Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Νούμερα που τρομάζουν – Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν την τελευταία δεκαετία 2 τρισεκατομμύρια δολάρια

  • Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, με 570.000 θανάτους, κυρίως σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή θα έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες, όπως αύξηση του πληθωρισμού και της οικονομικής αστάθειας.
  • Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τις πολιτικές μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς οι οικονομικές ζημιές από την κλιματική αλλαγή γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.

Οι ηγέτες συναντήθηκαν στην 29η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη στο Αζερμπαϊτζάν, καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις καθώς τα νούμερα από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ζαλίζουν με το κλίμα να μετατρέπεται σε υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα.

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι το κόστος της αδράνειας θα «δολοφονήσει την οικονομία», καθώς η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας απειλεί να αυξήσει τον πληθωρισμό και την οικονομική αστάθεια παγκοσμίως.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν την τελευταία δεκαετία 2 τρισεκατομμύρια δολάρια

Την τελευταία 20ετια τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν τη ζωή σε 570.000 ανθρώπους κυρίως στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ μόνο την τελευταία 10ετια σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου το συνολικό κόστος των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2014 και 2023 – περίπου στο ίδιο ύψος με το οικονομικό κόστος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Η έκθεση σημειώνει ότι στοχεύει να ωθήσει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τις πολιτικές που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες συμβάλλουν άμεσα στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

«Ακριβώς όπως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αντιμετωπίστηκε με μια γρήγορη και συντονισμένη αντίδραση από τους παγκόσμιους ηγέτες, χρειαζόμαστε οι κυβερνήσεις να κατανοήσουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μια απάντηση με παρόμοια ταχύτητα και αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Τζον Ντέντον, γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου, σε δήλωσή του στο CNN.

Η έκθεση αξιολόγησε σχεδόν 4.000 καιρικά φαινόμενα σε έξι ηπείρους την τελευταία δεκαετία, συνδυάζοντας τόσο την άμεση χρηματική επιβάρυνση από την καταστροφή σπιτιών, επιχειρήσεων και υποδομών όσο και τον αντίκτυπο των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ανθρώπινη παραγωγικότητα.

Διαπίστωσε ότι περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από αυτά τα καιρικά φαινόμενα και η έκθεση υποστηρίζει ότι ο φόρος αίματος θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με την έκθεση υπήρξε 83% αύξηση των καταγεγραμμένων κλιματικών καταστροφών μεταξύ 1980-1999 και 2000-2019.

Το 2022 και το 2023, οι οικονομικές ζημιές έφτασαν τα 451 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 19% σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο των προηγούμενων οκτώ ετών, σύμφωνα με την έκθεση.

«Τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν οριστικά ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα μελλοντικό πρόβλημα: οι απώλειες παραγωγικότητας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται αισθητές εδώ και τώρα από την πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Ντέντον.

Μάλιστα τα νούμερα θεωρούνται ακόμα πιο αδιανόητα αν σκεφτεί κάποιος ότι μέχρι πέρυσι η παγκόσμια κοινότητα θεωρούσε ότι με 100 δισεκατομμύρια δολάρια μπορούσε να αντιμετωπίσει και τις καταστροφές από την κλιματική κρίση.

Η επανεκτίμηση που έγινε στο συγκεκριμένο ποσό έχει φτάσει στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ποιος όμως μπορεί να πληρώσει γι’ αυτά τα ποσά; Τόσο δημόσιο χρήμα δεν υπάρχει και οι ηγέτες προσδοκούν σε χρήμα τρίτων είτε από αναπτυξιακές τράπεζες είτε από μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Οι αναπτυξιακές τράπεζες όπως η Παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να διαθέσουν έως 120 δισεκατομμύρια τον χρόνο για έργα κλιματικής κυρίως σε ευάλωτες χώρες.

Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να διαθέσει έως 7 δισ. δολάρια, το Ταμείο Επενδύσεων για το κλίμα έως 75 δισ. σε περίοδο 10ετιας και διάφορα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα 5 δισ. Οπότε καταλαβαίνει κάποιος ότι χρειάζεται δράση και αποφάσεις, καθώς τα χρήματα δεν φαίνεται να υπάρχουν.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Σίσσυ Χρηστίδου εναντίον Δημήτρη Ουγγαρέζου: «Πότε έκανε σκληρή κριτική για το αφεντικό του με λόγια;»

Η Σίσσυ Χρηστίδου απάντησε στον Δημήτρη Ουγγαρέζο σχετικά με...

Jaguar: Ένα καινοτόμο rebranding υπό αμφισβήτηση – Τολμηρή επιλογή ή ανέκδοτο ρίσκο;

Η Jaguar προχωρά σε ένα τολμηρό rebranding, επαναπροσδιορίζοντας την...

Λίβανος: Τουλάχιστον 84 θάνατοι σε μία ημέρα λόγω ισραηλινών επιθέσεων

Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα...

Το προσκλητήριο με τους 16 κουμπάρους για το γάμο στο Ηράκλειο που συνελήφθη ο γαμπρός με κοκαΐνη

Ο γάμος στο Ηράκλειο είχε οργανωθεί μέχρι την τελευταία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

WSJ: Οι στόχοι που μπορεί να πλήξει η Ουκρανία μέσα στη Ρωσία με τους πυραύλους ATACMS και Storm Shadow

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν εγκρίνει τη χρήση των πυραύλων ATACMS και Storm Shadow από την Ουκρανία, επιτρέποντάς της να πλήξει εχθρικούς στόχους...

Η Βουλγαρία θα απαιτήσει 520 τόνους χαρτονομισμάτων του ευρώ μετά την εισαγωγή της στην ευρωζώνη

Η Βουλγαρία θα απαιτήσει 520 τόνους χαρτονομισμάτων και 3.600 τόνους κερμάτων ευρώ για την κυκλοφορία τους μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη.Για την αντικατάσταση...

Αλί Λαριτζανί: Το Ιράν προετοιμάζεται για ανταπόκριση στο Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι η χώρα ετοιμάζεται να απαντήσει στο Ισραήλ.Στις 26 Οκτωβρίου, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη...

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν πριν από τη συνάντηση με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, όπου συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας και διεθνή ζητήματα, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων...

Ρωσία-Τουρκία: Συζήτηση Πούτιν και Ερντογάν για την προώθηση του διμερούς εμπορίου και «ορισμένα παγκόσμια θέματα»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και την αντιμετώπιση ορισμένων διεθνών ζητημάτων.Ο Ερντογάν τόνισε...

Σφοδρές μάχες στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας

Στο Αμμάν της Ιορδανίας, ένοπλος άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία, με αποτέλεσμα τον θάνατο του δράστη και τον τραυματισμό τριών αστυνομικών.Εντοπίστηκε...

Η Ουκρανία αποκάλυψε θραύσματα του νέου ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik – «Δεν έχουμε ξανασυναντήσει κάτι αντίστοιχο»

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον νέο βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik σε επίθεση κατά της πόλης Ντνίπρο, με τον στόχο...

Γκας Μπιλιράκης: Με τον Τραμπ πιο δυνατές οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Ο Γκας Μπιλιράκης υποστήριξε ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα ενισχύσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς η Ελλάδα και η Κύπρος είναι αξιόπιστοι...

Επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ με πολλές ρουκέτες και drones – «Υπάρχουν τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές»

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε περισσότερες από 150 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, πλήττοντας στρατιωτικές θέσεις και προκαλώντας τραυματισμούς και σοβαρές υλικές ζημιές σε περιοχές όπως η...

Ζοζέπ Μπορέλ: «Η κατάσταση στον Λίβανο είναι στο όριο της κατάρρευσης»

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, προειδοποιώντας ότι ο Λίβανος είναι στο χείλος της κατάρρευσης.Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι...