Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Οι βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow που εκτόξευσε η Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας – Το βεληνεκές και τα γνωρίσματά τους

  • Η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow εναντίον ρωσικών στόχων, μετά την έγκριση των ΗΠΑ, με το Λονδίνο να αλλάζει τη στρατηγική του και να υποστηρίζει τη χρήση τους.
  • Οι Storm Shadow είναι πύραυλοι cruise μεγάλου βεληνεκούς με εμβέλεια περίπου 250 χιλιομέτρων, που μπορούν να εκτοξευθούν από τροποποιημένα μαχητικά αεροσκάφη της Ουκρανίας, και διαθέτουν ισχυρή κεφαλή Broach για διείσδυση σε βαριά οχυρωμένους στόχους.
  • Η χρήση των Storm Shadow αναμένεται να δυσκολέψει τη ρωσική αεράμυνα και να επιβαρύνει τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, παρά την αμφιβολία δυτικών αξιωματούχων για την τελική τους επίδραση στον πόλεμο.

Μετά το «πράσινο» φως που έδωσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο για τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, η Ουκρανία εκτόξευσε την Τετάρτη (20.11.2024) για πρώτη φορά πυραύλους cruise Storm Shadow στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Η Ουκρανία, η οποία έχει παραλάβει εδώ και έναν χρόνο τους βρετανικούς πυραύλους, τους έχει χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν, αλλά μόνο για να χτυπήσει στόχους σε κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη, όπως η Κριμαία.

Η έγκριση των ΗΠΑ φαίνεται πως έκανε και το Λονδίνο να αλλάξει την πολιτική του καθώς με τη σειρά του ενέκρινε τη χρήση των πυραύλων Storm Shadow από την Ουκρανία κατά εδαφών της Ρωσίας, σύμφωνα με το OnAlert.

Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και Γερμανία έστειλαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ενώ η Ολλανδία παρέδωσε στο Κίεβο τα 2 τελευταία F-16 που είχε υποσχεθεί.

Τι είναι οι πύραυλοι Storm Shadow;

Ο πύραυλους cruise μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow παράγεται από την ευρωπαϊκή εταιρεία MBDA, από κοινού από την Γαλλία και την Βρετανία και έχει βεληνεκές περίπου 250 χιλιόμετρα (155 μίλια), σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία. Οι Γάλλοι ονομάζουν τη δική τους έκδοση Scalp. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, το βεληνεκές του πυραύλου φτάνει και τα 500 χιλιόμετρα, ωστόσο είναι αρκετά απίθανο να δόθηκε πύραυλος με τέτοιο βεληνεκές στην Ουκρανία.

Εκτοξεύεται από αεροσκάφη όπως τα Eurofighter, τα Rafale και τα Mirage, τα οποία διαθέτουν η βρετανική και γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Η Ουκρανία, η οποία δεν διαθέτει τέτοιου τύπου αεροσκάφη, χρειάστηκε να κάνει σημαντικές τροποποιήσεις στα μαχητικά Su-24, Su-25 και Su-27 για να μπορούν να φέρουν τους πυραύλους.

Ο Storm Shadow πετά χαμηλά στο έδαφος για να αποφεύγει τα εχθρικά ραντάρ και τα συστήματα αεράμυνας και χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα καθοδήγησης που βασίζεται σε συνδυασμό GPS και δεδομένων αναφοράς εδάφους (Terrain Reference Navigation) για να βρει το δρόμο του προς τον στόχο, ακόμη και σε κακές καιρικές συνθήκες.

Με βάρος 1.300 κιλά και μήκος 5,10 μέτρα, είναι ένας αρκετά μεγάλος πύραυλος, ενώ χρησιμοποιεί σύστημα πρόωσης turbojet.

Η πανίσχυρη κεφαλή BROACH

O πύραυλος Storm Shadow θεωρείται ιδανικό όπλο για τη διείσδυση σε βαριά οχυρωμένους στόχους, λόγω της πανίσχυρης εκρηκτικής κεφαλής του. Γι’αυτό άλλωστε, όπως αναφέρουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, εκτόξευσε 12 πυραύλους εναντίον ενός υπόγειου ρωσικού κέντρου διοίκησης στο Κουρσκ, στο οποίο πιθανότατα βρίσκοντας και αξιωματικοί από την Βόρεια Κορέα.

Είναι εξοπλισμένος με ένα καινοτόμο σύστημα κεφαλής, γνωστό ως «Broach» (Bomb Royal Ordnance Augmented CHarge). Η κεφαλή Broach είναι ειδικά σχεδιασμένη για να διεισδύει σε υπόγειους και βαριά οχυρωμένους στόχους.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά σχέδια κεφαλών, το σύστημα κεφαλής Broach χρησιμοποιεί μια προσέγγιση δύο σταδίων. Το πρώτο στάδιο του συστήματος έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί ένα «άνοιγμα» στο εξωτερικό στρώμα του στόχου.

Στο δεύτερο στάδιο, η βόμβα εκμεταλλεύεται το άνοιγμα και διεισδύει βαθύτερα στον στόχο.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των Storm Shadow στο πεδίο της μάχης;

Το Κίεβο ζητούσε εδώ και καιρό να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας, με αποτέλεσμα η Μόσχα να έχει ήδη λάβει τα μέτρα της.

