Το δημοσίευμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Nordic Monitor επαναφέρει στην επιφάνεια τα τουρκικά σχέδια εισβολής στην Ελλάδα, που αποκαλύφθηκαν το 2010 με την υπόθεση «Βαριοπούλα». Αναφέρεται σε στρατιωτικά σχέδια που συζητήθηκαν σε σεμινάριο του τουρκικού στρατού το 2003, επισημαίνοντας ότι οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία απέτρεψαν την υλοποίησή τους.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την παρουσία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, συνδέοντας την επιθετική ρητορική της Τουρκίας με πραγματικές στρατηγικές προθέσεις. Η υπόθεση «Βαριοπούλα» σχετίζεται με προσπάθειες του στρατού να προκαλέσει πόλεμο με την Ελλάδα για την κατάληψη της εξουσίας από τον Ερντογάν.
Πιο αναλυτικά
Ερωτήματα προκαλεί το δημοσίευμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Nordic Monitor που επαναφέρει στην δημοσιότητα τα τουρκικά σχέδια εισβολής στην Ελλάδα που είχαν αποκαλυφθεί το 2010 με την υπόθεση «Βαριοπούλα».
Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου
Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «τα σχέδια εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα ματαιώθηκαν από ΗΠΑ, Γαλλία, προκαλώντας οργισμένα ξεσπάσματα του Ερντογάν».
Η μη κυβερνητική οργάνωση δημοσιεύει ένα 6σελιδο απόσπασμα από παρουσίαση PowerPoint σχετικά με τον τουρκικό στρατιωτικό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης όσον αφορά μια πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά της Ελλάδας.
Η συγκεκριμένη παρουσίαση έγινε, σύμφωνα με την Nordic Monitor, κατά την διάρκεια σεμιναρίου του τουρκικού στρατού τον Μάρτιο του 2003. «Ωστόσο, τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης – συμπεριλαμβανομένων επικυρωμένων εγγράφων, ηχογραφήσεων και εκθέσεων του Γενικού Επιτελείου – επιβεβαίωσαν ότι πράγματι συζητήθηκαν λεπτομερή πολεμικά σχέδια κατά τη διάρκεια στρατιωτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Μαρτίου 2003, υπό την ηγεσία του τότε διοικητή του 1ου Σώματος Στρατού, στρατηγού Çetin Doğan. Στο σεμινάριο συμμετείχαν περίπου 30 ανώτεροι αξιωματικοί», σημείωσε η Nordic Monitor.
«Η έκθεση του μυστικού σεμιναρίου υποδηλώνει ότι η επιθετική ρητορική που επιδεικνύει η τουρκική ηγεσία δεν αποσκοπεί απλώς στην εσωτερική κατανάλωση, όπως η απόσπαση της προσοχής του κοινού από εσωτερικά ζητήματα όπως η οικονομική δυσπραγία, η ανεργία και η άνοδος των τιμών ή για να συγκεντρώσει ψήφους κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ειδήμονες», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
Και συνεχίζει: «Υπάρχει, στην πραγματικότητα, πραγματική στρατηγική σκέψη πίσω από την πολεμοκάπηλη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να παραμεριστεί από τις απολογητικές δικαιολογίες των Τούρκων διπλωματών και των φιλοτουρκικών αναλυτών, οι οποίες στοχεύουν να συσκοτίσουν την οπτική, ισχυριζόμενοι ότι προορίζονταν αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση».
Το δημοσίευμα επιμένει ότι οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ ήταν αυτές που έβαλαν φρένο στα τουρκικά σχέδια.
Οι οργισμένες δηλώσεις Ερντογάν στις οποίες αναφέρεται η οργάνωση αφορούν μία δήλωση του Τούρκου Προέδρου από το 2021 όταν ανέφερε: «Η ίδια η Ελλάδα έχει γίνει πλέον βάση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα μπορούσα καν να μετρήσω τον αριθμό των αμερικανικών βάσεων μέσα στην Ελλάδα, είναι απλά τόσες πολλές. Όταν κοιτάζετε το χάρτη, η ίδια η Ελλάδα μοιάζει με αμερικανική στρατιωτική βάση. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Ποιος είναι ο Αμπντουλάχ Μποζγκιούρτ
Το δημοσίευμα της Nordic Monitor υπογράφει ο διευθυντής της, Αμπντουλάχ Μποζγκιούρτ και επαναφέρει τα σχέδια του τουρκικού στρατού στην υπόθεση «Βαριοπούλα», η οποία είναι γνωστή από το 2010.
Το σχέδιο «Βαριοπούλα» ήταν ένα σχέδιο πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2003, το οποίο προέβλεπε ότι το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο θα προκαλούσε πόλεμο με την Ελλάδα προκειμένου να καταλάβει την εξουσία από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η υπόθεση έφερε στο προσκήνιο την σκληρή σύγκρουση του στρατού με την τότε κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία. Έκτοτε όσοι θεωρήθηκαν ότι είχαν σχέση με την υπόθεση φυλακίστηκαν και τέθηκαν εκτός του τουρκικού στρατού.
Η κατάληξη της υπόθεσης «Βαριοπούλα» και της υπόθεσης Εργκένεκον, η οποία αφορούσε μία υπερεθνικιστική παραστρατιωτική οργάνωση στην Τουρκία και επίσης οδήγησε σε εκατοντάδες συλλήψεις και καταδίκες, κρίθηκαν ως μεγάλες νίκες και επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι του βαθέως κράτους της Τουρκίας.
Ο Αμπντουλάχ Μποζγκιούρτ, ο οποίος ζει εξόριστος στην Σουηδία καταζητείται από το 2016 ως μέλος του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.
Μέχρι την φυγή του στο εξωτερικό εργάστηκε ως δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας Zaman. Η εν λόγω εφημερίδα πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις για τις δύο υποθέσεις σε βάρος του παρακράτους της Τουρκίας αλλά στην συνέχεια στράφηκε κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος συγκρούστηκε με τον ισλαμιστή κληρικό Γκιουλέν οι τουρκικές αρχές έβαλαν «λουκέτο» στην εφημερίδα με την κατηγορία ότι συνεργάζεται με το κίνημα Γκιουλέν.
Ακομη και στα μυστικά τους σχεδια αποκαλύπτεται πως ΔΕΝ εχουν καμια διαθεση να κατακτησουν Ελληνικο εδαφος, το μονο που τους νοιαζει ειναι η ΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ . Κατα συνεπεια ΚΑΛΩΣ λέμε οτι η Τουρκια δεν συνηστα κυνδυνο για την Ελλαδα, η Τουρκια συνιστα κινδυνο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για την Τουρκια