυπητήριο μήνυμα, καλώντας τις αρχές ασφαλείας και τους δικαστικούς λειτουργούς να προχωρήσουν σε ενδελεχή έρευνα. Ζήτησε να εντοπιστούν τυχόν περιπτώσεις αμέλειας ή εσκεμμένων ενεργειών και να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 1.205 άτομα έχουν εισαχθεί σε ιατρικά κέντρα εξαιτίας της έκρηξης και της πυρκαγιάς.
Ο Φαρζίν Ναντίμι, ανώτερος αναλυτής άμυνας και ασφάλειας στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, μιλώντας στο Iran International, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Όπως τόνισε, ο τύπος της φωτιάς και του καπνού δείχνει ότι το εκρηκτικό υλικό ήταν παράγωγο του νατρίου. Επεσήμανε ότι ένα συνηθισμένο εμπορευματοκιβώτιο δεν ενδείκνυται για την αποθήκευση υπερχλωρικού νατρίου, καθώς η θερμότητα στο εσωτερικό του δεν μπορεί να ελεγχθεί.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα κοντέινερ δεν φαίνεται να ήταν ψυγεία, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ενδέχεται να προκάλεσε την αντίδραση και τελικά τη φωτιά. Το υπερχλωρικό νάτριο, σύμφωνα με τον αναλυτή, χρησιμοποιείται στην κατασκευή προωθητικών πυραύλων, ενώ άλλο πιθανό υλικό είναι το νιτρικό αμμώνιο, βάσει του χρώματος της φωτιάς.
Ο Ναντίμι σημείωσε: «Εάν κάποιος ήθελε να προκαλέσει μια τέτοια αντίδραση που θα οδηγούσε σε πυρκαγιά, θα ήταν πολύ εύκολο να προκαλέσει έκρηξη σε ένα τέτοιο φορτίο. Δεν φάνηκε ότι υπήρχαν σοβαρά μέτρα ασφαλείας πέρα από τις κάμερες παρακολούθησης». Πρόσθεσε ότι τόσο ένας άνθρωπος όσο και μια εναέρια συσκευή θα μπορούσαν να ευθύνονται για την έκρηξη, διευκρινίζοντας: «Στο βίντεο, δεν είδαμε τίποτα να χτυπάει το κοντέινερ από τον ουρανό, αλλά στο έδαφος, ένας πολύ μικρός και απλός εκρηκτικός μηχανισμός θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την αρχική πυρκαγιά».
Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Εσκαντάρ Μομενί, δήλωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από μια μικρή φλόγα, της οποίας η αιτία παραμένει άγνωστη. Όπως ανέφερε: «Στις 12:04 το μεσημέρι του Σαββάτου, παρατηρήθηκε μια μικρή φλόγα, η αιτία της οποίας παραμένει άγνωστη. Ο καπνός και η φωτιά εξαπλώθηκαν σε λιγότερο από ένα λεπτό και έφτασαν στα γύρω κοντέινερ, οδηγώντας στην έκρηξη».
Ο Μομενί διαβεβαίωσε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν και κάλεσε το κοινό να αγνοεί τις φήμες, επισημαίνοντας: «Όποια και αν είναι η αιτία, θα την αποκαλύψουμε με ειλικρίνεια».
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ, σημείωσε: «Μόλις προσδιοριστούν τα αίτια του περιστατικού στο Μπάνταρ Αμπάς, θα τα ανακοινώσουμε στο κοινό».
Σύμφωνα με το πρακτορείο ILNA, η έκρηξη οφείλεται σε ψευδείς δηλώσεις που αφορούσαν το εισαγόμενο φορτίο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Sina Port and Marine Services Company (SPMCO), Σαΐντ Τζαφάρι, εξήγησε ότι «εξαιρετικά επικίνδυνα εμπορεύματα δηλώθηκαν ως κανονικά αντικείμενα και αποθηκεύτηκαν στο λιμάνι».
Ο Τζαφάρι πρόσθεσε: «Η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα της επανειλημμένης παροχής ψευδών πληροφοριών σχετικά με τα επικίνδυνα υλικά και της παράδοσης αυτών των εμπορευμάτων χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και τις ετικέτες επικίνδυνων υλικών». Υπογράμμισε ότι «η ισχύς, το κύμα έκρηξης και η ακτίνα καταστροφής δείχνουν πως το φορτίο ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο και θα έπρεπε να είχε δηλωθεί ως επικίνδυνο».
Η SPMCO είναι θυγατρική του Ιδρύματος Mostazafan της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και βρίσκεται στη λίστα των δευτερογενών κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.