Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός στην Πορτογαλία, Λουίς Μοντενέγκρο, ζήτησε σήμερα Τρίτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας να διενεργήσει ανεξάρτητο έλεγχο σχετικά με το μπλακ άουτ που έπληξε την Ιβηρική Χερσόνησο τη Δευτέρα.
“Θέλουμε μια πλήρη έρευνα για τα αίτια του μπλακ άουτ. Χρειαζόμαστε γρήγορες και επείγουσες απαντήσεις”, είπε. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας απέκλεισε νωρίτερα την κυβερνοεπίθεση ως αιτία της διακοπής ρεύματος, λέγοντας ότι φαίνεται να υπήρξε “ζήτημα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας” στην Ισπανία. Αυτό έγινε αφού η ισπανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.
Ο Μοντενέγκρο ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα δημιουργήσει μια τεχνική επιτροπή για να μελετήσει πώς να ενεργήσει στο μέλλον ώστε να αποφευχθούν τα λάθη που συνέβησαν τη Δευτέρα.
Οι ώρες που η Πορτογαλία πέρασε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αντικατοπτρίζουν σαφώς δύο πράγματα: την υποδειγματική ευαισθησία των πολιτών της και την ακραία ευπάθεια των βασικών υποδομών, σχολιάζει η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Το μπλακ άουτ φώτισε σχεδόν εκτυφλωτικά όλες τις αδυναμίες των υπηρεσιών που δεν διαθέτουν εφεδρικό σχέδιο και εφεδρικά μέσα για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Μόνο τα νοσοκομεία και ορισμένα δημόσια κτίρια με γεννήτριες κατάφεραν να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους, έστω και στο ελάχιστο. Αλλά ούτε καν το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο χειρίζεται τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και πολλά κέντρα υγείας δεν ήταν προετοιμασμένα γι’ αυτό.
Κατά καιρούς, οι κλήσεις για ένα ασθενοφόρο χρειάστηκαν περισσότερα από 40 λεπτά για να απαντηθούν, σύμφωνα με τον Rui Lázaro, πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών Επείγουσας Νοσοκομειακής Βοήθειας, όπως αναφέρει ο ίδιος στην εφημερίδα Público.
Από το πρωί της Τρίτης, η Πορτογαλία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα. Τα μετρό λειτουργούν και πάλι, αν και με καθυστερήσεις. Τα σχολεία άνοιξαν ξανά και τα νοσοκομεία επανέλαβαν την προγραμματισμένη λειτουργία τους, προσπαθώντας να ανταποκριθούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις εργασίες και στα χειρουργεία που αναβλήθηκαν λόγω του μπλακ άουτ. Από τις 9:30 π.μ. σήμερα, και τα 6,3 εκατομμύρια χρηστών της ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ανακτήσει την παροχή υπηρεσιών και μόνο 800 σπίτια παρέμεναν χωρίς ρεύμα λόγω διακοπών που δεν σχετίζονταν με το μπλακ άουτ, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Κάποια στιγμή θα διεξαχθεί και το προεκλογικό ντιμπέιτ μεταξύ του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρο και του αντιπάλου του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Πέδρο Νούνο Σάντος, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί τη Δευτέρα στις 10:00 μ.μ.
Παρά το γεγονός ότι το μπλακ άουτ σημειώθηκε τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, σχεδόν όλοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν το θέμα ως μέσο προεκλογικής εκστρατείας, με εξαίρεση τον ηγέτη της ακροδεξιάς Αντρέ Βεντούρα, ο οποίος ζήτησε επείγοντα έλεγχο.
“Βρισκόμαστε σε ενεργειακή κρίση επειδή εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές ενέργειας. Και αυτό οφείλεται σε δύο κόμματα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), που μας ανάγκασαν να υπογράψουμε συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με παραγωγούς και μας έκαναν να εξαρτηθούμε από την Ισπανία, κλείνοντας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μας με καύση άνθρακα”, κατήγγειλε ο Βεντούρα και πρόσθεσε: “Έχουμε δύο ηγέτες στην Ισπανία και την Πορτογαλία που είναι ο περίγελος της Ευρώπης”.
Στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, την υποδομή της χώρας που επλήγη περισσότερο από την ιστορική διακοπή, η λειτουργία άρχισε σήμερα, αν και οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις ήταν συνεχείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με σχεδόν τριάντα πτήσεις να έχουν ανασταλεί.
Η ειδική άδεια που έδωσε η κυβέρνηση στις αεροπορικές εταιρείες να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν έφερε καμία λύση στην τεράστια καθυστέρηση που προκλήθηκε από την αναστολή σχεδόν όλων των αναχωρήσεων που ήταν προγραμματισμένες για τη Δευτέρα.
Η ANA, η εταιρεία που διαχειρίζεται όλα τα αεροδρόμια της Πορτογαλίας, δεν έδωσε καμία εξήγηση για τον λόγο που η εξυπηρέτηση στο Πόρτο και το Φάρο, αν και περιορισμένη, ήταν δυνατή, σε αντίθεση με την πρωτεύουσα.
Ο υπουργός Υποδομών και Στέγασης, Μιγκέλ Πίντο Λουζ, εξήγησε σε συνέντευξή του στο κανάλι Now ότι η εξυπηρέτηση στη Λισαβόνα θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς μόνο “σε δύο ή τρεις ημέρες”.