- Η ένταση στη σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακώνεται, με τις ΗΠΑ να εγκρίνουν την αποστολή δυτικών πυραύλων και ναρκών στο Κίεβο, ενώ η Ρωσία αναθεωρεί το πυρηνικό της δόγμα.
- Αν και η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά σε απάντηση σε επιθέσεις, οι διεθνείς αντιδράσεις, κυρίως από την Κίνα και τις ΗΠΑ, περιορίζουν αυτή την επιλογή, καθώς ο Τραμπ προγραμματίζει την ταχεία λήξη του πολέμου.
- Η απόφαση του Μπάιντεν να στείλει ναρκές στην Ουκρανία δείχνει στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ και μία προσπάθεια να ανατραπεί η ροή του πολέμου, ενώ οι απειλές του Πούτιν για πυρηνικά δεν φαίνεται να προκαλούν άμεση ανησυχία στην Ουάσιγκτον.
Στο μέτωπο της Ουκρανίας δοκιμάζονται ξανά οι διεθνείς ισορροπίες, με την ένταση να κλιμακώνεται τα τελευταία 24ωρα. Μετά το «πράσινο φως» για χρήση δυτικών πυραύλων κατά της Ρωσίας, οι ΗΠΑ έδωσαν έγκριση και για αποστολή ναρκών στο Κίεβο. Αδιευκρίνιστες είναι μέχρι στιγμής οι προθέσεις του Κρεμλίνου, που ωστόσο προχώρησε σε αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος, την ώρα που η Ουάσιγκτον προειδοποιεί τις αρχές της Ουκρανίας να βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αεροπορικού ρωσικού χτυπήματος στο Κίεβο.
Η Ρωσία δεσμεύεται να απαντήσει στην επίθεση με τους αμερικανικούς πυραύλους στο έδαφός της. Μέσα στις επιλογές της, θεωρητικά, είναι και η χρήση πυρηνικών, διότι η επίθεση αυτή παραβιάζει το αναθεωρημένο πλέον πυρηνικό της δόγμα, καθώς τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν είναι των ΗΠΑ που συγκαταλέγονται στις πυρηνικές δυνάμεις.
Ωστόσο, ρεαλιστικά μιλώντας, θεωρείται αμφίβολο, αναφέρει η επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Ειδήσεων του ΕΡΤNews, Άννα Παπασωτηρίου. Η Κίνα δεν θα το ανεχτεί και θα γίνει και κακή αρχή με τον Τραμπ, που σχεδιάζει ήδη γρήγορο τερματισμό του πολέμου, πιθανόν με ευνοϊκούς όρους για τη Ρωσία. Και για τη Ρωσία προέχει να κρατήσει τα εδαφική κέρδη εντός της Ουκρανίας και το Κίεβο εκτός ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν, επομένως, μ.ενει με κάποιες επιλογές. Με κλιμάκωση του πολέμου εντός Ουκρανίας και εκτός με κλιμάκωση του υβριδικού πολέμου κατά της Δύσης, γεγονός που σημαίνει: Κυβερνοεπιθέσεις, σαμποτάζ σε σημαντικές ευρωπαϊκές και αμερικανικές υποδομές, εκστρατεία διαμόρφωσης αρνητικού κλίματος στην κοινή γνώμη για τις δυτικές κυβερνήσεις που στηρίζουν το Κίεβο, ακόμα και στήριξη των εχθρών των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Ινδο-ειρηνικό.
Συναγερμός σε ουκρανικές πόλεις – Ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο
Ήχησαν νωρίτερα ξανά οι σειρήνες, καθώς οι εναέριες δυνάμεις εντόπισαν ρωσικά drone, τα οποία κατευθύνονται προς διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, μεταξύ των άλλων και προς το Κίεβο. «Αυτή είναι μια κατάσταση η οποία επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ εδώ και αρκετές ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο.
Νωρίτερα, προκλήθηκε τεράστια αναστάτωση με την απόφαση της πρεσβείας των ΗΠΑ να κλείσει και με την ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενο πολύ ισχυρό χτύπημα των Ρώσων κατά ουκρανικών στόχων. Η ουκρανική πλευρά επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η ουκρανική πλευρά, οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό πυραύλων. Οπότε πράγματι μία μαζική επίθεση με πυραύλους σαν και αυτή που έγινε πριν από λίγες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να επαναληφθεί.
Μετά το προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας των ΗΠΑ, έκλεισε και η ελληνική. Ουσιαστικά, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews, έκλεισε για το κοινό ενώ το προσωπικό συνέχισε να εργάζεται κανονικά, όπως στην πρεσβεία της Ιταλίας και της πρεσβείας της Ισπανίας, ενώ αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε νωρίτερα και η πρεσβεία του Καζακστάν.
Τι σηματοδοτεί η αποστολή ναρκών από τον Μπάιντεν στην Ουκρανία
Η απόφαση Μπάιντεν να στείλει και να επιτρέψει για πρώτη φορά την χρήση ναρκών κατά προσωπικού από την Ουκρανία, αποτελεί μια ακόμη σημαντική αλλαγή πολιτικής και μια στροφή της Ουάσιγκτον, η οποία σε όσο διάστημα απομένει έως την αλλαγή κυβέρνησης, θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει την ροή του πολέμου, εξήγησε η ανταποκρίτρια στις ΗΠΑ Λένα Αργύρη.
Επρόκειτο για ένα αίτημα Ζελέσνκι που είχε διατυπωθεί ήδη από την αρχή του πολέμου αλλά έως σήμερα προσέκρουε στις αντιρρήσεις Μπάιντεν. Τώρα, το σκεπτικό του Προέδρου φαίνεται πως έχει αλλάξει και όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας η νέα αυτή απόφαση έρχεται ως απάντηση στις συνεχείς αλλαγές των τακτικών που χρησιμοποιεί η Ρωσία και σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τη προέλασή της στο ανατολικό μέτωπο.
Σχετικά με το αν υπάρχει ανησυχία στις ΗΠΑ για τη χρήση πηρυνικών, η ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews ανέφερε ότι αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τις συνεχείς απειλές της Μόσχας, οι οποίες όπως λένε, ούτως ή άλλως διατυπώνονται από την αρχή του πολέμου. Δεν παύουν να είναι σε επιφυλακή αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Πούτιν θα υλοποιήσει τις απειλές, διότι έρχεται ο Τραμπ και αυτό για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, αλλάζει τα δεδομένα και τους υπολογισμούς του Πούτιν.