Έχει μετακινήσει βομβαρδιστικά, πυραύλους και ορισμένες από τις υποδομές πιο μακριά από τα ουκρανικά σύνορα με την Ουκρανία και πέρα ​​από την εμβέλεια των Storm Shadow.

Δυτικοί αξιωματούχοι αμφισβητούν τον συνολικό αντίκτυπο που θα έχει η χρήση των Storm Shadow και των ATACMS στο πεδίο της μάχης.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) έχει εντοπίσει περίπου 225 ρωσικές βάσεις που βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων.

Ο ειδικός αναλυτής Justin Crump της ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών Sibylline υποστηρίζει ότι ενώ η ρωσική αεράμυνα έχει εξελιχθεί για να αντιμετωπίσει τους Storm Shadow σε κατεχόμενα εδάφη, πλέον θα είναι πολύ πιο δύσκολο δεδομένου του εύρους της επικράτειας που θα μπορούσε τώρα να γίνει επίθεση.

«Αυτό θα καταστήσει τη στρατιωτική επιμελητεία, τη διοίκηση και τον έλεγχο και την αεροπορική υποστήριξη πιο δύσκολη», όπως αναφέρει. «Ακόμη και αν τα ρωσικά αεροσκάφη πάνε πιο πίσω από τα σύνορα της Ουκρανίας για να αποφύγουν την απειλή, θα αυξηθεί ο χρόνος και το κόστος ανά πτήση προς το μέτωπο», προσθέτει.

Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικής επιστήμης στο ινστιτούτο RUSI, πιστεύει ότι η χρήση τους θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δίλημμα για τη Ρωσία, ως προς το πού να τοποθετήσει τα συστήματα αεράμυνάς της, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει τη διέλευση των drones της Ουκρανίας.

Τελικά όμως, αναφέρει ο Σάβιλ, οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς είναι απίθανο να αλλάξουν την κατάσταση. «Η Ουκρανία δεν έχει πολλούς πυραύλους και η Βρετανία έχει να δώσει πολύ λίγους».

Πηγή: OnAlert.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Αντετοκούνμπο: «Προσαρμόζω το στυλ μου, ήθελα να το πετύχω καιρό τώρα»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε για την προσαρμογή του παιχνιδιού...

ΗΠΑ: Αντίθετες σε κάθε διαρκή κατασκευή στρατιωτικής βάσης από το Ισραήλ στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μόνιμη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Νότια Κορέα: Η αντιπολίτευση προειδοποιεί με διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου Γιουν αν δεν παραιτηθεί άμεσα

Η αξιωματική αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα απείλησε να κινήσει διαδικασία παύσης του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ αν δεν παραιτηθεί άμεσα.Η απειλή προήλθε μετά την επιβολή...

Νότια Κορέα: Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν στενοί συνεργάτες του προέδρου Γιουν

Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας και άλλοι σημαντικοί συνεργάτες του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους.Η είδηση μεταδόθηκε από το νοτιοκορεατικό πρακτορείο...

Ιαπωνία: Το Τόκιο επιτηρεί την κατάσταση στη Νότια Κορέα «με μεγάλη ανησυχία»

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα εξέφρασε «εξαιρετική και σοβαρή ανησυχία» για την πολιτική κατάσταση στη Νότια Κορέα.Η ανησυχία αυτή προήλθε μετά την επιβολή και...

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν οπλικά συστήματα στην ανατολική Συρία λόγω άμεσης απειλής

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν οπλικά συστήματα στην ανατολική Συρία που αποτελούσαν «ξεκάθαρη και άμεση απειλή» για τις δυνάμεις τους και του διεθνούς συνασπισμού κατά του...

ΗΠΑ: Ανακούφιση για την κατάργηση του στρατιωτικού καθεστώτος στη Νότια Κορέα

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ανακούφιση για την άρση του στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-γελ.Η απόφαση του προεδρικού γραφείου των...

Ν. Κορέα: Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων κηρύσσει γενική απεργία μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Γιουν

Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων στη Νότια Κορέα προκηρύσσει «γενική απεργία επ’ αόριστον» ζητώντας την παραίτηση του προ president Γιουν Σοκ-γελ.Η απόφαση του Γιουν να...

Οι αντάρτες προσεγγίζουν στη Χάμα της Συρίας – Οι κάτοικοι τρέπονται σε φυγή

Αντάρτες και τζιχαντιστές προχωρούν σε επιθέσεις στη βόρεια Συρία και πλησιάζουν στη Χάμα, προκαλώντας μαζική φυγή κατοίκων από την πόλη.Η συμμαχία υπό τη Χαγιάτ...

Συρία: Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία στηρίζει την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ

Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών για υποστήριξη στην τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, που επιτίθεται στις...

Βρετανία: Στην καλλιτέχνιδα Τζάσλιν Κορ δίνεται το βραβείο Τέρνερ

Η βρετανίδα εικαστική καλλιτέχνιδα Τζάσλιν Κορ βραβεύτηκε με το φετινό βραβείο Τέρνερ για τη σύγχρονη τέχνη.Το βραβείο, που θεσμοθετήθηκε το 1984, απονέμεται σε καλλιτέχνες...

Γαλλία: Ο Μπαρνιέ κατηγορεί ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέφυγαν κάθε διαβούλευση μαζί του

Ο Μισέλ Μπαρνιέ κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι απέφυγαν τη διαβούλευση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, επισημαίνοντας ότι οι Γάλλοι θα πληρώσουν...